Dort Pavlova: Recept na dezert nadýchaný jak baletní sukně

Video se připravuje ...
25. ledna 2020 • 00:00

Dort z pečených našlehaných bílků s cukrem, zdobený šlehačkou a čerstvým ovocem. Lehoučký a sladký tak akorát. Naučte se ho podle našeho video návodu. Pavlova je totiž nejmenovanou královnou mezi dezerty.

Dort Pavlova pochází pravděpodobně z Nového Zélandu, kde byl připraven na počest ruské baletky Anny Pavlovové. Pro lehoučký sněhový korpus byla inspirací její nadýchaná baletní sukně ve světle zelené barvě. Proto se Pavlova tradičně zdobí kousky čerstvého kiwi. Připravit ji navíc není složité, stačí dodržet pár základních pravidel. Jak připravit mini Pavlovy vám ve videu v úvodu článku ukáží blogeři Markéta a František Lorencovi z foodblogu Neplecha na plechu.

Suroviny na 10 zákusků

4 bílky
240 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vinného octa
300 ml smetany na šlehání
ovoce dle chuti na dozdobení

Postup přípravy mini dortů Pavlova

1. Nejprve si připravte cukr, který bude jemnější než krupicový a zároveň hrubší než práškový. Docílíte toho tak, že jej necháte párkrát protočit ve foodprocesoru nebo za pomoci tyčového mixéru. Mezitím si předehřejte troubu na 150 °C.

2. Bílky vložte do větší nádoby a začněte se šleháním. Nejprve šlehejte na střední rychlost, když bílky začnou tvořit sníh, přidávejte postupně po lžících připravený cukr a pečlivě jej postupně zašlehávejte. Po zašlehání všeho cukru zvyšte otáčky na nejvyšší rychlost a šlehejte ještě alespoň 10 minut. Šlehání je totiž na přípravě Pavlovy tou nejdůležitější částí. Dobře ušlehaný sníh poznáte tak, že po vytažení metliček tvoří vysoké rovné špičky a při otočení mísy vzhůru nohama drží na dně jako přibitý.

Šlehání sněhu je na přípravě Pavlovy tou nejdůležitější částí Šlehání sněhu je na přípravě Pavlovy tou nejdůležitější částí • Autor: Karolína Fourová

3. V této fázi můžete do sněhu zašlehat také škrob a na závěr i vinný ocet. Ten už zašlehávejte velmi jemně, na nízké otáčky.

4. Sněhem naplňte zdobicí sáček s trezírovací špičkou vhodnou na přípravu indiánů nebo s otvorem ve tvaru hvězdice. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte 2 cm vysoké větrníky o průměru 5 cm s malým důlkem uprostřed. Plech vložte do trouby, teplotu ihned snižte na 120 °C a sušte je 45 minut

Upečené korpusy vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Poté je naplňte šlehačkou a podávejte ozdobené čerstvým ovocem a lístky máty Upečené korpusy vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Poté je naplňte šlehačkou a podávejte ozdobené čerstvým ovocem a lístky máty • Autor: Karolína Fourová

5. Upečené korpusy vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Poté je naplňte šlehačkou a podávejte ozdobené čerstvým ovocem a lístky máty.

Není vám postup přípravy mini Pavlovy jasný? Nevadí! Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si poradit od Markéty a Františka Lorencových, jak tento dezert připravit.

Kniha blogerů Neplecha na plechu osloví kulinářské nadšence i milovníky cestování, kteří touží po poznávání nových míst. Díky ní získáte tipy, kam se ve vaší vytoužené destinaci podívat, na co si dát pozor, a především, po kterých místních dobrotách se nesmíte zapomenout poohlédnout. Markéta s Františkem jsou důkazem, že i s dítětem můžete zažít pořádné dobrodružství. Kuchařku Neplecha na plechu s příběhy z 18 zemí světa a 101 recepty koupíte na webu neplechanaplechu.cz za 549 Kč.

Víte, jak vyšlehat dokonale tuhý sníh z bílků? Podívejte se na rady a tipy našich prababiček ZDE >>>

Autor: KF