Marinády na gril s ostrosladkou chutí: Recept na krkovičku i kuře

10. června 2019 • 00:00

Grilovací sezóna teprve začala, ale vám už dochází nápady? Tyhle marinády překvapí vaše hosty, ale hlavně posunou vaše grilovací umění o úroveň dál. Nebojte se sladkých a zároveň ostrých kombinací nebo chuti piva. Budete překvapeni, jak skvěle bude takto naložené maso chutnat.

Marináda je perfektní způsob, jak mít na talíři oblíbenou krkovičku nebo kuře pokaždé trochu jinak. Vyzkoušejte tentokrát sladko-ostré chutě. Ke grilovanému masu se skvěle hodí, ať už plánujete grilovat křupavá kuřecí křídla nebo šťavnaté vepřové. Konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.

Marináda na krkovici? Co takhle pivní?

Láhev vychlazeného piva dokáže stání u rozpáleného grilu zpříjemnit. A stejně tak prospěje i vašim marinádám – do pivní marinády s tabascem můžete naložit prakticky jakékoliv maso nebo zkusit naložit špekáčky! Je to možná trochu old school, ale poctivý nešizený špekáček v pivní marinádě byste si měli dát alespoň jednou za rok. Alespoň z nostalgie. Milujete marinády s kečupem, který na mase příjemně karamelizuje? Přidejte příště také pivo, hnědý cukr, česnek a chilli. S brazilskou marinádou bude totiž maso nepřekonatelné.

Marináda na kuřecí maso 2x jinak

Ať už grilujete kuřecí nebo rybu, marináda s olivovým olejem, octem a nasekanými bylinkami maso dokonale zkřehčí a přitom nechá vyniknout jeho chuť. Pokud nemáte v horku na prorostlé vepřové nebo špekáčky ani pomyšlení a raději si pochutnáte na krevetách nebo rybě, tahle jednoduchá bylinkovo-octová marináda je pro vás to pravé. Vyhledáváte-li chutě, které spojují sladké a ostré zároveň, neměla by vám chybět v repertoáru sweet chilli marináda. Originální spojení medu, chilli a bylinek se vám totiž jen tak neomrzí.

Barbecue na steaky 

Pro všechny, kdo se pálivé chuti neleknou a nejraději ze všeho si dají pořádný steak, je tahle pikantní jogurtová marináda přesně to pravé. Vepřovému steaku nebo kachním prsům bude slušet pikantní chilli paprička zjemněná ovocným džemem. Ovoce a chilli vytváří ve švestkové marinádě jedinečnou kombinaci výrazných hřejivých chutí, což oceníte nejen v létě pod širým nebem, ale i doma v kuchyni za chladných zimních večerů.

Ke grilovanému masu připravte pikantní rajčatovou salsu podle Zdeňka Pohlreicha podle tohoto receptu >>>

Autor: Redakce