11 potravin, které vypadají jako části těla, kterým prospívají

25. února 2025 • 04:59

Člověk odpradávna hledal v přírodě prostředky na léčení svých zdravotních neduhů. Již starověcí léčitelé si všimli podobnosti rostlin s některými orgány a částmi našeho těla. I z toho důvodu začali využívat léčivé a podpůrné účinky rostlin na vzhledově shodné orgány. Jakým částem těla prospívá například mango, hrozny nebo vlašské ořechy?

Tradiční čínská a řecká medicína, indická ájurvéda nebo africké bylinkářství se běžně spoléhaly na párování rostlin s lidským orgány. Podle tohoto pravidla léčitelé intuitivně vybírali přírodní léky. Věřili totiž, že podobnosti na listech, květech nebo kořenech jsou záměrně vytvořeny božskou rukou, aby lidstvu pomohly léčit jeho neduhy. Byl to tedy záměr, nebo náhoda?

Jaké potraviny se podobají lidským orgánům a zároveň jim prospívají? 

Rajče – srdce

Rajčata Rajčata • Autor: iStock

Rozpůlené červené rajče má několik komor a vzhledově připomíná srdce. Rajče je bohaté na lykopen, který prospívá srdci, cévám a krevnímu oběhu. Velký obsah draslíku reguluje krevní tlak a celkově podporuje správnou funkci srdce.

Vyzkoušejte tento recept:

Video se připravuje ...

Mrkev – oči

Mrkev Mrkev • Autor: iStock

Mrkev na řezu připomíná oko se zornicí uprostřed. Sbíhající se čáry jsou podobné jako v oku. Betakaroten a vitamin A (retinol) obsažené v mrkvi jsou důležitými prvky pro prevenci před očními chorobami a podporují celkové zdraví očí. Navíc retinol je obsažen ve zrakových pigmentech sítnice.

Vlašské ořechy – mozek

Vlašské ořechy Vlašské ořechy • Autor: iStock

Jádro i skořápka vlašského ořechu se nápadně podobají mozku. Vlašské ořechy obsahují například omega-3 mastné kyseliny, které podporují přenos signálů nervových buněk v mozku. Podporují jeho metabolismus a inteligenci, proto bychom měli denně zařadit hrst ořechů do svého jídelníčku. Doplníme si tak přísun esenciálních mastných kyselin nezbytných pro zdravé procesy mozku.

Vyzkoušejte tento recept: Brambory v krustě s ořechy

Hrozny – plíce

Hroznové víno Hroznové víno • Autor: iStock

Plicní sklípky mají podobnou strukturu jako hrozny vinné révy. Velmi prospěšnou látkou obsaženou ve vinné révě je resveratrol, který pozitivně působí na dýchací systém. Dále jsou hrozny plné antioxidantů, které chrání naše buňky před účinky volných radikálů.

Zázvor – žaludek

Čerstvý zázvor Čerstvý zázvor • Autor: iStock

Hlíza zázvoru, která podporuje trávení, se mnohdy podobá žaludku. Obsahuje vitaminy (například vitamin C), z minerálních látek draslík, hořčík, železo nebo vápník a éterické oleje. Zázvor se používá nejen při nachlazení, ale také při ranních nevolnostech, nechutenství nebo také při mořské nemoci a kinetóze.

Vyzkoušejte recept na ginger shot:

Video se připravuje ...

Fíky – varlata

Čerstvé fíky Čerstvé fíky • Autor: iStock

Ve starověku byl fíkovník považován za symbol plodnosti. Staré národy viděly ve fíku, který obsahuje mnoho semen, podobnost s varletem. Fíky jsou bohaté na vitamin B1, hořčík, železo, vápník, zinek, fosfor, což jsou živiny důležité pro zdraví mužů a jejich potenci.

Zkuste tento recept: Kachní prsa na fících

Avokádo – děloha

Avokádo Avokádo • Autor: iStock

Avokádo je alegorií dělohy. Také v sobě nese plod v podobě pecky obklopené výživnou dužninou a svým vzhledem se děloze podobá. Avokádo je zdrojem vitaminu D, kyseliny listové a nenasycených mastných kyselin. To vše jsou důležité látky pro správný vývoj zdravého plodu v děloze.

Řapíkatý celer – kosti

Řapíkatý celer Řapíkatý celer • Autor: iStock

Řapíky celeru připomínají dlouhé lidské kosti. Pro zdravý růst kostí a prevenci osteoporózy potřebujeme nejen vápník, ale i vitamin K, vitaminy a provitaminy skupiny B, hořčík, fosfor, křemík. To vše je v celeru bohatě zastoupeno. Rozhodně se tedy vyplatí jeho konzumace několikrát týdně.

Vyzkoušejte tento recept: Korunovační kuře

Grapefruit – prsa

Grapefruit Grapefruit • Autor: iStock

Podobnost grapefruitu a prsu se nedá upřít nejen vzhledem, ale i vnitřní strukturou. Grep obsahuje velké množství limonoidních látek, které se poslední dobou staly předmětem vědeckého zkoumání. Vědci zjistili, že tyto hořčiny mají výrazné protirakovinné účinky, které chrání prsní tkáň. Ochranu buněk před degenerací zajistí také vysoké hladiny vitaminu C.

Vyzkoušejte tento recept: Jarní salát s grapefruitem a avokádem

Batáty – slinivka břišní

Batáty Batáty • Autor: iStock

Sladké brambory neboli batáty mají podobný tvar jako slinivka břišní, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten a vlákninu inulin, což je velký pomocník při regulaci inzulinu. Batáty jsou pro své složení zdravější než běžné brambory, a proto bychom je měli častěji využívat ve své stravě.

Červené víno – krev

Červené víno Červené víno • Autor: iStock

Ke krvi se často připodobňuje červené víno, respektive šťáva z jeho hroznů. Resveratrol, flavonoidy a taniny v ní obsažené jsou cenné látky, které působí antioxidačně, jsou protizánětlivé, velice prospívají srdci a jsou prevencí proti kornatění cév. Minerální železo pomáhá s obnovou červených krvinek a neopominutelné jsou také vitaminy skupiny B a C, které podporují imunitu a odolnost organismu.

Autor: Veronika Moučková