Kulinářské speciality „devadesátek“: Těchto 5 jídel se s nostalgií servíruje dodnes

14. února 2024 • 00:15

Vzpomínáte, na čem jste si pochutnávali v devadesátkách? Pokud si jen matně vybavujete, jak jste jako děti lízali vitacit z dlaní, cucali sladkou Jesenku a u stánku kupovali párek v rohlíku, našich pět evergreenů vám paměť určitě osvěží. Tak schválně, objeví se jednou začas některý i na vašem stole?

Poslední dekáda minulého století byla specifická v mnoha oblastech, včetně té kulinární. Možná se i vám vryla do paměti vůně opečeného plátku „lančmítu“ z plechovky nebo sekané v housce. Ale co takové gastronomické speciality, jakými jsou například šunkové rolky, kuře s broskví nebo krevetový koktejl? Podívejte se, které fenomény porevolučního stravování přežily svou dobu. Možná se sami ještě dnes s chutí zakousnete přinejmenším do rohlíku s krabí pomazánkou nebo chlebíčku s vlašákem.

Šunkové rolky

Šunkové rolky v aspiku jsou vyhledávanou svačinkou v retro stylu Šunkové rolky v aspiku jsou vyhledávanou svačinkou v retro stylu • Autor: iStock

Šunkové rolky dříve nesměly chybět na žádné slavnostně prostřené tabuli. Připravovaly se v mnoha podobách a ochutnat jste tak mohli např. budapešťské s tvarohovopaprikovou náplní nebo šunkové s vaječnou pěnou. Největší popularity však dosáhly rolky s křenovým krémem, které se staly očekávaným předkrmem snad na každé svatební hostině. Oblíbená verze křenových závitků v aspiku dokonce plní chlazené vitríny lahůdkářství dodnes. 

Katův šleh

Katův šleh se běžně připravuje z vepřového masa. Setkat se ale můžete i s jeho kuřecí variantou Katův šleh se běžně připravuje z vepřového masa. Setkat se ale můžete i s jeho kuřecí variantou • Autor: iStock

Katův šleh nebo také kaťák v podobě pikantní směsi vepřového masa a zeleniny dříve patřil do stálé nabídky snad každého pohostinství i lepší restaurace. Této hospodské klasice devadesátek propůjčovala chuť sójová omáčka, worcester a kečup. Velmi často se servírovala s rýží, ale nejoblíbenější a zároveň nejkaloričtější verzí se stala ta s dozlatova usmaženými křupavými bramboráčky. Postupem času se však tento kontroverzní pokrm z jídelních lístků většiny restaurací zcela vytratil. V mnoha rodinných receptářích ale zůstal pečlivě uložen, a tak si tuhle specialitu můžete s chutí dopřát ještě dnes. 

Kuře s broskví

Fenomén porevolučních restaurací v podobě kuřete s broskví se dodnes připravuje v mnoha domácnostech Fenomén porevolučních restaurací v podobě kuřete s broskví se dodnes připravuje v mnoha domácnostech • Autor: iStock

Kuře s broskví patří stejně jako koprovka mezi pokrmy, které dělí národ na dva tábory. Jedni jej milují, druzí nenávidí. Kombinace jemného kuřecího masa a sladkého ovoce z kompotu zkrátka není pro každého, když jej navíc zakrývá plátek roztaveného eidamu, který na měkké broskvi ne a ne ukrojit. Tento fenomén porevolučních restaurací ale prošel v průběhu let řadou obměn a jeho moderní verze v podobě kuřecích prsou s mozzarellou, broskví a čerstvou bazalkou je šťavnatým obědem, který rozhodně stojí za vyzkoušení. 

Krabí pomazánka

Krabí pomazánka je vynikající nátěrkou na chlebíčky i jednohubky Krabí pomazánka je vynikající nátěrkou na chlebíčky i jednohubky • Autor: iStock

Pomazánka ze surimi tyčinek s krabí příchutí se dodnes těší stejně velké oblibě jako v devadesátkách. I přesto, že nad ní v obchodě možná někdo občas ohrne nos, jako nad něčím, co bylo již dávno překonáno, za zavřenými dveřmi domova se v kombinaci s obyčejným rohlíkem velmi často promění v delikatesu číslo jedna. Krabí pomazánka se asi nejčastěji používá jako rychlá nátěrka na chlebíčky, ale díky své snadné domácí přípravě je i chutnou večeří pro hladovou rodinu. Velmi oblíbeným porevolučním pohoštěním byl například i krevetový koktejl, který upadl načas téměř do zapomnění. Pod rukama věhlasných šéfkuchařů se však dostává opět na výsluní.

UHO

UHO se dá podávat téměř k čemukoliv UHO se dá podávat téměř k čemukoliv • Autor: profimedia.cz

„Univerzální hnědá omáčka“ se stala v průběhu let strašákem nejen školních jídelen. Servírovat se mohla téměř k čemukoliv. Nejčastěji však doplňovala masové pokrmy s rýží nebo šťouchanými bramborami. Její příprava byla jednoduchá, základ tvořil vývar s osmaženou cibulkou, která omáčku společně s jíškou také zahustila. Možná si také ještě vzpomínáte i na její světlou variantu v podobě UBO – univerzální bílé omáčky. Mají dodnes své místo ve vašem jídelníčku, nebo jste je z něj již nadobro vyškrtli?

Video se připravuje ...

Autor: red