Hrníčkový koláč s ovocem podle moderátorky a herečky Michaely Dolinové
Po jednoduchém koláči, který zvládnete i bez vážení a spotřebujete na něj zbytky ovoce z mrazáku, se doslova zapráší. Vyzkoušejte tento skvělý vláčný recept oblíbené Míši Dolinové.
Míša Dolinová pekla hrnkový koláč v pořadu VIP Prostřeno! a měl obrovský úspěch. Podávala ho s poctivou domácí šlehačkou, vy k němu ale můžete klidně přidat lžíci zakysané smetany. Na přípravu koláče nebudete potřebovat váhu, na všechno odměřování vám bude stačit kelímek od jogurtu.
Suroviny na koláč bez vážení:
2 kelímky bílého jogurtu
2 kelímky polohrubé mouky
1 kelímek třtinového cukru
1 vejce
1 sáček kypřicího prášku
špetka mleté skořice
ovoce dle sezony a chuti (jablka, švestky, jahody)
100 g nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
50 g másla nakrájeného na plátky
2 lžíce medu
Ve velké míse vyšlehejte oba jogurty s třtinovým cukrem a vejcem do hladkého krému.
Přidejte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem a skořicí a prošlehejte, aby se všechny ingredience spojily v jemné těsto. To nalijte do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
Těsto poklaďte pokrájeným čerstvým nebo mraženým ovocem, posypte nasekanými ořechy, poklaďte plátky másla a zakapejte medem.
Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C 35–40 minut.