Nejlepší domácí trhané maso: Naučte se mistrovské recepty a staňte se hvězdou kuchyně

17. dubna 2024 • 03:12

Chcete ovládnout umění přípravy trhaného masa? Připravte se na výjimečný gastronomický zážitek s našimi mistrovskými recepty. Od klasického trhaného vepřového po exotické kuře, tyto recepty vám ukážou, jak vytvořit lahodné a chutné pokrmy, které vás povýší na nezpochybnitelnou hvězdu kuchyně.

Trhané maso je jedním z oblíbených pokrmů, které si můžete připravit doma. Jeho jedinečná textura a bohatá chuť se získávají dlouhým pečením (případně vařením) spolu s kořením a následným trháním masa na malé kousky, což vede k intenzivnímu propojení chutí. Připravte se na kulinářskou výpravu plnou vzrušení a nových dovedností, která vás katapultuje na vrchol jako mistra v přípravě masa.

Trhané maso můžete využít třeba do sendvičů>>>

Začneme vylepšenou klasikou:

Pomalu pečené trhané vepřové maso

Pomalu pečené trhané vepřové maso Pomalu pečené trhané vepřové maso • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1,5 kg vepřového plecka nebo krkovice
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička česneku v prášku
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky červeného pepře (volitelně)
  • 1 šálek vývaru nebo vody

Postup:

1. Troubu předehřejte na 150 °C.

2. V malé míse smíchejte sůl, hnědý cukr, papriku, kmín, česnek, čerstvě mletý černý pepř, oregano, tymián, skořici, hřebíček, a pokud chcete, pro větší pikantnost i červený pepř.

3. Vepřové maso opláchněte a osušte papírovým ubrouskem, poté ho důkladně potřete připravenou kořeněnou směsí ze všech stran.

4. Do hlubokého pekáčku nebo nízkého hrnce nalijte vývar nebo vodu.

5. Maso vložte do pekáčku a zakryjte ho pečicím papírem a hliníkovou fólií, aby se udržela vlhkost během pečení.

6. Pekáček s masem dejte do předehřáté trouby a pečte pomalu při teplotě 150 °C po dobu přibližně 4-5 hodin, dokud se maso nezačne lehce rozpadat a nepůjde snadno trhat vidličkou.

7. Po upečení maso vyjměte z trouby a nechte ho odpočinout asi 15 minut, aby se šťáva rovnoměrně rozložila.

8. Pomocí dvou vidliček trhejte maso na vlákna a odstraňujte případné větší kousky tuku nebo chrupavky.

9. Trhané vepřové maso můžete servírovat samostatně nebo ho použít jako náplň do sendvičů, tacos či burgerů.

Trhané vepřové s pikantní BBQ omáčkou

Trhané vepřové s pikantním BBQ omáčkou Trhané vepřové s pikantním BBQ omáčkou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 500 g vepřového masa (např. plecko, krkovice, koleno)
  • 1 šálek pikantní BBQ omáčky
  • sůl

Postup:

1. Maso opláchněte a vařte v osolené vodě, dokud nebude měkké.

2. Po uvaření ho nechte vychladnout a pak ho pomocí dvou vidliček roztrhejte na malé kousky.

3. Maso smíchejte s BBQ omáčkou a nechte ho marinovat alespoň hodinu.

4. Rozpalte gril na střední teplotu a maso opékejte, dokud nezíská křupavou kůrku.

5. Podávejte s čerstvým chlebem a salátem.

Zkuste i domácí pikantní BBQ omáčku:

BBQ omáčka BBQ omáčka • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 šálek kečupu
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky mletého česneku
  • 1/2 lžičky mleté cibule
  • 1/2 lžičky červeného pepře
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. V hrnci smíchejte kečup, hnědý cukr, jablečný ocet, worcesterskou omáčku a hořčici.

2. Přidejte kmín, papriku, česnek, cibuli, červený pepř, sůl a popřípadě ještě klasický pepř podle chuti. Vše dobře promíchejte.

3. Směs přiveďte k varu na středním ohni a poté snižte teplotu na nízkou. Takto nechte omáčku vařit po dobu přibližně 15 minut, občas zamíchejte, aby se nepřipálila.

4. Po 15 minutách ochutnejte omáčku a přizpůsobte si chuť přidáním další soli, pepře nebo případně dalšího koření podle vašeho gusta.

Trhané kuře na asijský způsob

Trhané kuře na asijský způsob Trhané kuře na asijský způsob • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 1/2 šálku sójové omáčky
  • 1/4 šálku medu
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • zeleninový vývar podle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti
  • trocha oleje

Postup:

1. Kuřecí prsa osolte, opepřete, dejte do vroucího zeleninového vývaru a vařte, dokud nebude maso měkké. 

2. Vyjměte prsa z vývaru a nechte je vychladnout.

3. Kuřecí maso natrhejte na tenké proužky pomocí vidliček.

4. Připravte asijskou omáčku smícháním sójové omáčky, medu, česneku, zázvoru a sezamového oleje.

5. Kuřecí maso promíchejte s omáčkou a nechte marinovat v lednici alespoň dvě hodiny.

6. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte maso, dokud nezíská křupavý povrch.

7. Servírujte s rýží a zeleninou.

Trhané hovězí s bylinkovou omáčkou

Trhané hovězí Trhané hovězí • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 800 g hovězího masa (např. hovězí plecko)
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. Maso osolte a opepřete a vložte do hrnce s horkou vodou. Vařte, dokud se nedá jednoduše roztrhat vidličkou.

2. Vyjměte maso z hrnce a nechte ho chvíli odpočinout. Pak ho roztrhejte na vlákna pomocí vidliček.

3. Připravte bylinkovou omáčku smícháním nasekaných bylinek (petrželky, tymiánu, rozmarýnu) s olivovým olejem.

4. Omáčku promíchejte s trhaným masem a nechte ho marinovat v lednici alespoň dvě hodiny.

5. Před podáváním maso lehce zahřejte a podávejte s přílohou dle vlastního výběru.

K trhanému masu si můžete dát i domácí majonézu bez vajec>>>

Video se připravuje ...

Autor: TR