Čerstvé bylinky v zimě? Bazalku, rozmarýn i tymián vypěstujete i v bytě

7. února 2024 • 00:15

Prvotřídního kuchaře od průměrného nerozlišuje vždy recept – někdy je to jen kvalita surovin, která dělá delikatesu. Čerstvé bylinky jsou přesně ten drobný detail, který vaše jídlo posune o úroveň výš. I v zimě si jich můžete vypěstovat spoustu, stačí jen vědět, které si vybrat a co potřebují, aby se jim dobře dařilo.

Chcete-li si doma pěstovat bylinky i v zimě, máte několik možností. Jednou z nich je koupit si bylinku v plastovém květináčku v supermarketu. Je ale třeba mít na paměti, že tyto bylinky jsou určeny pro jednorázové použití, takže vám nejspíš nevydrží. Můžete se o to ale pokusit. Důležité je ihned je přesadit do většího květináče s vhodnou zeminou. Lepší je pořídit si vzrostlou bylinku v zahradnictví. Nebo, pokud máte trpělivost, zkusit si bylinky vypěstovat ze semínek.

Máte doma rýmovník? A víte, na co všechno je dobrý?>>>

Video se připravuje ...

Bazalka

Bazalka se vám bude hodit nejen do italských specialit Bazalka se vám bude hodit nejen do italských specialit • Autor: iStock

Hlavně pro italskou kuchyni je bazalka nepostradatelná - neobejdou se bez ní těstoviny, pizza ani maso.  a obzvlášť rajčatová jídla si bez ní nejde ani představit. Bazalce se samozřejmě nejlépe daří na zahrádce, i v truhlíku na okně vám ale poroste, jen potřebuje dost tepla a světla. Bazalku vypěstujete klidně i ze semínka, vzrostlou rostlinku budete mít do tří týdnů. S výsevem ale ještě trochu počkejte. Ideální je začít v březnu nebo dubnu. 

Bylinky a léky – jde to dohromady? Přečtěte si na MojeZdraví.cz

Meduňka

Meduňka je nenáročná na pěstování Meduňka je nenáročná na pěstování • Autor: iStock

Tato bylinka je oblíbená především pro svoje antistresové účinky, pomáhá totiž zklidnit celý organismus. Meduňka lékařská je naštěstí rostlina poměrně nenáročná, takže i doma za oknem se jí bude dařit dobře. Listy nebo celou nať rostliny byste měli sesbírat ještě před květem, aby si rostlina uchovala svoji barvu a citronovou vůni a kořeněnou chuť. Meduňka je nejen balzám na nervy, bude se skvěle hodit i ke kuřeti, do ovocného salátu, do smoothie, pomazánky nebo, pokud budete mít bohatší úrodu, vyzkoušejte tento recept na meduňkový sirup.

Máta

Máta vás osvěží a pročistí vzduch Máta vás osvěží a pročistí vzduch • Autor: iStock

Ani na vypěstování této bylinky nemusíte být zkušený zahradník. Máta peprná se dá pěstovat ze semínek, ale ještě lépe to jde ze sazeniček. Potřebuje hlavně vodu, proto je důležité ji často zalévat, ale pozor, pokud to se zaléváním budete naopak přehánět, mohly by rostlince začít zahnívat kořínky, zemina by tedy měla být stále lehce vlhká, ale v žádném případě ne rozbahněná. Máta roste rychle, proto potřebuje pravidelné zastřihávání. V kuchyni vám přijde k ruce skoro denně – jednoduše ochutí rýži, výborně se hodí do tvarohového dipu s mátou, středomořského salátu i mátových palačinek.

Tymián

Tymián je skvělý i na kašel Tymián je skvělý i na kašel • Autor: iStock

Provoní byt i jídlo. Tymián by rozhodně na vaší bylinkové paletě chybět neměl. Běžně seženete sazenice i semínka, narozdíl od máty tymiánu nesvědčí moc vody, má rád suchou a dobře propustnou půdu. Tymián je nepřekonatelný skoro se všemi druhy masa, ať už s vepřovým na tymiánu s žampiony, kuřecím s rajčaty, tymiánem a smetanou nebo k pečené kambale s tymiánem. Stejně tak ale jeho výrazné aroma sluší i květákovému krému nebo rizotu, kde chuť této bylinky dokonale vynikne. 

Rozmarýn

Rozmarýnu se snažte dopřát co nejsvětlejší místo Rozmarýnu se snažte dopřát co nejsvětlejší místo • Autor: istock

Jednomu ze základních koření středomořské kuchyně, aromatickému symbolu lásky, rozmarýnu se bude dařit i za vaším oknem. Rostlinku seženete za celkem přijatelnou cenu v každém zahradnictví a péče nepotřebuje moc. Zálivku přizpůsobte teplotě místnosti, čím více topíte, tím větší bude mít váš rozmarýn žízeň. I tak si ale dejte pozor, abyste ho nepřelili. Počkejte, až bude zemina suchá, rozmarýnu totiž nevadí ani chladnější počasí, ale nesnáší vlhko.

Pažitka

Pažitku můžete mít doma celý rok Pažitku můžete mít doma celý rok • Autor: iStock

Pokud ještě květináč s pažitkou v kuchyni nemáte, není na co čekat. Pěstovat pažitku by nemohlo být jednodušší a kromě vynikajících pomazánek nebo polévek osvěží i třeba masové ravioli s batáty

 

Video se připravuje ...

Autor: red