Bubble Tea neboli kuličkový čaj: Hit mezi nápoji, který snadno připravíte doma

15. srpna 2023 • 12:00

Těžko říci, zda je to díky jeho chuti, nebo kuličkám, které jsou plné sladké šťávy a při pití příjemně praskají v ústech, každopádně se Bubble Tea neboli kuličkový čaj stal senzací nejen v zemi svého původu, na Tchaj-wanu, ale i v mnoha dalších zemích, včetně České republiky. V oblibě ho mají hlavně mladí lidé a děti. Zkuste jim vyrobit jeho ovocnou variantu doma, není to tak složité, jak se na první pohled může zdát.

Původně byl základem Bubble Tea slazený čaj s mlékem, který je ve východoasijských zemích velmi populárním nápojem. I tapiokové kuličky se v těchto oblastech podávají jako běžný dezert. V určitém okamžiku, zhruba někdy na konci 80. let však někoho napadlo tyto dvě oblíbené věci spojit dohromady do jednoho nápoje a ještě přidat led. Tomuto čaji se začalo říkat boba, což je výraz, který v čínském slangu označuje prsa, čímž odkazuje na tvar tapiokových kuliček. Takzvané Boba Tea se postupně rozšiřovalo i do dalších zemí a také vyvíjelo. Místo mléčného čaje se začal používat i ovocný, zelený, černý nebo jasmínový čaj, přidávaly se různé sirupy, které měly nahradit skutečné ovoce, také tapiokové kuličky se začaly dělat v různých barvách a příchutích nebo se nahrazovaly nakrájeným barevným želé.

Jestli vás kuličkový čaj neláká, možná si rádi připravíte domácí nealko mojito >>> 

Video se připravuje ...

Domácí je levnější a zdravější

Sehnat Bubble Tea není ve velkých městech žádný problém. Specializované obchody a stánky, které ho nabízejí, se rojí jako houby po dešti. Potíž je v tom, že někteří výrobci používají hodně umělých barviv, aby byly nápoje lákavější na pohled, také moc nešetří s cukrem a všechno vás to vyjde poměrně draho. Přitom vyrobit si Bubble Tea doma je snadné, mnohem levnější a nejspíš bude výsledek i zdravější.

Minimum surovin a skvělý výsledek

Na přípravu domácího kuličkového čaje moc surovin nepotřebujete. Základem je silnější ovocný, zelený nebo jasmínový, případně černý čaj. Než vychladne, oslaďte ho podle vlastní chuti, například medem nebo cukrovým sirupem svařeným ze stejného dílu vody a cukru. Ze začátku oslaďte čaj raději méně, podle potřeby ho můžete ještě dosladit těsně před podáváním.

Dále budete potřebovat tapiokové kuličky, které se dají běžně sehnat na internetu pod názvem tapiokové perly. Nabízejí je i prodejny se zdravou výživou, lékárny nebo obchody s asijskými potravinami. V syrovém stavu jsou kuličky tvrdé, mají bílou barvu a teprve vařením zprůhlední. Do kuličkového čaje se používají i černé tapiokové kuličky, které jsou obarvené hnědým cukrem. Jak bílé, tak černé tapiokové kuličky jsou samozřejmě jedlé, přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné. Je to vlastně obyčejný škrob, ale tapiokový, získávaný z kořene manioku. I když se vařením tapiokové kuličky trochu zvětší, na kuličkový čaj je dobré vybrat větší velikost (zpravidla se označují názvem tapiokové perly velké), ne ty úplně drobné, z těch si udělejte raději skvělý tapiokový pudink. A pokud si budete chtít ušetřit práci s vařením kuliček, lze je sehnat i hotové v nálevu. 

Do kuličkového čaje se přidávají různě barevné tapiokové kuličky nebo také želé Do kuličkového čaje se přidávají různě barevné tapiokové kuličky nebo také želé • Autor: iStock

Jak kuličky vyrobit

Příprava tapioky je velmi snadná. Stačí kuličky uvařit ve vodě a je vždy dobré dělat jen takové množství, které ihned použijete. Počítejte vždy 2 hrnky vody na 1/4 hrnku tapiokových kuliček. Vodu přiveďte v kastrůlku k varu, a pokud chcete, aby byly kuličky barevné, můžete přidat i pár kapek kvalitního potravinářského barviva. Vhoďte do ní tapiokové kuličky a míchejte, až vyplavou na hladinu. Trochu stáhněte teplotu a dále vařte za průběžného míchání, dokud všechny kuličky nejsou úplně průhledné (nesmí v nich být vidět bílý střed). Může to trvat 15 minut, ale i víc než půl hodiny. Záleží na velikosti kuliček. Během vaření podle potřeby přilévejte vodu, aby jí měly kuličky stále dostatek.

Uvařené kuličky slijte, propláchněte vodou a namočte do horkého sladkého nálevu, který dodá kuličkám chuť a po vychladnutí je v něm lze několik dní skladovat v lednici. Může to být cukrový nebo ovocný sirup, med rozmíchaný v horké vodě nebo případně džus.

Podává se Bubble Tea

Jakmile máte připravený vychladlý čaj a hotové kuličky, můžete začít s přípravou hotového nápoje. Do půllitrové sklenice nasypte kostky ledu, přidejte podle chuti tapiokové kuličky a dolijte čajem. Podle potřeby můžete ještě dochutit sladkým sirupem. Pak už jen stačí přidat široké brčko nebo koktejlovou lžičku na nabírání kuliček a můžete podávat.

Doma si do kuličkového čaje můžete přidat i čerstvé nebo mražené ovoce Doma si do kuličkového čaje můžete přidat i čerstvé nebo mražené ovoce • Autor: iStock

Varianta s mlékem

Pokud byste chtěli vyzkoušet mléčnou variantu Bubble Tea, naplňte půllitrovou sklenici do poloviny čajem, přidejte tapiokové kuličky, dolijte mlékem (obyčejným nebo například kokosovým), přidejte led a doslaďte podle chuti. Část mléka a čaje lze případně nahradit ovocným džusem.

Video se připravuje ...

Autor: AK