Jak uplést vánočku ze šesti pramenů? Výzva, kterou letos pokoříte!
Umotat vánočku o třech patrech je mnohem jednodušší než se pustit do pletení ze šesti pramenů. To už je „vyšší pekařská“. Jakmile si ale osvojíte pár šikovných chvatů, půjde vám to samo a vaše dílo bude jako od profíka. Trpělivost se za ten hrdý pocit na sebe sama určitě vyplatí. Nebojte se a zkuste to s námi.
Kuchyň není dostihové závodiště, nejde o výkony. Občas ale nezaškodí přijmout nějakou výzvu, posune vás to dál. A taková výzva v podobě vánočky upletené ze šesti pramenů už stojí za to. Užijte si adventní čas. V klidu, teple a s dobrým jídlem.
Recept na poctivou vánočku
30 minut + 2 hodiny kynutí + 30 minut pečení
Suroviny na kvásek
30 g droždí
20 g krupicového cukru
100 ml mléka
50 g polohrubé mouky
Suroviny na těsto
450 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
1 lžička soli
1 vanilkový cukr nebo 1 lžička vanilkové esence
150 ml mléka
125 g másla
2 žloutky
nastrouhaná citronová kůra
40 g rozinek
40 g mandlí (loupané, sekané)
10 g plátků na posypání
1 vejce
1 lžíce smetany na potření
1. Začněte přípravou kvásku. V misce utřete droždí s cukrem na hladkou kašičku. Zalijte asi 100 ml vlažného mléka a přidejte 1 lžíci polohrubé mouky a promíchejte. Nechte v teple asi 15 minut, až se začnou tvořit bublinky a kvásek zvětší objem.
2. Do mísy nasypte polohrubou mouku, cukr, sůl a vanilkový cukr. Promíchejte a přilijte vlažné mléko, rozpuštěné zchladlé máslo, žloutky, citronovou kůru a kvásek. Vařečkou nebo hnětacím hákem zpracujte v kuchyňském robotu měkké nelepivé těsto.
3. Těsto přendejte do čisté mísy vytřené olejem nebo rozpuštěným máslem, překryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu.
4. Nyní těsto vyjměte na pracovní plochu a rukama do něj rovnoměrně zapracujte rozinky s mandlemi. Vraťte ho do mísy a nechte kynout další hodinu.
5. Těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí, vyválejte z nich prameny silné asi 2 cm v průměru a podle návodu na následující straně upleťte vánočku.
6. Vánočku potřete vejcem rozšlehaným se smetanou a posypte plátky mandlí. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 15 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a dopečte dalších 15 minut. Hotovou vánočku poprašte moučkovým cukrem.
Vánočka ze šešti pramenů a jak na to
1. Těsto rozdělte na šest stejně velkých částí a z nich vyválejte dlouhé prameny, asi 2 cm v průměru. Prameny spojte na vzdáleném konci pevně k sobě a zatižte třeba velkým hrnkem s vodou. Prameny rozdělte na tři a tři a uprostřed nechte místo. Překříženýma rukama s pravou rukou nahoře chyťte vnější prameny.
2. Pravou horní ruku s levým pramenem zvedněte a levou ruku s pravým pramenem podtáhněte a poté shora překřižte přes pravou ruku. Pak pramen uložte opět na pravou stranu, ovšem dovnitř čili doprostřed.
3. Levou, prázdnou rukou, která je nyní nahoře, zase uchopte vnější pravý pramen a zvedněte jej do výšky. Podtáhněte pod ním pramen, který držíte v pravé ruce, opět horem překřižte a uložte na levou vnitřní stranu.
4. Nyní zase pravou, prázdnou rukou uchopte vnější levý pramen, zvedněte jej a levou rukou pravý pramen podtáhněte a horem překřižte a uložte opět doprostřed.
5. Stále stejným rytmem pokračujte, dokud nespletete všechny prameny až do konce. Vánočku při pletení pěkně utahujte. A po dopletení oba konce zahrňte dospod.
Tři zásady, které si zapište
1. Ruce pracují stále křížem! Levá ruka odebírá prameny zprava a pravá ty z levé strany.
2. Prameny vždy berte z vnější strany a po překřížení je pokládejte na stejnou stranu, ale dovnitř neboli doprostřed.
3. Horní ruka přidržuje pramen nahoře a pracuje spodní ruka. Ruce se pravidelně střídají.