Křupavé bramboráky, které se vždycky povedou: Babiččin recept musíte zkusit!

Video se připravuje ...
14. března 2021 • 00:00

O babičkách se říká, že vaří skvěle. Mají léta zkušeností a jistě svou roli hraje i to, že jejich recepty neprochází kontrolou kalorických tabulek. Tradiční bramboráky z jemně nastrouhaných brambor, s pořádnou porcí česneku a majoránky podle jedné z našich známých babiček kuchařek si zkrátka zamilujete. Báječně si je vychutnáte samotné nebo jako přílohu k omáčkám či bramboračce.

Bramborák jinak nazývaný také po jihočesku cmunda, na Moravě krompelák nebo na Plzeňsku vošouch je tradiční pokrm pocházející z germánských a slovanských končin. V některých krajích se do těsta přidává i zelí a uzené. Přinášíme tip na klasiku, po které se budete zaručeně oblizovat až za ušima!

Suroviny na 10 bramboráků:

  • 800 g brambor
  • sůl
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • rostlinný olej
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky majoránky
  • mletý pepř
  • zelenina na ozdobu (nemusí být)

Zkuste také bramboráky s cuketou nebo jemně nasládlé batátové bramboráky.

Postup:

1. Brambory omyjte, oloupejte a najemno nastrouhejte. Přebytečnou vodu z bramborákového těsta slijte.

2. Česnek oloupejte a nastrouhejte, prolisujte nebo nakrájejte na tenké lupínky. Mléko ohřejte a horké přilijte k nastrouhaným bramborám.

3. Poté přidejte hladkou mouku, vejce, česnek a zamíchejte.

4. Směs na bramboráky osolte, opepřete, dochuťte majoránkou a opět důkladně promíchejte. Jestliže je těsto příliš řídké, přidejte mouku, pokud je naopak husté, přidejte trochu mléka.

5. Na pánvičce nebo na lívanečníku rozehřejte olej, potom na něj lžící rozetřete těsto a bramboráky prudce z obou stran osmažte dozlatova.

6. Ozdobit je můžete oblíbenou zeleninou nebo třeba kopečkem zakysané smetany s pažitkou.

Autor: DF