Pražský koláč: Recept na klasiku i vylepšený podle Romana Vaňka

8. dubna 2021 • 00:00

Krémový a dokonale jemný pražský koláč se skořicovou drobenkou se hodí na neděli, stejně tak jako pro všední dny. Zlepšete si náladu s tímto lahodným dezertem. Klasický recept si navíc můžete vyladit podle Romana Vaňka a vězte, že se bude za ušima oblizovat celá rodina!

Předlohou pražského koláče je údajně tarte tropézienne, který vznikl pod rukama polského cukráře Alexandreho Micky. Lahodný krémový koláč, voňavý po pomerančových květech se stal symbolem Saint Tropéz. Alexandre Micka zásoboval svými výtvory i filmový štáb při natáčení filmu A bůh stvořil ženu. Traduje se, že si na tomto kulatém koláči pochutnávala i Brigitte Bardot. Na rozdíl od francouzské varianty je česká verze typická skořicovou drobenkou a vanilkovým krémem.

Přinášíme dva skvělé recepty na pražský koláč. Troufnete si na ten s majonézou podle Romana Vaňka, nebo raději sáhnete po bílém jogurtu?

Recept na pražský koláč

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 vejce
  • 30 g droždí
  • 150 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření  

Na drobenku:

  • 120 g cukru krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 120 g másla
  • 2 lžíce skořicového cukru

Na krém:

Upečte si také některý z oblíbených moučníků rodiny Baťových. Známe recepty!

Postup:

1. Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli, v míse smíchejte mouku, cukr, bílý jogurt a vejce, vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto, nechte v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.

2. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče, přeneste je na vymaštěný plech a nechte ještě asi 10 minut kynout.  

3. Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky, povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte asi 20 minut do zlatova.  

4. Mezitím vlijte do kastrolu mléko, 2 lžíce si nechte stranou, vsypte moučkový i vanilkový cukr a máslo nakrájené na kousky, za stálého míchání rozpusťte.  

5. Ve 2 lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku, stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne, kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.  

6. Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné špičky, a pak ji opatrně vetřete do krému.  

7. Koláče nechte trochu vychladnout, pak je rozřízněte a naplňte krémem. Pokud se vám nechce připravovat krém, můžete si místo něho udělat třeba vanilkový pudink.

Pražský koláč podle Romana Vaňka

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 75 g vlažného mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 30 g cukru krupice
  • 125 g majonézy
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

Na krém:

Na drobenku:

  • 30 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • špetka mleté skořice

Zbyla vám starší jablka? Upečte z nich vynikající hraběnčiny řezy!

Postup:

Do větší mísy nasypte mouku a udělejte do ní důlek. Do důlku nalijte větší polovinu vlažného mléka a rozdrobte droždí. Ze stran do něj po troškách vmíchejte mouku, dokud v důlku nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch těstíčka poprašte moukou a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut.

Pak do mísy přidejte zbylé mléko, cukr, majonézu a rozšlehané vejce. Vypracujte rukama nebo v robotu v hladké, nelepivé těsto.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vytvarujte bochánek. Přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout.

Nakynutý bochánek přemístěte na plech vystlaný pečicím papírem. Rukou ho splácněte na kruh o průměru asi 20 cm a nechte ještě dalších 30 minut kynout přikrytý utěrkou.

Poté ho potřete vejcem a hustě posypte drobenkou. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na 180 °C asi 20 minut dozlatova. 

Báječnou drobenku můžete připravit podle tohoto videonávodu!

Na krém si uvařte pudink podle návodu, z množství pudinku, cukru a mléka dle receptu. Poté ho postavte do studené vody a za stálého míchání nechte vychladnout (aby byl vlažný). Do vychladlého pudinku zamíchejte změklé máslo.

Smetanu ušlehejte dotuha, vmíchejte ji opatrně do pudinkového krému. Krémem naplňte vodorovně rozkrojený koláč.

Autor: DF