5 triků, jak uvařit ty nejlepší knedlíky. Klasické kynuté, bramborové i karlovarské

2. listopadu 2024 • 04:54

Knedlíky patří neodmyslitelně k české kuchyni. Samozřejmě lze koupit už hotové nebo si pomoci knedlíky z pytlíku, ale není nad poctivý domácí knedlík. Umíte ho uvařit?

Aby byly knedlíky jak od babičky, je potřeba dodržet pár základních věcí: všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Po uvaření, ať už ve vodě nebo v páře, musíte knedlíky propíchnout vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. A pokud chcete, aby byly jako ze žurnálu, potřete je pár kapkami oleje. Budou pak mít krásný lesklý vzhled. 

Kynuté knedlíky

Kynuté těsto je doménou české kuchyně. Musí se dobře vypracovat a hlavně nechat pěkně vykynout, což vyžaduje trochu víc času. Na obojím záleží, jinak totiž nebudou knedlíky nadýchané a lehké jako peříčko.

Kynuté knedlíky Kynuté knedlíky • Autor: iStock

Doba přípravy: 30 minut

Doba kynutí: 75 minut

Doba vaření: 20 minut

Co budete potřebovat (na 2 šišky):

  • 300 g hrubé mouky    
  • 15 g droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 100 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

1. Do mísy prosejte mouku, udělejte v ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte cukr a zalijte trochou vlažného mléka. Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi 15 minut vzejít kvásek.

2. Pak do mouky vyklepněte vejce. Za stálého míchání přilévejte vlažné mléko a na závěr přidejte sůl. Promíchejte. Těsto by nemělo být řídké, ale ani příliš hutné. Můžete ho dát na 15 minut do hnětače, ale pokud ho zpracováváte ručně, počítejte alespoň s 20 až 25 minutami. Správně vypracované je, když se nelepí na stěny mísy.

3. Hotové těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Pak z něj vytvořte dva menší knedlíky. Počítejte s tím, že se jejich objem zvětší. Nechte je na válu odpočinout ještě asi 15 minut.

4. Mezitím přiveďte k varu vodu a mírně ji osolte. Vložte do ní knedlíky a vařte 20 minut, po 10 minutách je obraťte. Uvařené knedlíky ihned propíchejte vidličkou, aby se nesrazily, a pak je nakrájejte nití na plátky.

Rychlé houskové knedlíky

Bez pečiva (housek nebo rohlíků) se neobejdete. Někdo používá i droždí, pak je příprava skoro stejná jako u kynutých. Kdo se spokojí s práškem do pečiva, nemusí čekat, až těsto vykyne.

Video se připravuje ...

Doba přípravy: 15 minut

Doba vaření: 24 minut

Co budete potřebovat (na 2 šišky):

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 starší housky nebo rohlíky
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka

Postup:

1. Mouku prosejte do mísy a vmíchejte do ní prášek do pečiva a sůl. Rohlíky nebo housky pokrájejte na kostičky a vmíchejte je do mouky. Vejce rozmíchejte s mlékem, a za stálého míchání přilévejte do směsi mouky a žemlí. Dobře promíchejte a na pomoučeném vále propracujte rukama. Podle potřeby přidejte mléko nebo trochu mouky. Těsto musí být pružné, ale kompaktní. Nemělo by se lepit.

2. Rozdělte ho na poloviny a rukama vytvarujte dva válečky o průměru asi 8 cm. Nechte je 15 minut odpočinout.

3. Mezitím přiveďte k varu vodu a mírně ji osolte. Vložte do ní knedlíky a vařte 24 minut, po 12 minutách obraťte. Uvařené je hned propíchejte vidličkou a pak nakrájejte nití na plátky.

Karlovarské knedlíky

Svou texturou jsou předurčené k jemnějším masům, jako je pečené nebo zadělávané drůbeží, telecí a jehněčí, i k méně výrazným omáčkám, které nepřebijí jejich delikátní chuť.

Video se připravuje ...

Doba přípravy: 30 minut

Doba vaření: 30 minut

Co budete potřebovat (na 4 menší šišky):

  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 svazek petrželky
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 housky

Postup:

1. Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Ve větší míse utřete polovinu změklého másla se žloutky a postupně přidávejte mouku a mléko. Vymíchejte těstíčko, osolte. Petrželku omyjte, osušte, otrhejte lístky a najemno ji pokrájejte. Vsypejte do těstíčka a promíchejte.

2. Housky nakrájejte na kostičky. Ve velké pánvi rozehřejte zbylé máslo, housky na něm opečte a nechte vychladnout. Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh.

3. Vychladlé žemlové kostičky vmíchejte do těstíčka a nakonec opatrně také sníh z bílků. Z hmoty odeberte čtvrtinu na fresh fólii, udělejte z ní váleček, zabalte ho do fólie a utažením fólie na obou stranách knedlík vytvarujte. Stejným způsobem udělejte i další tři knedlíky.  

4. Knedlíky vařte ideálně v páře asi 20-25 minut. Můžete použít napařovací sítko, které postavíte do kastrolu s vodou tak, aby se voda sítka nedotýkala. Nebo tradiční způsob - vaření v utěrce. Pokud zvolíte tuto metodu, připravte si čistou utěrku, přehoďte ji přes širší hrnec s menším množstvím vroucí vody a okraje utěrky upevněte za ucha hrnce (například provázkem). Utěrka by se neměla dotýkat vody. Položte na ni šišky knedlíku, hrnec zakryjte poklicí a vařte. Počítejte s tím, že knedlíky trochu zvětší svůj objem. Uvařené knedlíky opatrně vybalte z fólie a nakrájejte pomocí nitě nebo ostrého nože na plátky.

Bramborové knedlíky

Tomuto těstu musíte věnovat pozornost už večer předem, kdy byste si měli uvařit brambory, aby mohly dokonale vychladnout. Opravdu kypré knedlíky získáte, když použijete dětskou krupičku. Nejsou náročné na přípravu, takže je skoro škoda kupovat polotovary. Domácí jsou zkrátka o několik tříd výše. A skvěle jim sekunduje dozlatova osmažená cibulka.

Bramborové knedlíky s kachnou a zelím Bramborové knedlíky s kachnou a zelím • Autor: profimedia.cz

Doba přípravy: 50 minut

Doba vaření: 22 minut

Co budete potřebovat (na 2 šišky):

  • 1 kg brambor
  •  500 g dětské krupičky
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce

Postup:

1. Den předem uvařte brambory ve slupce. Druhý den je oloupejte a nastrouhejte. Pokud máte rádi knedlíky se strukturou, použijte hrubší struhadlo nebo můžete nastrouhat půlku na hrubém struhadle a půlku na jemném. Do bramborové hmoty vyklepněte vejce, přidejte sůl a nakonec vsypejte krupičku. Můžete je zadělat v míse nebo zpracovat přímo na vále.

2. Těsto dobře propracujte, ale moc neotálejte, protože při dlouhém čekání rádo řídne. Vytvarujte z něj dvě šišky. Při válení trochu přitlačte, aby se vám uvnitř nevytvořila vzduchová bublina.

3. Knedlíky vložte do vařící osolené vody a vařte je asi 22 minut. Po vyndání je nezapomeňte propíchnout, aby vám „nespadly“. Pak je nakrájejte nití nebo ostrým nožem na plátky.

Podívejte se, jak snadno připravit bramborový knedlík: 

Video se připravuje ...

Božské hrníčkové knedlíky

Jemné, nadýchané s krásně kulatým tvarem na řezu. A snadné jako facka!

Božské hrníčkové Božské hrníčkové • Autor: Profimedia


Co budete potřebovat (na 4 hrníčky):
  • 2 housky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • máslo na vymazání hrníčků

Postup:

1. Vejce rozklepněte a žloutky opatrně oddělte od bílků. Ve velké míse rozšlehejte žloutky a vmíchejte k nim mléko a sůl. Housky nakrájejte na kostičky a vsypejte je do směsi. Pořádně promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.

2. Hrnky vymažte máslem a těsto do nich rozdělte. Mělo by sahat asi do 3/4 každého hrnku. Hrnky vložte do mikrovlnné trouby a zapněte ji na 8 až 9 minut na výkon 700W. 

3. Hrnečky vyndejte z mikrovlnky, knedlíky propíchněte špejlí, nechte je chvíli zchladnout a teprve pak opatrně vyklopte.

Autor: red