Skvělé cukroví z brambor za pár korun: Upečte si ho podle starého receptu, jeho chuť vás nadchne!

12. prosince 2024 • 04:56

Velkým tématem předvánočních příprav jsou určitě vysoké ceny másla, vajec a dalších ingrediencí. Kdo chce tedy letos péct klasické druhy cukroví, bohužel se mu to dost prodraží. Byly však doby, kdy některé potraviny dokonce nebyly dostupné vůbec, anebo byly na příděl. Hledali jsme tedy inspiraci u hospodyněk, které si v těžkých dobách uměly vždy poradit, a objevili jsme retro recept na cukroví z brambor. Zkusili jsme ho upéct a výsledek nás velmi mile překvapil.

Vánoce nebyly jen o jídle

Při hledání informací, jak a čím kdysi dokázaly hospodyně nahradit v receptech některé nedostupné suroviny, jsme strávili hodně času. Pročetli jsme mnohé staré kuchařské knihy a ručně psané recepty. Čerpali jsme také inspiraci i z vyprávění pamětnic, které si časy nedostatku ještě pamatují, i když byly tehdy malými dětmi.

Vánoce za časů našich prababiček bývaly spíš duchovní, ale přesto se na štědrovečerních stolech objevilo to nejlepší, co bylo v domácnostech k mání. Prababičky totiž s předstihem našetřily vajíčka (nakládaly je do vápenného roztoku), mouku, tuk, cukr, aby měly na Vánoce z čeho péct. Nechyběla vánočka, luštěninová polévka, chleba jako symbol života a další dobroty. Z cukroví se pekly například sádlovky, protože sádlo bývalo mnohem dostupnější než drahé máslo. Ovšem vzpomínka, že se peklo cukroví i z bramborového těsta, nás zaujala natolik, že jsme se pustili do hledání receptu. A podařilo se nám ho objevit!

Bramborové cukroví trochu připomíná klasické linecké:

Video se připravuje ...

Levné ingredience

V některých domácnostech bývalo bramborové cukroví náhražkou mnohem dražšího lineckého cukroví. Se zvědavostí a trochou pochybností jsme ho proto vyzkoušeli. Těsto z brambor, bez vajec a téměř bez tuku nás nakonec příjemně překvapilo svojí konzistencí. Práce s ním byla bezproblémová, dobře se zpracovávalo, a dokonce ani časem neřídlo. Překvapením určitě bylo, že se připravuje z čerstvě uvařených brambor. Používají se moučné brambory typu B nebo C, které se hodí do těst.  

Chcete-li bramborové cukroví také zkusit, zde je recept:

Bramborové těsto na slepované cukroví

Ingredience (vystačí na dva plechy):

  • 200 g uvařených oloupaných brambor nakrájených na větší kostky
  • 4 lžíce mléka
  • 20 g másla (asi 1 lžíce)
  • 150 g cukru
  • 300 g hladké mouky
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu

Postup:

Příprava těsta

Čerstvě uvařené oloupané brambory vložíme do mísy, přidáme studené mléko, asi lžíci másla a rozšťoucháme do hladka. Přisypeme moučkový cukr, mouku a citronovou kůru a vytvoříme těsto, které ještě dopracujeme ručním hnětením na pracovní ploše. S těstem se dobře pracuje, nelepí se a neřídne.

Přidáme čtyři lžíce studeného mléka, lžíci másla a dohladka vše rozšťoucháme. Přidáme čtyři lžíce studeného mléka, lžíci másla a dohladka vše rozšťoucháme. • Autor: Veronika Moučková

Vykrájet a upéct

Bramborové těsto rozdělíme na dvě části. Mírně podsypeme pracovní plochu, každou část těsta rozválíme na placku silnou asi 2–3 mm a vypichujeme z ní různé tvary. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a dáme do vyhřáté trouby. My jsme k pečení použili horkovzduch s teplotou asi 175 °C.  

Vykrojené tvary přeneseme na plech s pečicím papírem  a upečeme. Vykrojené tvary přeneseme na plech s pečicím papírem a upečeme. • Autor: Veronika Moučková

Ihned slepit

Upečené cukroví se ihned slepuje marmeládou. My jsme použili brusinkovou, která je mírně nakyslá. Pochopitelně lze použít i jiné marmelády, například rybízovou, malinovou nebo meruňkovou. Mažeme však silnější vrstvu, než jsme zvyklí například u lineckého cukroví. Bramborové cukroví je zpočátku tvrdší, vrstva marmelády ho ale zvláční. Na závěr pocukrujeme a necháme rozležet.

Jak chutná bramborové cukroví?

Chuť cukroví nás opravdu příjemně překvapila a nadchla. Rozhodně v něm brambory nebyly znát. Vzhledem k tomu, že jsme do těsta navíc přidali citronovou kůru, která v původním receptu chybí, mělo příjemnou svěží citrusovou příchuť. Můžete vyzkoušet i další příchutě, například vanilkovou nebo mandlovou. Hlavním nositelem chuti však byla marmeláda, se kterou jsme nešetřili. Bramborová srdíčka změkla poměrně rychle (za dva dny). Při skusu však bylo cukroví houževnatější, ale na našem nadšení to neubralo. Vždyť jsme ochutnali sladkost, která se pekla v dobách, kdy šetřit bylo nutností!

Zbyly vám bílky? Udělejte z nich sněhové pusinky:

Video se připravuje ...

Autor: Veronika Moučková