Jak uplést vánočku ze šesti pramenů? Výzva, kterou letos pokoříte!

1. listopadu 2019 • 00:00

Umotat vánočku o třech patrech je mnohem jednodušší než se pustit do pletení ze šesti pramenů. To už je „vyšší pekařská“. Jakmile si ale osvojíte pár šikovných chvatů, půjde vám to samo a vaše dílo bude jako od profíka. Trpělivost se za ten hrdý pocit na sebe sama určitě vyplatí. Nebojte se a zkuste to s námi.

Kuchyň není dostihové závodiště, nejde o výkony. Občas ale nezaškodí přijmout nějakou výzvu, posune vás to dál. A taková výzva v podobě vánočky upletené ze šesti pramenů už stojí za to. Užijte si adventní čas. V klidu, teple a s dobrým jídlem.

Recept na poctivou vánočku

30 minut + 2 hodiny kynutí + 30 minut pečení

Suroviny na kvásek

30 g droždí
20 g krupicového cukru
100 ml mléka
50 g polohrubé mouky

Suroviny na těsto

450 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
1 lžička soli
1 vanilkový cukr nebo 1 lžička vanilkové esence
150 ml mléka
125 g másla
2 žloutky
nastrouhaná citronová kůra
40 g rozinek
40 g mandlí (loupané, sekané)
10 g plátků na posypání
1 vejce
1 lžíce smetany na potření

1. Začněte přípravou kvásku. V misce utřete droždí s cukrem na hladkou kašičku. Zalijte asi 100 ml vlažného mléka a přidejte 1 lžíci polohrubé mouky a promíchejte. Nechte v teple asi 15 minut, až se začnou tvořit bublinky a kvásek zvětší objem.

2. Do mísy nasypte polohrubou mouku, cukr, sůl a vanilkový cukr. Promíchejte a přilijte vlažné mléko, rozpuštěné zchladlé máslo, žloutky, citronovou kůru a kvásek. Vařečkou nebo hnětacím hákem zpracujte v kuchyňském robotu měkké nelepivé těsto.

3. Těsto přendejte do čisté mísy vytřené olejem nebo rozpuštěným máslem, překryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu.

4. Nyní těsto vyjměte na pracovní plochu a rukama do něj rovnoměrně zapracujte rozinky s mandlemi. Vraťte ho do mísy a nechte kynout další hodinu.

5. Těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí, vyválejte z nich prameny silné asi 2 cm v průměru a podle návodu na následující straně upleťte vánočku.

6. Vánočku potřete vejcem rozšlehaným se smetanou a posypte plátky mandlí. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 15 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a dopečte dalších 15 minut. Hotovou vánočku poprašte moučkovým cukrem.

Vánočka ze šešti pramenů a jak na to

1. Těsto rozdělte na šest stejně velkých částí a z nich vyválejte dlouhé prameny, asi 2 cm v průměru. Prameny spojte na vzdáleném konci pevně k sobě a zatižte třeba velkým hrnkem s vodou. Prameny rozdělte na tři a tři a uprostřed nechte místo. Překříženýma rukama s pravou rukou nahoře chyťte vnější prameny. 

vánočka, pletení vánočky vánočka, pletení vánočky • Autor: F.O.O.D./Johana Střížková

2. Pravou horní ruku s levým pramenem zvedněte a levou ruku s pravým pramenem podtáhněte a poté shora překřižte přes pravou ruku. Pak pramen uložte opět na pravou stranu, ovšem dovnitř čili doprostřed.

vánočka, pletení vánočky vánočka, pletení vánočky • Autor: F.O.O.D./Johana Střížková

vánočka, pletení vánočky vánočka, pletení vánočky • Autor: F.O.O.D./Johana Střížková

vánočka, pletení vánočky vánočka, pletení vánočky • Autor: F.O.O.D./Johana Střížková

3. Levou, prázdnou rukou, která je nyní nahoře, zase uchopte vnější pravý pramen a zvedněte jej do výšky. Podtáhněte pod ním pramen, který držíte v pravé ruce, opět horem překřižte a uložte na levou vnitřní stranu.

vánočka, pletení vánočky vánočka, pletení vánočky • Autor: F.O.O.D./Johana Střížková

vánočka, pletení vánočky vánočka, pletení vánočky • Autor: F.O.O.D./Johana Střížková

4. Nyní zase pravou, prázdnou rukou uchopte vnější levý pramen, zvedněte jej a levou rukou pravý pramen podtáhněte a horem překřižte a uložte opět doprostřed.

vánočka, pletení vánočky vánočka, pletení vánočky • Autor: F.O.O.D./Johana Střížková

5. Stále stejným rytmem pokračujte, dokud nespletete všechny prameny až do konce. Vánočku při pletení pěkně utahujte. A po dopletení oba konce zahrňte dospod.

vánočka, pletení vánočky vánočka, pletení vánočky • Autor: F.O.O.D./Johana Střížková

Tři zásady, které si zapište

1. Ruce pracují stále křížem! Levá ruka odebírá prameny zprava a pravá ty z levé strany.

2. Prameny vždy berte z vnější strany a po překřížení je pokládejte na stejnou stranu, ale dovnitř neboli doprostřed.

3. Horní ruka přidržuje pramen nahoře a pracuje spodní ruka. Ruce se pravidelně střídají.

Recept a postup pletení připravil časopis F.O.O.D. Více vánočních dobrot a nápadů najdete ve vánočním speciálu nebo prosincovém čísle. Oba výtisky můžete koupit přímo ZDE >>>

Autor: F.O.O.D., KF