Svěží bazalka po celý rok? 3 tipy, jak udržet její čerstvou chuť!

  • 29. srpna 2017 • 12:09

    Skvělou chuť této bylinky začínají oceňovat lidé po celém světě. Nejenže dobře chutná, ale také nádherně voní a jídlo dokáže oživit a dodat mu barvu. Dá se přidat do těstovinového salátu, na pizzu, caprese anebo jen tak jako bazalkové pesto na čerstvě rozpečenou bagetku k vínu.

  • Zmrazte celé listy

    Mraženou bazalku pak můžete používat úplně stejně jako čerstvou. Zachová si totiž své typické aroma.

     

    Autor: iStock

    Jak na to:

    1. Otrhejte listy bazalky ze stonku a oblanšírujte je ve vroucí vodě po dobu 2 sekund.

    2. Pak je přendejte do ledové lázně.

    3. Listy nechte zcela uschnout a pak je naskládejte do nějaké uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Jednotlivé vrstvy oddělte povoskovaným papírem nebo pergamenem.

  • Zamrazte si pyré

    Pokud si rádi vyrábíte domácí bazalkové pesto, bazalkový ocet nebo přidáváte čerstvou bazalku do polévky nebo guláše, pak je pro vás skvělým řešením lístky rozmixovat a zamrazit voňavé pyré.

    Rádi si dáte mascarpone, ale hlídáte si váhu? Zvolte raději ricottu  více čtěte ZDE.

     

    Špagety s bazalkovým pestemŠpagety s bazalkovým pestem • Autor: iStock

    Jak na to:

    1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.

    2. Rozmixujte je v kuchyňském robotu s olivovým olejem. Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na 1 šálek bazalky.

    3. Na zmrazení pak využijte formičky na led. Zmrzlé kostičky pak uložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku nebo dobře těsnící uzavíratelné nádoby.

  • Nasušte si ji

    Pokud při vaření rádi používáte sušenou bazalku, rozlučte se s "vyčichlou" a našedlou drtí z obchodu a připravte si ji doma.

     

    Autor: iStock

    Jak na to:

    1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.

    2. Nastavte troubu na nejnižší teplotu. Listy bazalky rozložte na pečicím papírem vyložený plech a ten položte na horní rošt trouby.

    3. Sušte 2 až 4 hodiny, dokud z listů nejsou jakoby malé hrudky.

    4. Vysušené listy nechte vychladnout a pak je uložte do vzduchotěsných nádob.

Autor: Redakce