Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat

30. června 2023 • 12:00

Ať chcete, nebo ne, děti mlsat prostě potřebují. A obzvlášť koncem školního roku a na začátku prázdnin! Udělejte jim jejich oblíbené sladkosti trochu zdravější a vyrobte si s nimi domácí želé bonbony. Jejich příprava je až překvapivě jednoduchá, děti budou nadšené a vy budete vědět, co přesně laskominy obsahují. A pochutnáte si všichni.

Pokud jste fanoušky gumových medvídků, ale chcete se vyhnout přebytku cukru, různých umělých barviv a konzervantů, výroba domácích želé bonbonů je snadný způsob, jak udělat dětem i sobě mlsání zdravější. Navíc si můžete vyrobit jakoukoli příchuť i tvar, které budete chtít. Než si vyberete některý z receptů uvedených níže, je dobré si zvolit, jaké suroviny použijete.

Jak hodnotí kupované želé bonbony výživová poradkyně?>>>

Video se připravuje ...

Když zdravé, tak ovocné

Základem domácích želé bonbonů je ovocná šťáva, získaná nejlépe z čerstvého ovoce. Výhodou je, že lze využít i ovoce, které je hodně zralé a potřebujete ho rychle zpracovat, například jahody nebo třešně. Na získání šťávy použijte odšťavňovač nebo ovoce propasírujte přes síto, ideálně hodně jemné, aby se do šťávy nedostala žádná zrníčka (například z malin). Některé recepty využívají místo ovocné šťávy sirup. Ideální je domácí nebo kupte v prodejně se zdravou výživou nějaký opravdu kvalitní, ať to stojí za to. Na případné doslazení se používá cukr či med, chcete-li mít bonbony kyselejší, přidejte trochu přecezené citronové nebo limetkové šťávy.

Želatina, nebo agar?

Aby bonbony ztuhly, je třeba do nich přidat buď želatinu, nebo agar. Želatinu (práškovou i v plátcích) seženete běžně v obchodech, agar spíše v prodejnách se zdravou výživou. Agar je želírovací přípravek rostlinného původu vyrobený z mořských řas. Proto je vhodný i pro vegetariány a jeho hlavní výhodou je, že po ztuhnutí je mnohem pevnější než želatina. Také se s ním snáze pracuje a potřebujete ho i méně. Oproti želatině ale nemá tolik zdravotních benefitů. Tedy pokud máme na mysli tu kvalitní. Želatina, která se prodává běžně v obchodech, bývá vepřová, což na chuti vůbec nepoznáte. Je sice taky fajn, pokud ale budete chtít něco opravdu zdravého, poohlédněte se na internetu po kvalitní hovězí želatině získávané od zvířat, která se volně pasou na loukách. Právě taková je skvělým zdrojem kolagenu, který je tak důležitý pro zdravé kosti, zuby, chrupavky, klouby a díky němuž můžete mít krásné vlasy, nehty i pokožku.

Vyrobte si zvířátka, srdíčka nebo třeba kostičky

Sladké bonbonky by měly mít také nějaký hezký tvar. S tím vám pomohou silikonové formičky, které se používají na led. Jednotlivé otvory je dobré před naplněním lehce vytřít olejem, aby z nich šly bonbonky snadno vyloupnout. Připravenou hmotu do nich pak můžete rozdělit jednoduše lžičkou, dětem zkuste pořídit v lékárně kapátka, do kterých si tekutinu natáhnou a pak ji jedním stisknutím vytlačí do formičky, aniž se vylije okolo. Nemáte-li silikonové formičky, vystačíte si i s obyčejnou hranatou nádobou (například plastovou krabičkou). Pokud není moc ohebná, aby z ní šlo želé snadno vyklopit, je dobré ji vyložit plastovou fólií. Hmotu do ní nalijete a po ztuhnutí ji vyklopíte a nakrájíte nožem. Můžete použít i kovová vykrajovátka na cukroví, pak vám ale zůstane hodně odkrojků, které jsou sice taky dobré, dětem se ale nejspíš moc líbit nebudou. Když bonbonky nesníte hned, uchovávejte je v uzavíratelné nádobě v chladu.

Díky formičkám mohou mít domácí bonbony různé tvary, třeba srdíček. Díky formičkám mohou mít domácí bonbony různé tvary, třeba srdíček. • Autor: iStock

Domácí želé bonbony z agaru

Co budete potřebovat:

  • 200 ml ovocného sirupu
  • 100 ml vody
  • 5 g agaru
  • cukr na obalení bonbonků

Postup:

1. Sirup smíchejte s vodou, přisypte agar a promíchejte. Směs přiveďte k varu, nechte chvilku probublat a nalijte do formy – ideální je plastová krabička na svačinu o rozměrech přibližně 22 x 14 cm. Když bude navíc z měkkého plastu, půjde z ní želé krásně vyklopit.

2. Směs nechte chvilku chladnout v kuchyni a pak uložte do lednice. Přibližně za hodinu by mělo být želé tuhé a roztažením stěn krabičky ho krásně uvolníte. Vyklopte ho na pečicí papír a nakrájejte na kostičky.

3. Hotové bonbony obalte v cukru a nechte na vzduchu asi 2 hodiny proschnout.

TIP: Pokud byste chtěli vyrobit speciální bonbonky jen pro dospělé, nahraďte část vody alkoholem (například vodkou nebo proseccem).

Když seženete formu na medvídky, můžete si vyrobit i domácí želé bonbony v oblíbené podobě. Když seženete formu na medvídky, můžete si vyrobit i domácí želé bonbony v oblíbené podobě. • Autor: iStock

Jednoduché bonbonky z želatiny

Co budete potřebovat:

  • 100 g cukru
  • 30 ml ovocného sirupu (například rybízového nebo broskvového)
  • 20 ml citronové šťávy
  • 20 g práškové želatiny
  • 50 ml vody

Postup:

1. Všechny přísady promíchejte v kastrůlku a nechte 10 minut bobtnat. Pak je přiveďte za stálého míchání k varu, ihned odstavte z ohně a rozlijte do silikonových formiček nebo nalijte do vhodné krabičky.

2. Po vychladnutí dejte formičky s želé do lednice a nechte několik hodin ztuhnout.

3. Hotové bonbonky vyloupněte z formiček nebo vyklopte z krabičky a nakrájejte nožem nebo použijte vykrajovátka.

Domácí želé bonbony uchovávejte v uzavřené nádobě a v chladu. Domácí želé bonbony uchovávejte v uzavřené nádobě a v chladu. • Autor: iStock

Superzdravé želatinové bonbonky

Co budete potřebovat:

  • 300 g čerstvého ovoce (jahod, malin, borůvek… ovoce můžete i různě kombinovat)
  • šťávu z 1 limetky
  • 1/2 hrnku vody
  • 4 lžíce hovězí želatiny v prášku
  • 2 lžičky medu

Postup:

1. Ovoce rozmixujte s limetkovou šťávou a polovinou vody a propasírujte přes jemné sítko.

2. Zbylou vodu zahřejte v kastrůlku (nevařte) a postupně v ní rozpusťte želatinu. Odstavte z ohně a pomalu za stálého míchání přilijte propasírované ovoce.

3. Směs nalijte do silikonových formiček nebo vhodné krabičky a dejte do lednice.

4. Po ztuhnutí bonbonky vyloupněte z formiček nebo vyklopte z krabičky a nakrájejte nožem nebo použijte vykrajovátka.

Zbylo vám ještě nějaké ovoce? Připravte si netradiční salát >>>

Autor: AK