Recepty na sladké chlebíčky: Borůvkový se špaldou, banánový nebo citronový s mandlovou moukou

21. května 2019 • 00:00

Pokud patříte k milovníkům domácích moučníků, pak jistě nepohrdnete recepty na jednoduché chlebíčky, variací na tolik oblíbenou bábovku. Jsou hotové raz dva a kombinují v sobě netradiční chutě, které si zamilujete. Zkuste je k odpolední kávě i k snídani s arašídovým máslem.

Většina z vás zná určitě klasický biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, ale právě mnozí tenhle přeslazený moučník, často politý čokoládou, nemusejí. Vyzkoušejte jiné, tak trochu netradiční recepty na sladké chlebíčky, které zvládnou i úplní začátečníci. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Citronový chlebíček s mandlovou moukou

Do citronového chlebíčku s mandlemi patří kromě hladké bílá mouky spousta mandlí a šťáva z jednoho citronu. Ti, kteří milují trošku nakyslejší chuť, jistě tuhle kombinaci ocení. Díky citronové šťávě a kůře chlebíček není příliš sladký, neskutečně voní a působí šťavnatým dojmem. Pokud můžete, používejte bio citrony, které nejsou chemicky ošetřené, nebo alespoň důkladně omyjte kůru těch obyčejných v horké vodě.

Sladké chlebíčky ze špaldové mouky

Borůvkový chlebíček vonící jemně po citronové kůře si vás získá svou jemně oříškovou chutí, která je charakteristická pro mouku z pšenice špaldy. Jedná se o starou méně šlechtěnou odrůdu pšenice, která obsahuje o trochu více vlákniny než její známější sestra. Vyzkoušet můžete i čistě špaldový banánový chléb s malinami. Pokud špaldovou mouku zrovna nemáte, nahraďte ji bez starostí hladkou pšeničnou. Jedná se v podstatě o stejný druh mouky a při pečení vám jejich výměna nenadělá neplechu.

Bezlepkový banánový chlebíček

Trpíte celiakií nebo alergií na lepek? Není nic jednoduššího než upéct banánový chlebíček z mandlové a pohankové mouky. Tahle úžasná kombinace vás nadchne a chutnat bude i těm, kterým lepek nevadí. Pohanková mouka má hodně vlákniny a obsahuje cenný rutin, rostlinný antioxidant podporující pevnost žilní stěny, a je to proto skvělá alternativa k bílé pšeničné mouce. Mandlová mouka zatím patří mezi ty méně tradiční, nicméně patří k nejoblíbenějším surovinám bezlepkového pečení. Mandlovou mouku neboli jemně namleté mandle oceníte hlavně při pečení dortů, cukroví a lze ji přidat také do krémů nebo z ní vyrábět domácí marcipán.

Chlebíček s mákem

Věděli jste, že makové recepty jsou typické spíše pro oblast Evropy? V USA nemá pečení s mákem takovou tradici, jelikož mák je považován za drogu, z níž lze vyrobit opium, a řada lidí ho tak stále příliš nepoužívá. Mák výtečně ladí se švestkami, ale velmi dobře chutná taky v kombinaci s citronem nebo neobvykle s pomerančem. O perfektním souladu těchto chutí se přesvědčte díky receptu s makovým chlebem s pomerančovou kůrou.

V každém moučníku zazáří přirozená chuť vanilky. Vyrobte si vlastní vanilkový extrakt podle video receptu ZDE >>>

Autor: aši