Hamburger jako z restaurace? Vyzkoušejte naše recepty na domácí šťavnaté burgery

2. června 2018 • 00:00

Burgery kralují každé grilovačce a všichni, na které někdy přišla řada u grilu, vědí, že dokonalý burger není žádná hračka. Zdánlivě jednoduché mleté maso může být vysušené, přepečené, tuhé nebo připálené zvenku a syrové uvnitř. Zkrátka ne všechno se dá zachránit kečupem. Vyhněte se těmto chybám a vaše burgery budou šťavnaté.

Burger ze supermarketu šetří čas, ale nenadchne

Popadnout v supermarketu balení mražených burgerů a mít méně práce může vypadat lákavě, obzvlášť když vás tlačí čas, nejlepších výsledků ale dosáhnete jedině s co nejčerstvějším masem. Při přípravě vlastního burgeru máte navíc kontrolu nad kvalitou masa a obsahem tuku, množstvím koření a soli.

Příprava vlastního burgeru od základu je přitom až směšně jednoduchá. Zkuste to podle tohoto návodu krok za krokem. Ti, kdo nechtějí svoje grilovací umění kazit polotovary, se neobejdou ani bez domácích hamburgerových bulek. Tu správnou bulku s lehce nasládlou chutí a karamelově hnědou kůrkou totiž v českých supermarketech stejně nenajdete.

Jaké maso na burger?

Vynikající burger se dá připravit z krůtího, kuřecího, ale populární nejen ve Skandinávii začínají být burgery z bílého rybího masa. Skvělý může být i vegetariánský burger z čočky a hub nebo burger s kukuřično-hráškovým karbanátkem. Když ale přijde na nepřekonatelný burger, mleté hovězí maso zkrátka nenahradíte. Zkuste oblíbený hovězí burger podle receptu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Tajemství perfektních burgerů spočívá v tučném mase. Platí, že čím libovější je maso, tím sušší výsledek bude. Nejlibovější je maso nízkého roštěnce, hovězí zadní, naopak více tuku obsahuje například hovězí ramínko. Vysněného šťavnatého burgeru docílíte při 30% podílu tuku v mletém mase. 

Mleté maso: jak ho správně tvarovat

Mleté maso se na grilu vždy scvrkne a čím více tuku má, tím více se i zmenší. Vytvarujte maso tak, aby bylo o trochu větší než houska. Ideálně by burgery měly být asi deset centimetrů v poloměru velké a centimetr tlusté, protože maso horkem nakyne. Když maso tvarujete, udělejte ukazováčkem ve středu malou prohlubeň. Při přípravě se téměř ztratí a vám se na burger budou lépe skládat další ingredience, na rozdíl od téměř kulatého karbanátku, který by vám jinak vznikl.

Domácí burger na grilu nestlačujte

Možná jste to sami viděli ve filmu nebo v kuchařském pořadu  kuchař vezme grilovací špachtli a jemným stlačením vypustí z masa potůček škvařícího se tuku. Ve skutečnosti je to ale velká chyba, jelikož se zbavujete šťávy a chuti. Ať už to na obrazovce vypadá jakkoli pěkně, doma to nezkoušejte. Co ale zkusit můžete, je pravý americký burger nebo americký masový páj.

Kuchyňský teploměr není žádná věda

Investice do kvalitního kuchyňského teploměru se vám při přípravě burgerů rozhodně vyplatí. Ideálně použijte kuchyňskou minutku pro orientaci a teploměr pro konečnou kontrolu. Burger byste měli grilovat 5 až 6 minut z každé strany. Grilovacími kleštěmi si maso přidržte a podélně do něj vložte teploměr a ujistěte se, že prochází středem. Teplota hovězího, vepřového a jehněčího by měla dosáhnout 160 °C, kuřecí a krůtí budou potřebovat 165 °C.

Pokud si dáte na tyto burgerové hrubky pozor, budete hvězdou každého grilování. Jen si nezapomeňte dát od vedra i chvíli pauzu, třeba s osvěžující skleničkou domácí limonády.

Více receptů na masové i vegetariánské burgery naleznete ZDE >>>

 

Autor: Kristina Hamplová, KF