Svěží bazalka po celý rok? 3 tipy, jak udržet její čerstvou chuť!

29. srpna 2017 • 12:09

Skvělou chuť této bylinky začínají oceňovat lidé po celém světě. Nejenže dobře chutná, ale také nádherně voní a jídlo dokáže oživit a dodat mu barvu. Dá se přidat do těstovinového salátu, na pizzu, caprese anebo jen tak jako bazalkové pesto na čerstvě rozpečenou bagetku k vínu.

Zmrazte celé listy

Mraženou bazalku pak můžete používat úplně stejně jako čerstvou. Zachová si totiž své typické aroma.

 

Autor: iStock"

Jak na to:

1. Otrhejte listy bazalky ze stonku a oblanšírujte je ve vroucí vodě po dobu 2 sekund.

2. Pak je přendejte do ledové lázně.

3. Listy nechte zcela uschnout a pak je naskládejte do nějaké uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Jednotlivé vrstvy oddělte povoskovaným papírem nebo pergamenem.

Zamrazte si pyré

Pokud si rádi vyrábíte domácí bazalkové pesto, bazalkový ocet nebo přidáváte čerstvou bazalku do polévky nebo guláše, pak je pro vás skvělým řešením lístky rozmixovat a zamrazit voňavé pyré.

Rádi si dáte mascarpone, ale hlídáte si váhu? Zvolte raději ricottu – více čtěte ZDE.

 

Špagety s bazalkovým pestem Špagety s bazalkovým pestem • Autor: iStock

Jak na to:

1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.

2. Rozmixujte je v kuchyňském robotu s olivovým olejem. Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na 1 šálek bazalky.

3. Na zmrazení pak využijte formičky na led. Zmrzlé kostičky pak uložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku nebo dobře těsnící uzavíratelné nádoby.

Nasušte si ji

Pokud při vaření rádi používáte sušenou bazalku, rozlučte se s "vyčichlou" a našedlou drtí z obchodu a připravte si ji doma.

 

Autor: iStock"

Jak na to:

1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.

2. Nastavte troubu na nejnižší teplotu. Listy bazalky rozložte na pečicím papírem vyložený plech a ten položte na horní rošt trouby.

3. Sušte 2 až 4 hodiny, dokud z listů nejsou jakoby malé hrudky.

4. Vysušené listy nechte vychladnout a pak je uložte do vzduchotěsných nádob.

Autor: Redakce