Svěží bazalka po celý rok? 3 tipy, jak udržet její čerstvou chuť!
-
Skvělou chuť této bylinky začínají oceňovat lidé po celém světě. Nejenže dobře chutná, ale také nádherně voní a jídlo dokáže oživit a dodat mu barvu. Dá se přidat do těstovinového salátu, na pizzu, caprese anebo jen tak jako bazalkové pesto na čerstvě rozpečenou bagetku k vínu.
-
Zmrazte celé listy
Mraženou bazalku pak můžete používat úplně stejně jako čerstvou. Zachová si totiž své typické aroma.
Jak na to:
1. Otrhejte listy bazalky ze stonku a oblanšírujte je ve vroucí vodě po dobu 2 sekund.
2. Pak je přendejte do ledové lázně.
3. Listy nechte zcela uschnout a pak je naskládejte do nějaké uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Jednotlivé vrstvy oddělte povoskovaným papírem nebo pergamenem.
-
Zamrazte si pyré
Pokud si rádi vyrábíte domácí bazalkové pesto, bazalkový ocet nebo přidáváte čerstvou bazalku do polévky nebo guláše, pak je pro vás skvělým řešením lístky rozmixovat a zamrazit voňavé pyré.
Rádi si dáte mascarpone, ale hlídáte si váhu? Zvolte raději ricottu – více čtěte ZDE.
Jak na to:
1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.
2. Rozmixujte je v kuchyňském robotu s olivovým olejem. Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na 1 šálek bazalky.
3. Na zmrazení pak využijte formičky na led. Zmrzlé kostičky pak uložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku nebo dobře těsnící uzavíratelné nádoby.
-
Nasušte si ji
Pokud při vaření rádi používáte sušenou bazalku, rozlučte se s "vyčichlou" a našedlou drtí z obchodu a připravte si ji doma.
Jak na to:
1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.
2. Nastavte troubu na nejnižší teplotu. Listy bazalky rozložte na pečicím papírem vyložený plech a ten položte na horní rošt trouby.
3. Sušte 2 až 4 hodiny, dokud z listů nejsou jakoby malé hrudky.
4. Vysušené listy nechte vychladnout a pak je uložte do vzduchotěsných nádob.