Recepty z rebarbory na neodolatelné moučníky: Dort se sněhem, sypaný koláč i crumble

5. května 2021 • 06:00

Sezóna rebarbory právě začíná. Využijte dva měsíce, kdy je tento skvost na stáncích, a vyzkoušejte ty nejlepší recepty. Sladká chuť moučníku, spojená s jemnou štiplavostí stonků rebarbory je pro odpolední posezení na zahradě, zalité prvními slunečními paprsky, jako stvořená.

Přesvědčte se, že tahle trochu opomíjená sladkokyselá jarní zelenina, která je vnímána spíš jako ovoce, nemusí ve vašem jarním repertoáru chybět. Ačkoliv se reveň hodí na přípravu čatní k masu, kompotů, sirupů i marmelád, nejčastěji je využívána při přípravě vynikajících moučníků. A my vybrali ty, které nám chutnají nejvíce. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Rebarborový crumble

Dali byste si koláč s drobenkou, ale nemáte chuť trávit v kuchyni příliš času s přípravou? Připravte si crumble! Tenhle zapečený dezert původem z Británie se rychle rozšířil po celém světě. Je jednoduchý, rychlý, ale chutí tak trochu připomíná právě oblíbený drobenkový koláč. Obvykle se podává teplý, ideálně se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou. Skvěle ale chutná i studený. Použít můžete v podstatě jakékoliv čerstvé sezónní ovoce a v zimě se nebojte klidně sáhnout po ovoci mraženém. Příprava je snadná. Ovoce jen nasypte do zapékací misky, promíchejte s cukrem, ochuťte třeba vanilkou nebo skořicí, bohatě ho zasypte silnou vrstvou drobenky z másla, mouky, cukru a ovesných vloček nebo namletých mandlí a dejte do trouby na 20–30 minut péct do zezlátnutí. Připravte rebarborovo-malinový crumble se zakysanou smetanou.

Rebarborový koláč z křehkého těsta

Pro přípravu rebarborového koláče se skvěle hodí křehké těsto. Skvěle dokáže zadržet šťávu z ovoce použitého na náplň. Patří mezi nejpoužívanější, protože je opravdu jednoduché a v podstatě na něm není co zkazit. V Americe ho používají na jejich tradiční apple pie, ve Francii zase na ovocný galette či tarte. Obvykle se dělá z másla, my pro vás máme navíc také variantu ze zakysané smetany. Vyzkoušejte křehký dort s revení, kterému slavnostnější ráz dodává čepice ze zapečeného sněhu.

Sypaný rebarborový koláč

Stále oblíbenější jsou v posledních letech také koláče na plech, jejichž základ netvoří klasické těsto, ale jen sypaná drobenka. Jejich příprava zabere chvíli a zvládne je i začátečník. V podstatě jde o stejný princip jako při přípravě crumble, jen s tím rozdílem, že drobenka se sype nejen na ovoce, ale i pod něj, kde vytvoří křupavý a šťavnatý základ koláče. Určitě stojí za vyzkoušení. Upečte si třeba jahodovo-rebarborový sypaný koláč. Kombinace sladkých jahod a kyselé rebarbory je jedna z nejoblíbenějších a uvidíte, že se po něm jen zapráší.

Mandlový koláč s rebarborou

Nadýchaný vláčný koláč z mandlového těsta s rebarborou si zamilujete. Těsto zvládnete zamíchat v jedné míse během pár minut. Pak už jen stačí nahoru poskládat nakrájené špalíčky rebarbory, zasypat křupavými plátky mandlí a dozlatova upéct. Tento skvělý koláč můžete libovolně obměnit i dalším ovocem, jako jsou šťavnaté jahody nebo maliny.

Galetka s rebarborou a malinami

Že nemáte na pečení koláče čas a energii? Chybí vám koláčová forma? To v případě galetky s rebarborovo-malinovou náplní není žádná výmluva. Stačí vypracovat jednoduché křehké máslové těsto a naplnit ho směsí pokrájené rebarbory a voňavých malin. Pak už jen kolem náplně zvednete okraje těsta tak, abyste na plechu vytvořili rozevřený balíček, a dáte do trouby. Před podáváním galetku nezapomeňte pocukrovat, tak chutnají okraje z máslového těsta nejlíp.

Baví vás recepty z F.O.O.D.u? Kupte si předplatné nebo konkrétní číslo, a to i v elektronické podobě ZDE >>>

Nezapomeňte si koupit květnové číslo časopisu F.O.O.D. Nezapomeňte si koupit květnové číslo časopisu F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.