5 triků, jak uvařit ty nejlepší knedlíky. Klasické kynuté, bramborové i karlovarské

  • 3. srpna 2017 • 21:34

    Knedlíky patří neodmyslitelně k české tradici. Samozřejmě lze koupit už hotové nebo si pomoci knedlíky z pytlíku, ale není nad poctivý domácí knedlík. 

    Aby byly jak od babičky, je potřeba dodržet pár základních věcí: všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Po uvaření ať už ve vodě nebo v páře musíte knedlíky propíchnout vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. A pokud chcete, aby byly jak ze žurnálu, potřete je pár kapkami oleje. Budou pak mít krásný lesklý vzhled. 

  • Kynuté knedlíky

    Kynuté těsto je doménou české kuchyně. Musí se dobře vypracovat a hlavně pěkně vykynout, což vyžaduje trochu víc času. Na obojím záleží, jinak totiž nebudou nadýchané a lehké jako peříčko.Budete potřebovat (na 2 menší nebo 1 velký knedlík):

    Kynuté knedlíkyKynuté knedlíky • Autor: iStock

    Budete potřebovat (na 2 knedlíky):

    * 300 g hrubé mouky                         
    * 15 g droždí
    * 1 lžičku cukru
    * 100 ml mléka
    * ½ lžičky soli

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba kynutí: 75 minut
    Doba vaření: 20 minut

    Postup:

    Do mísy prosijte mouku, udělejte v ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte cukr a zalijte trochou vlažného mléka. Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi na 15 minut vzejít kvásek.

    Pak do mouky vyklepněte vejce. Za stálého míchání přilévejte vlažné mléko a na závěr přidejte sůl. Promíchejte. Těsto by nemělo být řídké, ale ani příliš hutné. Můžete ho dát na 15 minut do hnětače, ale pokud ho zpracováváte ručně, počítejte alespoň s 20 až 25 minutami. Správně vypracované je, když se nelepí na stěny mísy.

    Hotové těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Pak z něj vytvořte dva menší knedlíky. Počítejte s tím, že se jejich objem zvětší. Nechte je na válu odpočinout ještě asi 15 minut. Mezitím přiveďte k varu vodu a mírně ji osolte. Knedlíky vařte 20 minut, po 10 minutách je obraťte. Uvařené ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily.

  • Rychlé houskové knedlíky

    Bez pečiva (housek nebo rohlíků) se neobejdete. Někdo přizve k výrobě i droždí, pak je příprava skoro stejná jako u kynutých. Kdo se spokojí s práškem do pečiva, nemusí čekat, až těsto vykyne.

    Rychlé houskové knedlíkyRychlé houskové knedlíky • Autor: Profimedia

    Budete potřebovat (na 2 knedlíky):

    * 500 g polohrubé mouky
    * ½ lžičky soli
    * 1 prášek do pečiva
    * 3 starší housky nebo rohlíky
    * 2 vejce
    * 200 ml mléka

    Doba přípravy: 15 minut
    Doba vaření: 24 minut

    Postup:

    Mouku prosijte do mísy a vmíchejte do ní prášek do pečiva a sůl. Rohlíky nebo housky pokrájejte na kostičky a vmíchejte je do mouky. Vejce rozmíchejte s mlékem a za stálého míchání přilévejte do směsi mouky a žemlí. Dobře promíchejte a na pomoučeném vále propracujte rukama. Podle potřeby přidejte mléko nebo trochu mouky. Těsto musí být pružné, ale kompaktní. Nemělo by se lepit.

    Rozdělte ho na poloviny a rukama vytvarujte dva válečky o průměru asi 8 cm. Nechte je 15 minut odpočinout. Mezitím přiveďte k varu vodu. V mírně osolené vařící vodě vařte knedlíky 24 minut, po 12 minutách obraťte. Uvařené je hned propíchejte vidličkou.

    A co zkusit ke knedlíkům pravý maďarský guláš. Recept najdete zde.

  • Karlovarské knedlíky

    Svou texturou jsou předurčené k jemnějším masům, jako je pečené nebo zadělávané drůbeží, telecí a jehněčí, i k méně výrazným omáčkám, které nepřebijí jejich delikátní chuť.

    Karlovarské knedlíkyKarlovarské knedlíky • Autor: Profimedia

    Budete potřebovat (na 2 knedlíky):

    * 3 vejce
    * 150 g másla
    * 100 g polohrubé mouky
    * 200 ml mléka
    * svazek petrželky
    * ½ lžičky soli
    * 4 housky

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba vaření: 30 minut

    Postup:

    Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Ve větší míse utřete polovinu změklého másla se žloutky a postupně přidávejte mouku a mléko. Vymíchejte těstíčko, osolte. Petrželku omyjte, osušte, otrhejte lístky a najemno ji pokrájejte. Vsypejte do těstíčka a promíchejte. Housky nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte zbylé máslo, housky na něm opečte a nechte vychladnout.

    Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh. Vychladlé žemlové kostičky vmíchejte do těstíčka a nakonec opatrně také sníh z bílků. Hmotu vyklopte na vál a jemně z ní vytvarujte dva knedlíky. Vařte je v páře asi 30 minut.

    Tradičně se vařily v ubrousku. Pokud zvolíte tuto metodu, připravte si dvě utěrky, namočené ve studené vodě a dobře vyždímané. Potřete je máslem a těsto na ně rozdělte. Vytvarujte knedlík, utěrku zabalte a na obou koncích zavažte potravinářským provázkem. Zavěste ji na vařečku, která přesahuje okraje hrnce, a ponořte do osolené vroucí vody tak, aby se knedlík nedotýkal dna, ale byl celý ponořený. Vařte asi 30 minut. Po vyjmutí z lázně ho opatrně propíchejte vidličkou.

  • Bramborové knedlíky

    Opravdu kypré je získáte, když použijete dětskou krupičku. Nejsou náročné na přípravu, takže je skoro škoda kupovat polotovary. Domácí jsou zkrátka o několik tříd výše. A skvěle jim sekunduje osmažená cibulka.

    Bramborové knedlíkyBramborové knedlíky • Autor: Profimedia

    Budete potřebovat (na 2 knedlíky):

    * 1 kg brambor
    * 500 g dětské krupičky
    * 1 lžičku soli
    * 1 vejce

    Doba přípravy: 50 minut
    Doba vaření: 22 minut

    Postup:

    Den předem uvařte brambory ve slupce. Druhý den je oloupejte a nastrouhejte. Pokud máte ráda knedlíky se strukturou, použijte hrubší struhadlo nebo můžete nastrouhat půlku na hrubém struhadle a půlku na jemném. Do bramborové hmoty vyklepněte vejce, přidejte sůl a nakonec vsypejte krupičku. Můžete je zadělat v míse nebo zpracovat přímo na vále.

    Těsto dobře propracujte, ale moc neotálejte, protože při dlouhém čekání rádo řídne. Vypracujte z něj dvě šišky. Při válení trochu přitlačte, aby se vám uvnitř nevytvořila vzduchová bublina. Knedlíky vložte do vařící osolené vody a vařte je asi 22 minut. Po vyndání je nezapomeňte propíchnout, aby vám „nespadly“.

    Podívejte se, jak snadno připravit bramborový knedlík: 

    Knedlík z brambor podle našich babiček

  • Božské hrníčkové

    Jemné, nadýchané s krásně kulatým tvarem na řezu. A snadné jako facka!

    Božské hrníčkovéBožské hrníčkové • Autor: Profimedia


    Budete potřebovat (na 4 hrníčky):

    * 2 housky
    * 2 vejce
    * 1 hrnek mléka
    * 1 hrnek hrubé mouky
    * 1/2 lžičky soli
    * máslo na vymazání hrníčků

    Postup:

    Vejce rozklepněte a žloutky opatrně oddělte od bílků. Ve velké míse rozšlehejte žloutky a vmíchejte k nim mléko a sůl. Housky nakrájejte na kostičky a vsypejte je do směsi. Pořádně promíchejte.



    Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Hrnky vymažte máslem a těsto do nich rozdělte. Mělo by sahat asi do 3/4 hrnku. Hrnky vložte do mikrovlnné trouby. Máte-li obyčejnou s výkonem do 700W, stačí asi 8 až 9 minut.

    Hrnečky vyndejte z mikrovlnky, knedlíky propíchněte špejlí, nechte je chvíli zchladnout a teprve pak opatrně vyklopte.