Nejlepší recepty na boršč: S masem, vegetariánský, pravý ukrajinský, bílý i chalupářský

21. října 2022 • 00:00

Kdybyste hledali nejslavnější jídlo z červené řepy, zcela nepochybně to bude boršč. Hustá, sytá a zdravá polévka s krásnou barvou, ideální do chladných dní, protože vás zahřeje až do morku kostí. Obliba boršče sahá daleko za hranice jeho domoviny, kterou je Ukrajina, a existuje v mnoha různých variantách. Připravte si některou z nich.

Možná jste také dlouhou dobu žili v přesvědčení, že boršč je ruský, ale není tomu tak. Jeho domovem je Ukrajina a Ukrajinci jsou na něj náležitě hrdí. Ukrajinský boršč je dokonce zapsán na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Z Ukrajiny se hustá polévka rozšířila dál do Ruska a dalších zemí střední i východní Evropy, a dokonce i do Asie. Boršč v různých podobách tak najdete kromě Ukrajiny a Ruska také v Polsku, Arménii, Litvě, Bělorusku, Rumunsku, a dokonce i v Číně. Existuje tolik různých verzí, že je těžké definovat, co přesně by měl obsahovat. Vždy by měl být ale hodně hustý a plný zeleniny.

Uvařte si boršč podle receptu rodilé Ukrajinky >>>

Video se připravuje ...

Jméno mu dal bolševník

Boršč má poměrně dlouhou historii. Jeho jméno pochází z praslovanského názvu bolševníku, ovšem nikoli toho nechvalně známého bolševníku velkolepého, ale bolševníku obecného. Tomu se lidově říká bršť a rusky borščevik. Na rozdíl od toho velkolepého je bolševník obecný jedlý, ve východní Evropě se dodnes jeho lístky používají jako zelenina a původně byl klíčovou ingrediencí boršče. Sbíraly se z něj stonky a listy, které se nechaly několik dní fermentovat v kádích s vodou a výsledný produkt, jehož chuť připomínala trochu pivo a trochu kyselé zelí, byl pak základem polévky.

Zelenina, vývar a bylinky

Přestože ani na Ukrajině dnes neexistuje jedna verze boršče, ale najdete ho v mnoha různých variacích, základem většinou bývá červená řepa nebo řepný kvas, což je fermentovaný nápoj z červené řepy, který byl po dlouhá staletí používán v lidovém léčitelství jako lék na infekce a k posílení zažívání a imunity. Právě ten dodává poléce krásnou a typickou karmínovou barvu. To, co z boršče dělá jednu z nejoblíbenějších polévek, jsou i další používané suroviny. Především zelenina – červená řepa, zelí, rajčata, cibule, mrkev a česnek. Důležité jsou i bylinky, jako je petržel nebo kopr. A pak silný vývar z masa a kostí a případně i maso, ideálně směs hovězího, vepřového a jehněčího.

Zeleninový boršč Zeleninový boršč • Autor: iStock

Na Ukrajině se boršč tradičně podává se zakysanou smetanou, čerstvým zelím a česnekovými „buchtami“, kterým se říká pampuški. Zakysaná smetana se podle chuti vmíchá do polévky a pampuški se do ní pak namáčejí a přikusují k polévce spolu s čerstvým zelím. V Rusku se pampuški obvykle nahrazují plátky žitného chleba, ze kterého se někdy smaží krutony.

Červený, bílý i zelený, teplý i studený

Existují i jiné verze boršče a některé jsou od původní ukrajinské verze hodně vzdálené. Například v Polsku mají boršč, kterému říkají barszcz. Připravuje se z červené řepy, je bez masa a smetany a v některých regionech se podává spolu s malými plněnými taštičkami zvanými uszka (uška) jako jeden ze štědrovečerních chodů. Poláci mají i bílý boršč, který se tradičně připravuje na Velikonoce. Nesmí v něm chybět brambory, klobáska, vejce, zakysaná smetana a samozřejmě kvásek připravený z ovesných vloček a chleba. I v Litvě mají bílý boršč, který postupně zdomácněl i v Polsku. Říká se mu šaltibarščiai nebo také chlodnik, protože se podává za studena a obvykle s vařenými bramborami. Je na bázi řepy, ale díky kefíru, zakysané smetaně nebo jogurtu mnohem krémovější a zbarvený hezky dorůžova. A nechybí v něm kopr. Existuje ještě bílý boršč, jehož základem je žitná mouka a podává se teplý. Na Ukrajině mají i zelený boršč připravovaný z čerstvého šťovíku a v přístavu Oděsa se vaří delikatesa v podobě rybího boršče se sušenými rajčaty a olivami.

Který si uvaříte?

Jak již bylo zmíněno, receptů na boršč existuje celá řada. Alespoň si můžete vybrat, na který máte chuť: 

Ukrajinský boršč

Vegetariánský boršč s fazolemi

Poctivý boršč podle pana Cuketky

Zeleninový boršč

Boršč s jehněčím masem

Ukrajinský boršč od rodilé Ukrajinky

Polský bílý boršč

Bílý šťovíkový boršč

Studený boršč

Chalupářský boršč

Autor: AK