Domácí pesto z medvědího česneku 3x jinak: Klasické podle Jamieho Olivera, bez oříšků i pro vegany

29. března 2025 • 04:53

Medvědí česnek je v posledních letech stále populárnější ingrediencí. A jedním z nejlepších způsobů, jak tuto jarní bylinku využít, je vyrobit z ní pesto. Jeho příprava je velmi jednoduchá, můžete ho různě obměňovat a zdaleka se nehodí jen do uvařených těstovin.  

Sezona medvědího česneku začíná v březnu, vrcholí v dubnu a na některých místech můžete medvědí česnek sbírat ještě během května. Nejčastěji na něj narazíte v listnatých a lužních lesích, na vlhčích a stinných místech. Poznáte ho podle širokých, dlouhých a lesklých listů, později i podle drobných bílých květů ve tvaru hvězdiček. Hlavním poznávacím znakem, který medvědí česnek odlišuje od vzhledově podobné a jedovaté konvalinky, je ale typická česneková vůně, kterou mnohdy ucítíte ještě dříve, než rostliny uvidíte. Případně stačí listy trochu promnout v prstech a česneková vůně vás doslova praští do nosu. Pokud se rozhodnete medvědí česnek sbírat, dbejte na to, abyste rostliny nezničili. Doporučuje se šetrně utrhnout kroucením z každé rostlinky jen jeden nebo dva listy a ne zcela u země, abyste nezničili cibulky.

Video se připravuje ...

Pesto z medvědího česneku 3x jinak

Tradiční italské pesto pocházející z Janova (pesto alla genovese) se vyrábí z čerstvé bazalky, parmazánu, piniových oříšků, česneku a olivového oleje. Existuje ale i řada dalších variant, v nichž se používají různé jiné ingredience. A jednou z nich je i ta, která využívá místo česneku a bazalky medvědí česnek. Tuto variantu si snadno a rychle vyrobíte doma a můžete ji dále obměňovat, například místo piniových oříšků použít vlašské ořechy či mandle, olivový olej nahradit řepkovým nebo sýr parmazán pecorinem či lahůdkovým droždím. Máme pro vás tři recepty, které stojí za vyzkoušení:

Klasické pesto z medvědího česneku podle Jamieho Olivera

Co budete potřebovat: 

  • 30 g medvědího česneku
  • 100 g oříšků (piniových, vlašských, mohou být i mandle)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 50 g strouhaného parmazánu (nebo pecorina)
  • šťávu z ½ citronu
  • mletý pepř
  • sůl 

Postup:

1. Listy medvědího česneku opláchněte a nahrubo nasekejte. Dejte je do kuchyňského robotu, přidejte piniové oříšky a rozmixujte na hrubou pastu.

2. Dále mixujte a pomalu přilévejte olej. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhaný parmazán, osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. 

TIP: Jamie Oliver používá místo mixéru klasický hmoždíř. 

Klasické pesto z medvědího česneku si můžete připravit i podle videa:

Video se připravuje ...

Jednoduché pesto bez oříšků podle Nigelly Lawson

Co budete potřebovat

  • 50 g medvědího česneku (včetně jemných stonků)
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • citronovou šťávu (dle chuti)
  • sůl 

Postup:

1. Listy medvědího česneku umyjte a osušte. Pomocí tyčového mixéru je rozmixujte s parmazánem a olejem na hrubší pastu.

2. Přidejte citronovou šťávu a dosolte podle chuti.

Veganské pesto z medvědího česneku

Co budete potřebovat:

  • 100 g listů medvědího česneku
  • 65 g dýňových semínek 
  • 120 ml extra panenského olivového oleje
  • kůru a šťávu z ½ citronu
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl a mletý pepř
  • špetku chilli vloček (nemusí být)

Postup:

1. Listy důkladně omyjte a osušte. Dýňová semínka nasucho opražte na pánvi a nechte vychladnout.

2. Listy, dýňová semínka, lahůdkové droždí, citronovou kůru a šťávu dejte do mixéru a rozmixujte. Během mixování pomalu přilévejte olej.

3. Hotové pesto dochuťte solí, pepřem a případně chilli vločkami. 

Pesto uchovávejte ve skleničkách v ledničce. Pesto uchovávejte ve skleničkách v ledničce. • Autor: iStock

Jak dlouho vydrží?

Domácí pesto neobsahuje žádné konzervanty, takže počítejte s tím, že vydrží asi 3 týdny, možná i měsíc. Je ale důležité ho správně skladovat. Naplňte ho do čistých skleniček, povrch zakápněte olejem, aby vytvořil asi 1 cm vysokou vrstvu, a skleničky dejte do ledničky. Pokaždé, když pesto ze skleničky odeberete, povrch opět zakápněte olejem, na odebrání použijte čistou lžičku. Trvanlivost pesta prodloužíte i tím, že vynecháte parmazán (případně jiný sýr) a přidáte ho až těsně před použitím. 

Pokud máte pesta víc, dá se i zmrazit do zásoby, například v tvořítkách na led. Takto vydrží až 3 měsíce a můžete si ho kdykoli odebrat tolik, kolik potřebujete. 

Pesto z medvědího česneku můžete mazat na pečivo místo másla. Pesto z medvědího česneku můžete mazat na pečivo místo másla. • Autor: iStock

Hodí se nejen do těstovin

Pesto z medvědího česneku je nejen chutné, ale i všestranné. Můžete ho použít například:

Na těstoviny: Smíchejte ho s uvařenými těstovinami a trochou vody z vaření pro hladkou konzistenci.

Do pomazánek: Vmíchejte pesto do tvarohu, ricotty nebo hummusu.

Jako marinádu: Použijte ho na kuřecí maso, ryby nebo zeleninu před pečením či grilováním.

Na pečivo: Namažte pesto na topinky nebo místo másla na čerstvý chléb či bagetu a pak je obložte podle chuti.

Na pizzu: Použijte pesto místo rajčatové omáčky na pizzu.

Do polévek: Vmíchejte lžíci pesta do zeleninové nebo luštěninové polévky. Výborné je například v krémové polévce ze zeleného hrášku.

Jako dip: Podávejte ho s čerstvou zeleninou nebo křupavými krekry.

Do salátů: Přimíchejte ho do zálivky na salát nebo ho rovnou vmíchejte do salátu. Hodí se nejen do zeleninových, ale i těstovinových nebo třeba luštěninových salátů. Skvělé je i na oblíbený salát Caprese.

Autor: Anna Kopečková