Nejlepší domácí trhané maso: Naučte se mistrovské recepty a staňte se hvězdou kuchyně
Chcete ovládnout umění přípravy trhaného masa? Připravte se na výjimečný gastronomický zážitek s našimi mistrovskými recepty. Od klasického trhaného vepřového po exotické kuře, tyto recepty vám ukážou, jak vytvořit lahodné a chutné pokrmy, které vás povýší na nezpochybnitelnou hvězdu kuchyně.
Trhané maso je jedním z oblíbených pokrmů, které si můžete připravit doma. Jeho jedinečná textura a bohatá chuť se získávají dlouhým pečením (případně vařením) spolu s kořením a následným trháním masa na malé kousky, což vede k intenzivnímu propojení chutí. Připravte se na kulinářskou výpravu plnou vzrušení a nových dovedností, která vás katapultuje na vrchol jako mistra v přípravě masa.
K trhanému masu je výborný zelný salát:
Začneme vylepšenou klasikou:
Pomalu pečené trhané vepřové maso
Pomalu pečené trhané vepřové maso
Suroviny:
- 1,5 kg vepřového plecka nebo krkovice
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička česneku v prášku
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky červeného pepře (volitelně)
- 1 šálek vývaru nebo vody
Postup:
1. Troubu předehřejte na 150 °C.
2. V malé míse smíchejte sůl, hnědý cukr, papriku, kmín, česnek, čerstvě mletý černý pepř, oregano, tymián, skořici, hřebíček, a pokud chcete, pro větší pikantnost i červený pepř.
3. Vepřové maso opláchněte a osušte papírovým ubrouskem, poté ho důkladně potřete připravenou kořeněnou směsí ze všech stran.
4. Do hlubokého pekáčku nebo nízkého hrnce nalijte vývar nebo vodu.
5. Maso vložte do pekáčku a zakryjte ho pečicím papírem a hliníkovou fólií, aby se udržela vlhkost během pečení.
6. Pekáček s masem dejte do předehřáté trouby a pečte pomalu při teplotě 150 °C po dobu přibližně 4-5 hodin, dokud se maso nezačne lehce rozpadat a nepůjde snadno trhat vidličkou.
7. Po upečení maso vyjměte z trouby a nechte ho odpočinout asi 15 minut, aby se šťáva rovnoměrně rozložila.
8. Pomocí dvou vidliček trhejte maso na vlákna a odstraňujte případné větší kousky tuku nebo chrupavky.
9. Trhané vepřové maso můžete servírovat samostatně nebo ho použít jako náplň do sendvičů, tacos či burgerů.
Trhané vepřové s pikantní BBQ omáčkou
Trhané vepřové s pikantním BBQ omáčkou
Suroviny:
- 500 g vepřového masa (např. plecko, krkovice, koleno)
- 1 šálek pikantní BBQ omáčky
- sůl
Postup:
1. Maso opláchněte a vařte v osolené vodě, dokud nebude měkké.
2. Po uvaření ho nechte vychladnout a pak ho pomocí dvou vidliček roztrhejte na malé kousky.
3. Maso smíchejte s BBQ omáčkou a nechte ho marinovat alespoň hodinu.
4. Rozpalte gril na střední teplotu a maso opékejte, dokud nezíská křupavou kůrku.
5. Podávejte s čerstvým chlebem a salátem.
Zkuste i domácí pikantní BBQ omáčku:
Suroviny:
- 1 šálek kečupu
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1/4 šálku jablečného octa
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého česneku
- 1/2 lžičky mleté cibule
- 1/2 lžičky červeného pepře
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. V hrnci smíchejte kečup, hnědý cukr, jablečný ocet, worcesterskou omáčku a hořčici.
2. Přidejte kmín, papriku, česnek, cibuli, červený pepř, sůl a popřípadě ještě klasický pepř podle chuti. Vše dobře promíchejte.
3. Směs přiveďte k varu na středním ohni a poté snižte teplotu na nízkou. Takto nechte omáčku vařit po dobu přibližně 15 minut, občas zamíchejte, aby se nepřipálila.
4. Po 15 minutách ochutnejte omáčku a přizpůsobte si chuť přidáním další soli, pepře nebo případně dalšího koření podle vašeho gusta.
Trhané kuře na asijský způsob
Suroviny:
- 1 kg kuřecích prsou
- 1/2 šálku sójové omáčky
- 1/4 šálku medu
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
- 2 lžíce sezamového oleje
- zeleninový vývar podle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
- trocha oleje
Postup:
1. Kuřecí prsa osolte, opepřete, dejte do vroucího zeleninového vývaru a vařte, dokud nebude maso měkké.
2. Vyjměte prsa z vývaru a nechte je vychladnout.
3. Kuřecí maso natrhejte na tenké proužky pomocí vidliček.
4. Připravte asijskou omáčku smícháním sójové omáčky, medu, česneku, zázvoru a sezamového oleje.
5. Kuřecí maso promíchejte s omáčkou a nechte marinovat v lednici alespoň dvě hodiny.
6. Na pánvi rozehřejte olej a opékejte maso, dokud nezíská křupavý povrch.
7. Servírujte s rýží a zeleninou.
Trhané hovězí s bylinkovou omáčkou
Suroviny:
- 800 g hovězího masa (např. hovězí plecko)
- 1/4 šálku nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekaného tymiánu
- 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Maso osolte a opepřete a vložte do hrnce s horkou vodou. Vařte, dokud se nedá jednoduše roztrhat vidličkou.
2. Vyjměte maso z hrnce a nechte ho chvíli odpočinout. Pak ho roztrhejte na vlákna pomocí vidliček.
3. Připravte bylinkovou omáčku smícháním nasekaných bylinek (petrželky, tymiánu, rozmarýnu) s olivovým olejem.
4. Omáčku promíchejte s trhaným masem a nechte ho marinovat v lednici alespoň dvě hodiny.
5. Před podáváním maso lehce zahřejte a podávejte s přílohou dle vlastního výběru.
K trhanému masu si můžete dát i domácí majonézu bez vajec>>>