Čerstvé bylinky v zimě? Bazalku, rozmarýn i tymián vypěstujete i v bytě

18. ledna 2018 • 06:00

Prvotřídního kuchaře od průměrného nerozlišuje vždy recept  někdy je to jen kvalita surovin, která dělá delikatesu. Čerstvé bylinky jsou přesně ten drobný detail, který vaše jídlo posune o úroveň výš. I v zimě si jich můžete vypěstovat spoustu, stačí jen vědět, které si vybrat a co potřebují, aby se jim dobře dařilo.

Bazalka

Hlavně pro italskou kuchyni je bazalka nepostradatelná a obzvlášť rajčatová jídla si bez ní nejde ani představit. Bazalce se samozřejmě nejlépe daří na zahrádce, i v truhlíku na okně vám ale poroste, jen potřebuje dost tepla a světla. Bazalku vypěstujete klidně i ze semínka, vzrostlou rostlinku budete mít do tří týdnů. Ideální je začít v březnu nebo dubnu. 

Bazalku nezapomínejte zalévat ráno i večerBazalku nezapomínejte zalévat ráno i večer • Autor: istock

Bylinky a léky  jde to dohromady? Přečtěte si na MojeZdraví.cz

Meduňka

Tato bylinka je oblíbená především pro svoje antistresové účinky, pomáhá totiž zklidnit celý organismus. Meduňka lékařská je naštěstí rostlina poměrně nenáročná, takže i doma za oknem se jí bude dařit dobře. Listy nebo celou nať rostliny byste měli sesbírat ještě před květem, aby si rostlina uchovala svoji barvu a citronovou vůni a kořeněnou chuť. Meduňka je nejen balzám na nervy, bude se skvěle hodit i ke kuřeti, do ovocného salátu, do smoothie nebo vyzkoušejte tento recept na meduňkový sirup.

Meduňku pěstovanou vevnitř můžete sklízet po celý rokMeduňku pěstovanou vevnitř můžete sklízet po celý rok • Autor: istock

Máta

Ani na vypěstování této bylinky nemusíte být zkušený zahradník. Máta peprná se dá pěstovat ze semínek, ale ještě lépe to jde ze sazeniček. Potřebuje hlavně vodu, proto je důležité ji často zalévat, ale pozor, pokud to se zaléváním budete naopak přehánět, mohly by rostlince začít zahnívat kořínky, zemina by tedy měla být stále lehce vlhká, ale v žádném případě ne rozbahněná. Máta roste rychle, proto potřebuje pravidelné zastřihávání. V kuchyni vám přijde k ruce skoro denně  jednoduše ochutí rýži, výborně se hodí do tvarohového dipu s mátou, středomořského salátu i mátových palačinek.

Tymián

Provoní byt i jídlo. Tymián by rozhodně na vaší bylinkové paletě chybět neměl. Běžně seženete sazenice i semínka, narozdíl od máty tymiánu nesvědčí moc vody, má rád suchou a dobře propustnou půdu. Tymián je nepřekonatelný skoro se všemi druhy masa, ať už s vepřovým na tymiánu s žampiony, kuřecím s rajčaty, tymiánem a smetanou nebo k pečené kambale s tymiánem. Stejně tak ale jeho výrazné aroma sluší i květákovému krému nebo rizotu, kde chuť tymiánu dokonale vynikne. 

Rozmarýn

Jednomu ze základních koření středomořské kuchyně, aromatickému symbolu lásky, rozmarýnu se bude dařit i třeba za vaším oknem. Rostlinku seženete za celkem přijatelnou cenu v každém květinářství a péče nepotřebuje moc. Zálivku přizpůsobte teplotě místnosti, čím více topíte, tím větší bude mít váš rozmarýn žízeň. I tak si ale dejte pozor, abyste ho nepřelili, počkejte, až bude zemina suchá, rozmarýnu totiž nevadí ani chladnější počasí, ale nesnáší vlhko.

Rozmarýnu se snažte dopřát co nejsvětlejší místoRozmarýnu se snažte dopřát co nejsvětlejší místo • Autor: istock

Pažitka

Pokud ještě květináč s pažitkou v kuchyni nemáte, není na co čekat. Pěstovat pažitku by nemohlo být jednodušší a kromě vynikajících pomazánek osvěží i třeba masové ravioli s batáty