Finále soutěže Peče celá země se blíží. Jaké jsou tajné fígle finalistek?
Milá soutěž plná voňavých dobrot z trouby se blíží k závěru. O titul královny amatérských pekařů a cukrářů se utkají tři ženy. Jaké jsou jejich největší esa v rukávu a která vstoupí do pomyslné síně slávy soutěže Peče celá země?
Milá soutěž, která chytla za srdce nejednoho nadšeného kuchtíka. Krásné prostředí zámku Bon Repos, sympatičtí soutěžící a přátelská porota se smyslem pro humor. Velké finále převážně sladkého maratonu je na spadnutí a šance na výhru všech tří soutěžících jsou vyrovnané. Komu bude přát štěstí? A jaké triky finalistky radí nadšeným pekařům a cukrářům?
Anička (22) začala péct s babičkou
Nejmladší soutěžící Anička si pekařinu a cukrařinu zamilovala už jako malá holka, která pomáhala v kuchyni babičce. Ve svém mladém věku tak bravurně zvládá například práci s kynutým těstem, klasické Honzovy buchty nebo koláče, kterých se někdy bojí i ostřílené hospodyňky.
Triky do kuchyně z Aniččina receptáře
1. Chystáte-li se na přípravu lineckého koláče s ovocnou náplní, nejprve ovoce pokrájejte a poduste. V opačném případě pustí do těsta příliš vody a z koláče se vám stane chutný, nicméně nechtěnný crumble, dle Aniččiných slov "bazén".
2. Nezapomeňte si před pečením vyndat včas všechny ingredience na kuchyňskou linku, aby získaly stejnou pokojovou teplotu. Anička navíc doporučuje vyndat z lednice máslo na přípravu dortového krému již večer předem, rozkrájet ho na talířek a nechat v pokojové teplotě přes noc.
3. Aby se vám na pudinku neudělal škraloup, prošlehávejte ho metličkou do zchladnutí. V případě, že nemáte čas u misky s pudinkem stát a čekat, dokud nevystydne, přikryjte ho potravinářskou fólií tak, aby se přímo dotýkala povrchu pudinku a takto nechte vychladnout.
Pavlína (45): "Žádný učený z nebe nespadl"
Pavlína je specialistkou na oblíbené tradiční pražské koláče s pudinkovým krémem a plátky mandlí. Pečení je její vášeň a nebojí se zkoušet nové věci. Přiznává, že největší inspirací jí jsou různé kuchařky. Když se jí líbí nějaké jídlo na obrázku, neváhá se do něj podle receptu pustit. Všem amatérským pekařům radí jediné: "Pečte s láskou a nenechte se odradit neúspěchem, žádný učený z nebe nespadl."
Triky do kuchyně z Pavlínina receptáře
1. Upečenou roládu nikdy nesmotávejte horkou, jinak se vám srazí. Počkejte, až bude vlažná a poté jí opatrně stočte. Krémem jí naplňte až ve chvíli, kdy zcela vychladne, v teplé roládě by se krém roztékal.
2. Pavlína doporučuje mít v lednici pokaždé máslo, sádlo a rozinky naložené v rumu.
3. S rumem nešetřete. Potřete jím upečený dortový korpus nebo ho přidejte do pudinkového krému, bude pak chutnat naprosto dokonale. Rozpuštěným máslem s rumem nezapomeňte potřít také ještě horké kynuté buchty, díky této kombinaci budou dokonale voňavé a vláčné.
Petra (43): " Za nezdary se nestyďte. Posunují člověka dál."
Peče už od 13 let a práce s těstem je pro ní kreativní terapie. Bez vůně křupavého chleba si neumí představit ráno, bez čerstvého koláče odpolední kávu a bez kořeněných perníčků čas Vánoc. Miluje tradice a ráda se prý inspiruje prvorepublikovou kuchyní. Všechny nadšené kuchtíky nabádá, aby nezdařené pokusy braly jako novou zkušenost.
Triky do kuchyně z Petřina receptáře
1. Nejde vám bábovka vyklopit z formy? Než jí začnete dolovat nožem, zkuste přes ní přehodit na chvíli mokrou utěrku.
2. Dejte dostatek času kynutým těstům. Naše babičky nechávaly naschvál těsto občas překynout a následně nechávaly dokynout vánočku zapletenou v chladném sklepě. Správně vykynuté těsto poznáte, zatlačíte-li do něj prstem. Pokud vytvořený důlek rychle zmizí, těsto je podkynuté, zůstane-li ďolík v těstě, je již překynuté.
3. Základem dobrého výsledku pečení jsou kvalitní suroviny. Najděte si ve své blízkosti mlynáře nebo farmáře a snažte se suroviny odkupovat přímo od něj. Můžete tak mít kontrolu nad čerstvostí i kvalitou.