Boží hod vánoční: Naservírujte si tradiční pochoutky

25. prosince 2023 • 00:15

První svátek vánoční nebo také Boží hod vánoční je převážně časem odpočinku, návštěv svých bližních a dobrého jídla. Podívejte se, jaká jídla se tradičně servírují na svátečně prostřený stůl. Inspirujte se našimi výtečnými recepty a užijte si slavnostní hodování.

Boží hod vánoční je výjimečným dnem zasvěceným oslavě narození Ježíše Krista. Je to čas rozjímání, klidu a míru. Dříve se nesmělo v tento den uklízet ani pracovat. V tento den odpočinku ale zároveň nemohlo chybět na slavnostní tabuli dobré jídlo. Vývoj výběru pokrmů se lišil jak podle zvyklostí jednotlivých krajů, tak možností rodin. Protože maso si mohl dopřát během roku jen málokdo, podávalo se zejména o svátcích. Bývala to husa, slepice nebo šrůtka vepřového. Někdy také domovy provoněla hovězí polévka, vařené hovězí maso, bažant, perlička, krůta či zajíc. A jaký pokrm se bude dnes servírovat na váš svátečně prostřený stůl? Bude to tradiční svíčková s houskovými knedlíky, kachna se zelím, nebo například vepřová pečeně? Inspirujte se našimi skvělými recepty níže a vyšperkujte ten svůj k naprosté dokonalosti.

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Video se připravuje ...

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem je klasika, kterou nelze nemilovat. Smetanová omáčka připravená ze směsi kořenové zeleniny s plátky hovězího prošpikovaného špekem je totiž naprosto neodolatelná. V receptu časopisu F.O.O.D. je zjemněná smetanou ke šlehání a vzájemný poměr ingrediencí vyznívá v delikátní celek. Výtečně chutná také s přílohou v podobě knedlíků houskových. V některých rodinách je ale oblíbená i s vařenými těstovinami.

Kachna s fíkovým zelím

Dozlatova a dokřupava vypečená kachýnka je česká klasika, na které si rádi pochutnají gurmáni všech generací. Snadno ji ozvláštníte přílohou v podobě zelí, které nemusí být vždy jen kysané nebo sladké. Připravte např. rozinkové či fíkové. Při jeho přípravě doplňte nakrouhané červené zelí fíky, podlijte jej červeným vínem, ochuťte medem, skořicí a balzamikovým octem. Díky pár vybraným ingrediencím vykouzlíte z osvědčené klasiky zcela nový originální pokrm, který svou výtečnou chutí vezme dech.

Vepřová pečeně se sušeným ovocem a hruškovou omáčkou

Pokud se chystáte servírovat vepřovou pečeni, pak je pro vás tento recept jako stvořený. Naplňte maso směsí sušených meruněk, švestek a upečte doměkka. Sladkost ovoce s vepřovým masem skvěle ladí a po rozkrojení vytvoří krásnou mozaiku. Když jej navíc na talíři doplníte hruškovou omáčkou, můžete servírovat oběd hodný svátečních chvil.

Zajíc načerno

Zajíc načerno je podzimní klasikou, která chutná skvěle i o Vánocích. Pokud máte v mrazáku domácího králíka, pokrm provoněný divokým kořením a perníkem můžete připravit i z něj. Jestliže ale dáváte přednost raději neotřelým kombinacím, vyzkoušejte zaječí hřbet v listovém těstě. Mlsné jazýčky se v něm mohou těšit na chuť estragonu a pršutu. Ke sklence dobrého vína přijde jistě k chuti také jemná zaječí paštika s brusinkami a karamelizovanou cibulkou.     

Video se připravuje ...

Autor: red