Jó, třešně zrály! Vychutnejte si je v koláči, zmrzlině i k masu
Každé dítě dobře ví, že sladké třešně chutnají nejlépe přímo ze stromu. Ten, kdo rád vaří, zase ví, že se z třešní dá upéct nejen skvělá bublanina, ale také sestavit celé menu, od předkrmu přes masitý hlavní chod až po moučník.
Třešně jsou nejen dobré, ale i zdravé. Obsahují asi 80 % vody, téměř žádný tuk a kromě vitaminů (hlavně provitaminu A, vitaminů skupiny B a menšího množství vitaminu C) jsou bohaté na minerální látky. Hlavně tmavé druhy třešní obsahují množství hořčíku, železa, draslíku, vápníku a fosforu. V přírodním léčitelství se třešně cení pro své pročišťující schopnosti. Pomáhají z těla odvádět toxické látky, čistí ledviny a působí mírně projímavě. Velmi užitečné jsou pro každého, koho trápí neurózy a žaludeční potíže, a také posilují zuby a dásně.
Podívejte se, jak snadno se dají třešně vypeckovat >>>
Problémem mohou být u třešní i červi, kteří je milují snad ještě víc než my lidé. Abyste se jich zbavili, stačí třešně ponořit asi na půl hodiny do mírně osolené vody. Pak je přeložte do nádoby s čistou vodou, promíchejte a po několika minutách vyberte sítem nebo rukou, nechte okapat a co nejdříve spotřebujte. Třeba do některého z následujících receptů.
Rychlá buchta z plechu
Nejlepší sladké moučníky bývají zpravidla ty nejjednodušší. A přesně takové jsou i buchty na plech. Ty s třešněmi jsou obzvlášť dobré. Typickým příkladem je bublanina, bez které by snad léto a prázdniny ani nemohly začít. Upečte si tu klasickou nebo vyzkoušejte vylepšený recept časopisu F.O.O.D.
Krásně nadýchané jsou i třešňové blondies ze světlého těsta vylepšeného bílou čokoládou, naplněné sladkými třešněmi a posypané mandlemi.
Znáte populární kakaový mřížkový koláč s tvarohem? Upečte si podle hrnkového receptu jeho vylepšenou verzi – šťavnatou kyškovou kakaovou buchtu s tvarohovou vrstvou a třešněmi.
Křehké a lahodné
Skvělé linecké těsto nemusíte využívat jen o Vánocích. Upečte si z něj v létě výborný koláč s příjemně nakyslou zavařeninou a sladkými třešněmi. Křehké mandlové těsto je zase jako dělané na malé koláčky, které po upečení naplníte horkými třešněmi a kopečkem zakysané smetany.
Mlsání po francouzsku
Lehkostí a nadýchaností může bublanině směle konkurovat koláč s rozkošným francouzským názvem clafoutis. Ten originální se připravuje z hodně tmavých (černých) třešní, které můžete předem ochutit trochou griotky nebo jiného aromatického alkoholu. Pokud si budete chtít ušetřit práci s přípravou těsta, vyzkoušejte jednu z chutných variací na clafoutis – zapečenou třešňovou omeletu.
Třešně po italsku
Také typický italský dezert tiramisu z mascarpone, piškotů namočených v kávě a mandlového likéru amaretto se dá různě vylepšovat. Třeba třešněmi. Naaranžovaný ve skleničkách vypadá neodolatelně. I další italský dezert panna cotta se dá připravit v třešňové verzi. Kombinaci smetanového krému a třešňové omáčky s červeným vínem, skořicí a vanilkou se jen těžko dá odolat.
Jestli si děláte domácí zmrzlinu, jistě víte, že to není nic složitého. Ta z třešní je opravdu vynikající. Vyrobte si lahodný sorbet, jak ho dělají Italové, kteří jsou opravdovými odborníky na zmrzlinu:
Italský třešňový sorbet
Co budete potřebovat:
- 500 g třešní
- 200 g cukru
- 1 dl vody
- 2 lžíce třešňového likéru
- špetku mleté skořice
- špetku anýzu
- 3 snítky čerstvé máty
- třešně a mátu na ozdobení
Postup:
1. Třešně vypeckujte nad mísou, abyste zachytili i šťávu. Vše pak rozmixujte s likérem. Cukr smíchejte s vodou a zahřejte, až se rozpustí. Přidejte skořici a anýz, krátce povařte a nechte vychladnout. Pak přidejte nadrobno nakrájené mátové lístky a vše promíchejte s rozmixovanými třešněmi s likérem.
2. Směs nalijte do vhodné nádoby, uložte do mrazničky a za občasného promíchání nechte zmrazit.
3. Sorbet podávejte v pohárech ozdobených čerstvými třešněmi a mátou.
Sladký oběd jako od babičky
Nikde není psáno, že nudle podávané nasladko musejí být posypané jen cukrem a mákem, i když to je taky velká dobrota. Vylepšete si je třešňovou omáčkou. Vypeckované třešně i se šťávou rozmačkejte v misce, podle chuti oslaďte a přelijte jimi uvařené nudle. Stačí už jen posypat mletým mákem a případně ještě cukrem a přelít rozehřátým máslem.
Třešnička nejen na dortu
Krásné a sladké třešně jsou skvělé nejen jako ozdoba, která dodá dortu výjimečný vzhled. Určitě nebudete litovat, když je použijete i jako jednu ze základních ingrediencí. Lehký dortík z čokoládového korpusu proloženého třešněmi a krémem z mascarpone, máku a smetany bude ideálním dezertem na letní párty i k odpolední kávě s rodinou. Naprosto dokonalý je i letní citronový dort plněný třešňovým rozvarem nebo tak trochu jiný cheesecake – s třešněmi a drobenkou.
Jde to i naslano
Třešně si většinou spojujeme se sladkostmi, nicméně i toto ovoce lze kombinovat se slanými jídly. Velmi osvěžující je například zelený listový salát doplněný třešněmi a melounem a posypaný chlebovými krutony. Ideální letní večeře. Třešně se dají chutně zakomponovat i do italského rizota nebo přidat k masu. Vyzkoušejte voňavé kotletky na třešních a bezinkovém sirupu nebo si z třešní připravte neobvyklou přílohu, která se hodí kromě masa třeba i k opečeným vepřovým klobáskám:
Dušené kořeněné třešně
Co budete potřebovat:
- 0,5 dl olivového oleje
- 1 menší cibuli
- 2,5 dl červeného vína
- 2 lžíce medu
- 900 g třešní
- 1 lžíci celozrnné hořčice
- 1 lžičku drceného pepře
- špetku mletého zázvoru a hřebíčku
- špetku soli
- cukr podle potřeby
Postup:
1. V kastrolu rozehřejte olej a orestujte na něm za stálého míchání drobně nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte červené víno a med, promíchejte a svařte asi na třetinu původního množství.
2. Pak přidejte vypeckované třešně, hořčici, pepř, zázvor, hřebíček a sůl, směs oslaďte (podle zralosti třešní), dobře promíchejte a dále duste pod pokličkou, dokud směs nezhoustne.