Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s křupavou kůží

13. října 2023 • 00:00

Kuře pečené v troubě patří mezi oblíbená jídla strávníků i samotných hospodyněk, jelikož jeho příprava nevyžaduje příliš péče. Podívejte se na pět jednoduchých triků, díky kterým může být vaše nedělní kuře ještě šťavnatější a křupavější.

Kuře na soli: křupavá kůžička a skvělá chuť

Do pekáčku vsypte asi kilo soli a rovnoměrně ji rozprostřete tak, aby vrstva soli byla vysoká zhruba 1,5 cm. Kuře omyjte, osušte, okořeňte podle chuti a položte do pekáče prsíčky dolů. Troubu předehřejte na 210 °C. Mezitím propíchejte kuřeti na pár místech kůži jehlicí, tuk z ní při pečení lépe vyteče a kuře tak bude ještě křupavější. Vložte ho do rozpálené trouby a pečte 70–90 minut podle typu trouby.

Nemusíte mít strach, že by kuře bylo přesolené. Maso pečené na soli bude slané tak akorát a díky tomu, že sůl vtáhne přebytečnou vlhkost a tuk, bude kuře dokonale křupavé.

Umíte správně naporcovat kuře?>>>

Video se připravuje ...

Máslo nebo sádlo funguje perfektně

Kuře omyjte a důkladně osušte. Poté rukama do kůže vmasírujte dvě lžíce rozpuštěného másla nebo sádla a lžíci tuku vložte také do břišní dutiny místo nádivky. Kuře na povrchu i uvnitř posolte a lehce okmínujte. Vložte ho do předem vyhřáté trouby a pečte tak, jak jste zvyklí. Pro ještě křupavější pečínku můžete chvíli před koncem pečení na kuřeti ještě nechat rozpustit oříšek másla.

Pokud použijete sádlo, neobávejte se jeho typické chuti ve výsledném pokrmu. Na výslednou chuť masa nebude mít žádný vliv.

Kuře v troubě chce trpělivost

Čím bude kuře studenější, tím delší čas bude v troubě potřebovat, aby se propeklo. To znamená, že než bude maso propečené uvnitř, hrozí, že kuřecí prsa už budou přesušená. Chcete-li, aby vaše kuře bylo pořádně šťavnaté, vyndejte ho zhruba hodinu před pečením z lednice a nechte odpočinout při pokojové teplotě.

Upéct kuře s křupavou kůžičkou a šťavnatým masem vyžaduje trpělivost a zkušenosti Upéct kuře s křupavou kůžičkou a šťavnatým masem vyžaduje trpělivost a zkušenosti • Autor: iStock

Odpočinout nechte kuře ale i po vytažení z trouby, než se pustíte do porcování. Volná šťáva se tak bude mít možnost natáhnout zpět do masa, a výsledek tak bude mnohem chutnější.

Nádivka do kuřete: nezapomeňte vyšlehat bílky

Vysušení kuřete zabráníte také nádivkou.Ta zajistí, že maso během pečení nevyschne, i když ho budete péct déle. Chuť nádivky nemusí být pořád taková, na jakou jste již léta zvyklí. Zkuste experimentovat s bylinkami, muškátovým oříškem nebo třeba citronovou kůrou. Nezapomeňte ale vyšlehat z bílků tuhý sníh. Nádivka bude mnohem jemnější a nadýchanější.

Zkuste citron nebo jablko

Rozpůlený citron nebo jablko v břišní dutině kuřete plní při pečení hned dvě funkce. Maso bude šťavnaté, jelikož se bude do kuřete odpařovat během pečení vlhkost z ovoce, zároveň výsledný pokrm jemně nasaje vůni citrusové kůry nebo pečeného jablka. Rodina si nad takovým pečeným kuřetem bude mlaskat a tajemství fantastického a rychlého oběda budete znát jen vy. Jablka ale můžete poskládat i kolem kuřete a podávat je spolu s masem a přílohou místo kompotu.

A kdyby vám náhodou nějaké pečené kuřecí maso zbylo, přidejte ho do těstovinového salátu>>>

Video se připravuje ...

Autor: red