Dietní rýže pokaždé jinak: Pečená s rajčaty a oříšky, fazolková i paella

15. ledna 2018 • 00:00

O svátcích jste možná dali tělu zabrat těžkým jídlem, teď je ale na čase sáhnout po něčem zdravějším a nutričně bohatém. Počítá se i to, když si místo těstovin a mouky vyberete radši rýži. Nejenže prospěje vaší imunitě a zasytí vás, navíc uleví i vašemu žaludku a pomůže tělo zbavit škodlivin. Nechte se inspirovat k přípravě těch nejlepších dietních receptů, protože méně kalorií rozhodně neznamená méně chuti! 

Díky rýži je tento salát Nicoise dost vydatný i pro chladné zimní dny. Stejně dobře jako tuňák a ančovičky v něm bude chutnat i uzený losos, klíčem ke správnému Nicoise je ale každopádně vejce na tvrdo a hlavně domácí zálivka.

Salát stačí dozdobit bazalkou a můžete podávat Salát stačí dozdobit bazalkou a můžete podávat • Autor: istock

Rýže natural, tedy přírodní, nebroušená a neleštěná rýže, je v poslední době stále oblíbenější nejen díky své výživnosti a minerálům, které obsahuje, ale i díky chuti. Vy ji můžete vyzkoušet pečenou v pánvi s rajčaty a lískovými oříšky.

Rýži natural vařte déle než bílou Rýži natural vařte déle než bílou • Autor: istock

Když se řekne "čína", možná si právě dietní jídlo nepředstavíte, čínská kuchyně ale nejsou jenom mastné nudle, třeba tato čínou inspirovaná zeleninová rýže s kuřecím masem nejenže skvěle chutná, zároveň ani nezabere moc času, a může se tak stát vaším trikem, jak zvládnout uspěchané dny bez kompromisů. 

Zapečená rýže s mrkví, ricottou a rozmarýnem je skvělým příkladem, že i dietní jídlo může potěšit vaše smysly. 

Zelené fazolky jsou svěží a výborné, a ačkoliv se čerstvým nic nevyrovná, zmražení jim na rozdíl od některé jiné zeleniny na chuti neubere. Zkuste fazolkovou rýži, ať už jako přílohu nebo samostatně, nebo vydatnou fazolkovou polévku s rýží.

Rýži můžete použít také na přípravu teplých salátů.

Proč se pro inspiraci nevydat na chvíli z české zimy do teplých krajin? Španělská národní pochoutka paella se správně připravuje velmi složitě i několik hodin, vy ale můžete třeba jako zdravou večeři vyzkoušet tuto rychlou verzi.  

Tradiční paella je pořádná makačka Tradiční paella je pořádná makačka • Autor: istock

 Stejně jako paella zahřeje v mrazivém počasí i kuřecí kari s rýží a mangem. Pálivé kari se zázvorem nejenže zasytí, ale pomáhá i jako prevence proti virům, kterých je teď všude plno.

S kapkou citronu nebo limetky bude kari dokonalé S kapkou citronu nebo limetky bude kari dokonalé • Autor: iStock

Rýžový salát s tuňákem bude chutnat jako studený lehký oběd i jako teplá večeře. Jen místo tatarky použijte raději zálivku z bílého jogurtu s kapkou olivového oleje a kořením podle chuti. 

Přečtěte si více o olivovém oleji a jeho pozitivním vlivu na naše zdraví.

Autor: Kristina Hamplová