Jak se starat o bylinky ze supermarketu? Dodržte tyto zásady a vydrží vám dlouho čerstvé
Také jste si z obchodu přinesli bylinky v květináči a po pár dnech jste zjistili, že začínají uvadat a nakonec nepřežily? Poradíme vám, jak můžete prodloužit těmto bylinkám život. Díky tomu pak budete mít čerstvé bylinky do vašich oblíbených receptů i během podzimu a zimy.
Když chcete mít čerstvé bylinky po celý rok, není problém koupit si je kdykoli v supermarketu. Vzhledem k tomu, že se prodávají v květináčích, mnozí od nich čekají i dlouhou trvanlivost. Tyto bylinky jsou ale určené pro rychlou spotřebu a jejich pěstování ve sklenících je zaměřené na rychlé přírůstky zelených natí. Od počátku růstu mají ideální teplotu, vláhu, hnojivo a světlo. To se však změní po expedici do obchodů, kde jsou vystaveny naprosto odlišným podmínkám. Když však dodržíte několik zásad pro jejich pěstování, prodloužíte jim život a můžete si založit na vašem parapetu bylinkovou zahrádku klidně i na podzim nebo v zimě.
Tyto bylinky vám pomůžou i při chřipce a nachlazení:
Jaké zásady dodržet při pěstování
1. Nákup bylinek a jejich přeprava domů
V obchodě si vyberte silné a zdravé rostlinky bylin. Všímejte si nejen natí, které by neměly být poškozené a nažloutlé, ale i krčků bylin u substrátu, ve kterém jsou zasazeny. Každý náznak plísně nebo hniloby znamená, že je rostlina napadená chorobou. Při přepravě je celé opatrně vložte do tašky, abyste je chránili před průvanem a zimou.
2. Odstraňte obal
Pěstitelé bylinky dodávají na trh ve foliích, které mají ochrannou funkci. Vy je doma hned vybalte, protože pod folií vzniká příliš vlhké a neprodyšné prostředí, ve kterém snadno vznikají plísně. Vysoké natě u bylin svažte, abyste je stabilizovali.
3. Přesazení je nutné
I když jsou koupené bylinky v květináčích, doma je přesaďte do truhlíku nebo květináčů s novým substrátem. U středomořských bylinek (tymián, rozmarýn) přimíchejte do substrátu písek nebo na dno květináčů nasypte drenážní vrstvu. Pokud jsou bylinky ve velkém trsu, rozdělte je, abyste rostliny provzdušnili a prosvětlili. Z jednoho koupeného bylinkového květináče tak můžete vypěstovat více rostlin.
Náš tip: Pokud máte mátu, doporučujeme ji pěstovat v samostatném květináči. Máta se množí oddenky, které jsou svým růstem agresivní, a ostatní bylinky by utlačovala.
Doma si bylinky přesaďte do samostatných květináčů nebo do jiné vhodné nádoby.
4. Správné stanoviště
Přesazené bylinky dejte na světlé místo, ale ne na přímé slunce. Nejlépe na parapet okna. Při větrání však rostliny chraňte před průvanem a studeným vzduchem. Je také nutné rozlišit bylinky podle teplotních nároků.
Při teplotě nad 16 °C pěstujte: bazalku, mátu, koriandr nebo petržel
Teplota 5 – 15 °C vyhovuje: bobkovému listu, pažitce, rozmarýnu, šalvěji
5. Závlaha a hnojení
Při zalévání vždy dodržujte jedno základní pravidlo: vodu lijte pouze na substrát nebo do podmisky. Abyste předešli plísňovým chorobám, nemokřete listy bylinek. U teplomilných bylin hlídejte, aby byl substrát mírně vlhký (nikdy však přemokřený) a jednou za tři týdny přidejte do zálivky vyvážené hnojivo určené pro bylinky. Studenomilné byliny zavlažujte jednou za čtrnáct dnů i déle. Vždy záleží na stanovišti a podmínkách, ve kterých jsou rostliny umístěné.
Jak využít bylinkovou úrodu
Takto ošetřené bylinky budete mít vždy k dispozici a můžete je přidávat do pokrmů čerstvé a voňavé. Pokud je nestačíte zpracovávat do oblíbených receptů, můžete z nich vyrobit bylinkové máslo, připravit si ochucený olej nebo si je jednoduše zamrazit.
Bylinkové máslo
Bylinkové máslo je výborné s pečivem, k masu nebo třeba do omáček
Do 250 g másla pokojové teploty přidejte hrst oblíbených bylinek, přidejte najemno nastrouhané 2-3 stroužky česneku a vše zamíchejte. Bylinkové máslo můžete vložit do formiček na led, nechat zmrazit, poté je vyklopit a dát do sáčku do mrazáku.
Máslo si můžete vyrobit i sami doma:
Bylinkový olej
Z čerstvých bylinek si můžete vyrobit bylinkový olej
Budete potřebovat kvalitní olivový olej, do kterého vložíte celé větvičky bylinek např. tymiánu, rozmarýnu, bazalky. Můžete přidat lusk feferonky, popřípadě velký stroužek česneku, pár kuliček černého pepře. V tmavé sklenici nechte deset dnů v chladu (ne v lednici) louhovat. Ochucený olej můžete používat do salátů, na pizzu, do těstovin nebo si v něm namáčet pečivo.
Bylinky do mrazáku
Nasekané bylinky můžete zmrazit ve formičkách na led
Sklizené a suché bylinky jednoduše pokrájejte na kousky. Potravinové krabičky určené pro použití v mrazničce naplňte bylinkami a zamrazte. Můžete také použít tvořítka na led a jednotlivé porce pak přidávat do pokrmů.