Vánoční ořechy a oříšky: Skvělé nápady, jak je využít do cukroví a dalších dobrot

8. prosince 2023 • 04:34

Zdravá svačinka, superpotravina, lék proti stresu i skvělá ingredience na pečení i vaření. V Česku jsou nejpoužívanější vlašské nebo lískové ořechy. Vyzkoušet ale můžete i spoustu dalších druhů a my vám prozradíme, na co jsou dobré a jak je využít nejen při přípravě vánočního cukroví.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy patří mezi superpotraviny. Odborníci jich doporučují každý den sníst šest. Vlašské ořechy patří mezi superpotraviny. Odborníci jich doporučují každý den sníst šest. • Autor: iStock

Vlašským ořechem je nazýván plod ořešáku královského. To je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých, který může vyrůst až do výšky 45 metrů. Za přívlastek vlašský vděčí svým ctitelům a šiřitelům – Vlachům ( Italům). První zmínky o „vlašácích" pochází z doby již 7000 let před Kristem. Do Evropy je přinesli Římané, kteří je považovali za symbol plodnosti. 

Vlašské ořechy využijete do vanilkových rohlíčků>>>

Video se připravuje ...

Proč si je dát:

Svým vzhledem připomínají mozek, a nejen proto podporují podle mnoha studií jeho činnost. Vlašský ořech je velmi výživný, jeho hodnota přesahuje výživnou hodnotu hovězího masa. Obsahuje kvalitní tuky, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Obsahuje malé množství sacharózy, což ocení zejména diabetici. Najdeme v něm také kyselinu listovou, železo, zinek, draslík, fosfor nebo hořčík. Vlašské ořechy působí protizánětlivě, proti vyčerpání, podporují psychiku, dobré zažívání a dodají krásný vzhled vlasům, nehtům i pokožce.

Jak je použít v kuchyni:

Oloupané ořechy je dobré uchovávat v dobře uzavřené skleněné nádobě, aby nenasály pachy ostatních potravin, a na chladnějším místě, aby nežlukly. Lze je i uložit v mikrotenovém sáčku do mrazáku. Hodí se jako ingredience do salátů, těstovin, sladkých pokrmů, buchet, moučníků nebo náplní. Jsou jednou ze základních surovin slavného salátu Waldorf.

Vanilkové banánky s ořechovým krémem Vanilkové banánky s ořechovým krémem • Autor: iStock

Co z nich upéct na Vánoce:

Vanilkové banánky s ořechovým krémem

Vanilkové rohlíčky

Pracny

Tažený jablkový závin

Mandle

Mandle Mandle • Autor: iStock

Jde o semena mandloně obecné (mandlovníku) a původně pochází ze Středního východu. Dnes většina produkce pochází z Kalifornie. Ačkoli mandle běžně řadíme mezi ořechy, z botanického hlediska mezi ně nepatří. Jejich blízkým příbuzným jsou například meruňky. 

Proč si je dát:

Obsahují velké množství fosforu, hořčíku a vápníku a jsou také zdrojem kvalitních bílkovin. Můžeme v nich najít velké množství vitaminu E a dalších antioxidantů, díky čemuž jsou vhodné pro posilování imunitního systému, jako doplněk pro léčení Parkinsonovy nemoci nebo při léčbě ženské neplodnosti. Mandle obsahují také vlákninu, čímž pomáhají při zácpě, a jsou vhodným doplňkem při dietě. Denně se doporučuje sníst 8 – 10 mandlí. 

Jak je použít v kuchyni:

Mandle můžete přidat do celé řady tradičních jídel, především do vánočního pečiva, různých salátů, ale i dezertů. Z mandlí se vyrábí oblíbené makronky, marcipán či řada alkoholických nápojů. Vyrobit si z nich můžete také mandlovou mouku nebo mandlové mléko, které jsou přirozeně bezlepkové a neobsahují laktózu.

Mandlovo-citronové linecké sušenky Mandlovo-citronové linecké sušenky • Autor: F.O.O.D.

Co z nich upéct na Vánoce:

Mandlovo-citronové linecké sušenky

Křupavé mandlové sušenky

Florentýnky

Vláčná máslová vánočka

Lískové ořechy

Lískové ořechy Lískové ořechy • Autor: iStock

Patří mezi pět nejoblíbenějších ořechů rostoucích na stromě a také mezi druhy ořechů typické pro naše zeměpisné šířky. Líska je opadavý dlouhověký strom, který dosahuje výšky okolo 4-5 metů. Daří se jí hlavně tam, kde je mírné léto a chladná zima. Přesto prý údajně pochází z Asie, odkud se lísky rozšířily do Evropy, a řadí se k jedněm z nejstarších plodin vůbec. V Asii jsou dokonce považovány za symbol plodnosti. 

Proč si je dát:

Obsahují asi 12 % bílkovin, 61 % tuku a 10 % sacharidů. Dále jsou bohaté na hořčík, fosfor a vitamin E. Lískové ořechy mají pozitivní vliv na paměť, také mohou snižovat oxidační stres i hladinu cholesterolu.  

Jak je použít v kuchyni:

Můžete si je dopřát jako skvělou svačinku i jako přísadu do mnoha receptů, zejména dezertů. Vhodné jsou i do salátů, polévek či dalších slaných pokrmů. Skvělé jsou v kombinaci s čokoládou, například v domácí nutelle. Přidat je můžete do domácí granoly, kaší, dortů. Zkuste je namočit do medu nebo opražit na másle. Získají vynikající chuť.

Co z nich udělat na Vánoce:

Karamelová kolečka bez lepku Karamelová kolečka bez lepku • Autor: F.O.O.D.

Oříškové hvězdičky s citrusovou marmeládou

Karamelová kolečka bez lepku

Rumové kuličky

Vanilkové rohlíčky

Para ořechy

Para ořechy Para ořechy • Autor: iStock

Para neboli brazilské ořechy pochází přímo z Brazílie a patří mezi superpotraviny. Jedí je domorodí obyvatelé přinejmenším od období svrchního paleolitu, tedy už asi 11 tisíc let. První zmínky o nich pocházejí  z období, kdy španělští a portugalští mořeplavci a objevitelé procházeli Jižní Amerikou. Para ořechy rostou na vysokých stromech s názvem juvie ztepilá a patří k vážně ohroženým druhům. Tihle velikáni rostou ve volné přírodě okolo Amazonky a mohou se dožít až 500 i více let. Květ stromu, na kterém ořechy rostou, silně zapáchá a kulovité plody plné semen – para ořechů – jsou velmi nevzhledné. Jeden lusk váží až okolo 2 kilogramů a najdete v něm 10-24 semínek, tedy para ořechů.

Proč si je dát:

Pro organismus jsou velmi zdravé, pozor ale na množství, které si můžeme za den dát. Mnohonásobně totiž přesahují doporučenou denní dávku selenu. Doporučují se 2-3 denně. Obsahují také bílkoviny, mono nenasycené kyseliny, vlákninu, vitaminy skupiny B, E a další minerální látky.

Jak je použít v kuchyni:

Para ořechy vyniknou v ovocných salátech, müsli, granole či kaších.

Ořechové lístky Ořechové lístky • Autor: F.O.O.D.

Co z nich upéct na Vánoce:

Ořechové lístky

Kešu ořechy

Kešu ořechy Kešu ořechy • Autor: iStock

Tyto exotické ořechy mají svůj původ v Jižní Americe, ale dnes jsou pěstovány v různých tropických regionech po celém světě. Prakticky stejně jako u para ořechů vlastně nejde o ořechy, ale o plody stromu ledvinovníku západního, podle kterého má kešu tvar ledviny. Největší ledvinovník se nachází v Brazílii ve městě Natal a jeho větve se rozprostírají na ploše více než 8500 metrů čtverečních, za což si vysloužil zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Proč si je dát:

Z výživového  hlediska jsou kešu velmi zajímavé. Obsahují 18 % bílkovin, 30 % sacharidů a 44 % tuků. Mají nižší obsah vlákniny, ale můžeme vyzdvihnout obsah vitaminů skupiny B, K, C a také vápníku, hořčíku, fosforu a mědi. Oproti ostatním ořechům obsahují kešu velmi málo kalorií a říká se jim také hořčíková bomba. Podporují celkovou regeneraci při vyčerpání a únavě. Jen pozor, kešu často rády podléhají oxidaci neboli žluknutí a nezřídka se v nich zabydlují různí paraziti. Dejte tedy pozor na správné skladování. Zvláštní je, že i když jsou kešu jedlé, jejich obal je jedovatý. Obsahuje látku urushiol, která se nachází také v břečťanu, a při kontaktu může nastat alergická reakce. 

Jak je použít v kuchyni:

Nehodí se příliš na pečení, ale zato jsou skvělé do pomazánek, salátů, omáček nebo se z nich dá vyrobit máslo.

Veganský „vaječný" likér Veganský „vaječný" likér • Autor: iStock

Co z nich udělat na Vánoce: 

Veganský „vaječný" likér

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy jsou sladší a měkčí než vlašské ořechy Pekanové ořechy jsou sladší a měkčí než vlašské ořechy • Autor: iStock

Pocházejí původně z USA, ale z Ameriky se rozšířily do celého světa. 

Proč si je dát:

Pyšní se nízkým glykemickým indexem, ale jsou poměrně tučné. Ovšem jde o tuky převážně mononenasycené, které pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. 28 gramů pekanových ořechů denně navíc poskytuje tělu 10 % doporučené denní dávky vlákniny.

Jak je použít v kuchyni:

Oproti vlašským ořechům mají elegantnější polodlouhý tvar, krémovější a sladší chuť a více kořeněnou vůni. Skvělé jsou v pekanovém pletenci nebo pekanovém koláči a hodí se i do tartaletek.

Pekanové sušenky Pekanové sušenky • Autor: F.O.O.D.

Co z nich upéct na Vánoce:

Pekanové sušenky

Plněné ořechy

Pistáciové ořechy

Pistácie Pistácie • Autor: iStock

Jsou oblíbené u nás i ve světě. Nejčastěji se konzumují pražené a osolené v rozevřené slupce. Jde o plody řečíku pistáciového, pěstují se více než 5 tisíc let a pochází z Asie. 

Proč si je dát:

Mají nasládlou chuť a krásně zelenou barvu. Pokud mají fialovohnědou slupku, pozor na ně. Může jít o pistácie napadené plísní, na to by si měly dát pozor hlavně těhotné ženy. Jinak jsou ale pistácie vhodné pro všechny. Doporučená denní dávka je hrst pistácií. Obsahují méně kalorií než ostatní ořechy a mají také nízký glykemický index. Po jejich konzumaci se budete cítit sytí, a proto jsou vhodné také při redukčních dietách. 

Jak je použít v kuchyni:

Pistácie se hodí do moučníků, můžete je přidat do sušenek, omáček, k masu, těstovinám, do pudinků nebo krémů. Vyrobit se z nich dá také máslo, mléko nebo mouka. A výborná je pistáciová zmrzlina.

Vánoční pohár se žloutkovým krémem Vánoční pohár se žloutkovým krémem • Autor: F.O.O.D.

Co z nich připravit na Vánoce:

Florentýnky

Vánoční pohár se žloutkovým krémem

Vánoční pavlova

Arašídy

Arašídy Arašídy • Autor: iStock

Arašídy nebo také burské oříšky jsou plodem jihoamerické rostliny podzemnice olejné. Přesto, že se často zařazují mezi ořechy, jde ve skutečnosti o luštěninu.  Nejkvalitnější jsou největší odrůdy.

Proč si je dát:

Pokud si myslíte, že arašídy nejsou stejně kvalitní jako ostatní ořechy, pak vám prozradíme, že obsahují opravdu velké množství látek prospěšných pro člověka a v rozumném množství, což je asi hrst, si je denně může dopřát každý. Obezřetní by měli být jen alergici. Arašídy obsahují 25 % bílkovin, dobře tedy zasytí a jsou v nich i antioxidanty, jako třeba koenzym Q10, který zpomaluje stárnutí buněk.

Jak je použít v kuchyni:

V naturální podobě, tedy tepelně neopracované, chutnají spíš jako fazole než oříšky. Typicky oříškovou chuť získávají až pražením. Doma si z nich můžete vyrobit arašídové máslo, které je skvělé do kaší nebo na pečení sušenek. Arašídy se hodí také v asijské kuchyni a přidávají se i do nejrůznějších dezertů.

Arašídovo-kokosové tyčinky s čokoládou Arašídovo-kokosové tyčinky s čokoládou • Autor: F.O.O.D.

Co z nich udělat na Vánoce:

Arašídové hvězdičky

Arašídovo-kokosové tyčinky s čokoládou

 

Makadamové ořechy

Makadamové ořechy Makadamové ořechy • Autor: iStock

Dřevina makadamie celolistá pochází z deštných pralesů Austrálie, Brazílie a Indonésie. Věděli jste, že na světě existuje sedm druhů makadamových ořechů? Pouze dva druhy jsou ale jedlé. Mají nasládlou máslovitou chuť. Čerstvý makadamový ořech poznáte podle toho, že je mastný.

Proč si je dát:

Makadamové ořechy pomáhají snižovat riziko kornatění tepen, jsou účinnými antioxidanty a posilují imunitu.

Jak je použít v kuchyni:

Hodí se do sladkostí, salátů, k ozdobě sladkých delikates, vyrobit si z nich můžete makadamové máslo nebo mléko.

Ořechy nebo mandle se vám budou hodit i do išelského cukroví>>>

Video se připravuje ...
Autor: PL