Co stále vařit? Zkuste 5 osvědčených a chutných receptů na celý týden!

video
24. března 2021 • 00:00

I když slunce za oknem je lákavé, teploty jsou ještě nízko a na čerstvou zeleninu ze zahrádky si budeme muset ještě chvilku počkat. Přesto se náš jídelníček může zazelenat čerstvými bylinkami, hráškem či kapustičkami! Užijte si kousek jara na talíři už nyní. Přinášíme 5 receptů pro vaši inspiraci!

Vybrali jsme pět oblíbených jídel, díky nimž bude váš jídelníček veselejší a na jarní únavu ihned zapomenete. Příprava pokrmů vám nezabere příliš mnoho času a obměňovat je, dle svých vlastních chutí a sezónní dostupnosti surovin, je také velmi snadné. Pokud si naleznou místo ve vašem receptáři, můžete si na nich pochutnat během celého roku.  

Můžete se těšit na:

Šunkové košíčky

Noky s růžičkovou kapustou

Hráškové rizoto

Domácí čína

Babiččina zelňačka

Šunkové košíčky

K jaru patří bezpochyby nádivky provoněné čerstvými bylinkami. Správná nádivka musí být vláčná, ale přitom úžasně křupavá. A právě tu výhodu mají šunkové košíčky připravené ve formě na muffiny – vypečený křupavý kousek této dobroty se tak dostane na každého. Až ucítíte vůni pečené šunky, pečiva a čerstvých bylinek linoucí se z trouby, seběhne se celá rodina, protože s touhle vůní si jen tak něco nezadá.  

Na 15 košíčků budeme potřebovat:

  • 8 rohlíků
  • 3 vejce
  • 150 g šunky od kosti
  • 50 g loupaných mandlí
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g rozpuštěného másla
  • hrst čerstvých bylinek (pažitka, medvědí česnek, petrželka)
  • mletý muškátový květ
  • sůl a čerstvě mletý pepř

1. Rohlíky pokrájíme na menší kousky a smícháme je se směsí žloutků, smetany a rozpuštěného másla. Do základu vmícháme nadrobno pokrájené bylinky, šunku a mandle a pak zlehka zapracujeme pevný sníh z bílků a špetky soli. Směs dochutíme solí a pepřem a rozdělíme do plechu na muffiny vyloženého kousky pečicího papíru.

2. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Košíčky servírujeme teplé nebo zastudena se zeleninovým salátem.

Noky s růžičkovou kapustou

Na růžičkovou kapustu nemáme ze školních jídelen dobré vzpomínky, a často jsme tak na ni zcela zanevřeli. Dříve se však zelenala na většině zahrádek a bylo těžké ji přehlédnout, jelikož se nad ní vždy slétl houf bělásků. Tato košťálová zelenina je nyní trochu opomíjená a to je škoda. Nejenže jsou její listy plné vitamínů, ale když se správně připraví, jistě si ji „opět“ oblíbíte a nějaké to místečko ve vašem jídelníčku pro ni najdete.    

Na 4 porce budeme potřebovat:

Zkuste také těchto 7 receptů na večeře ze surovin, které máte doma!

1. V rozpálené pánvi s olejem krátce orestujeme na menší kousky nakrájené kapustičky. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a ředkev a společně opečeme dozlatova. Poté přimícháme zelí s trochou scezené šťávy, směs osolíme a opepříme a necháme prohřát.

2. Na další pánvi opečeme kolečka klobásky, když se uvolní tuk, přidáme noky a opečeme je dozlatova.

3. Zeleninu a noky s klobásou promícháme a přilijeme trošku nálevu ze zelí, aby byla směs lehce kyselá. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a nasekanou petrželku.

Hráškové rizoto

Rizoto je původem tradiční italské jídlo, ale v našich končinách dostálo tak velké obliby, že si bez něj náš jídelníček už ani nedovedeme představit. Jeho základem je kulatozrnná rýže Arborio, jež své jméno získala po stejnojmenném městu na severu Itálie v Pádské nížině, kde se tato obilnina pěstuje. Právě také díky ní má správné rizoto tak úžasně krémovou konzistenci. A na jakém rizotu si pochutnáme my? No přece na svěžím a plném vitamínů ze zeleného hrášku a tofu. To si můžete předem nakrájet na kostičky a opéct na oleji, bude tak krásně křupavé.     

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 400 g rýže Arborio
  • 100 ml bílého vína
  • 180 g tofu Lunter Natural
  • 100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 cibuli
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • sůl a pepř

1. Ve větším rendlíku na olivovém oleji krátce orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme rýži a za stálého míchání restujeme dalších 5 minut. Přilijeme bílé víno a pak postupně většinu zeleninového vývaru, směs mícháme a vaříme na mírném ohni, až se tekutina vstřebá a rýže změkne. 

 2. V misce dohladka rozmixujeme hrášek se zbylým zeleninovým vývarem. Směs osolíme, opepříme a vmícháme do rýže. Nakonec přidáme pokrájené tofu a podle potřeby dochutíme.

Domácí čína

Zalíbení jsme si našli také v asijských pokrmech a naše česká „čína“ je toho důkazem. Tomuto jídlu jsme vtiskli mnoho podob, jelikož ne vždy byly všechny potřebné suroviny v našich končinách snadno dostupné. Nechte se inspirovat tímto receptem na domácí kuřecí čínu – třeba se z ní stane ta vaše nejmilovanější.  

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 200 g kuřecího masa
  • směs koření na čínské pokrmy
  • solamyl (bramborový škrob)
  • 70 g mrkve
  • 70 g červené nebo oranžové papriky
  • 100 g pórku
  • 100 g mladé cukety, neloupané
  • sójovou omáčku
  • sladkou chilli omáčku
  • olej
  • sůl

1. Kuřecí maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, zakápneme je asi lžičkou oleje, ochutíme kořenicí směsí na „čínu“, a pokud směs neobsahuje sůl, maso také osolíme a necháme chvíli odležet.

2. Mezitím si připravíme zeleninu. Mrkev pokrájíme na tenká kolečka, papriku a cuketu na nudličky a pórek na kolečka.

3. Odležené maso posypeme lžící solamylu a promícháme, aby se jím všechny kousky obalily. Následně ho vložíme do pánve s rozpáleným olejem (vkládáme je nejlépe postupně, aby se neslepily) a opečeme ze všech stran dozlatova.

4. Poté přendáme maso z pánve na talíř a do pánve s olejem nasypeme připravenou zeleninu, kterou smažíme zprudka za občasného promíchání tak, abychom ji připravili na skus. Hotovou zeleninu zaprášíme lžičkou solamylu, promícháme, přilijeme vodu dle potřeby (cca 60 ml), dochutíme asi 1 lžící sójové omáčky a asi 1 lžící sladké chilli omáčky. Zeleninu jen krátce promícháme a odstavíme. Nakonec k ní přidáme osmažené maso a společně prohřejeme.

Podáváme nejlépe s rýží.

Babiččina zelňačka

Říká se, že polévka je grunt a o babiččině zelňačce to platí dvojnásob. A i když přípravu zelňačky směřujeme spíše do chladnějších měsíců, rádi si ji často připravíme a doplníme jí potřebnou energii i v brzkých jarních měsících. Výborně zasytí, zahřeje a na své si přijdou i milovníci uzenin v podobě voňavé klobásky, která je její nedílnou součástí.   

Na 5 porcí budeme potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 brambory
  • máslo
  • sůl
  • mletý pepř
  • 400 ml mléka
  • 50 g anglické slaniny
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 500 g kysaného zelí
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 paprikové klobásy
  • cukr dle chuti

Tyto jarní polévky zatočí s jarní únavou! Vybrat si můžete ze 7 receptů.

1. Na másle si zpěníme pokrájenou cibulku. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a klobásy a společně orestujeme dozlatova. Poté přilijeme vývar, přidáme pokrájené brambory, bobkové listy a nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou.

2. Zelí scedíme a necháme okapat. Dle potřeby ho překrájíme na menší kusy a přidáme do hrnce. Krátce povaříme, polévku ochutíme solí a pepřem, přilijeme mléko promíchané s moukou a vaříme do zhoustnutí.

3. Polévku odstavíme, zjemníme jogurtem a dle potřeby dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévka je lehce pikantní a krásně hustá.

Několik receptů z našeho výběru pro vás připravil Blesk Vaše recepty. Další inspiraci včetně té velikonoční najdete v březnovém čísle na stáncích!

Blesk – Vaše recepty Blesk – Vaše recepty • Autor: Blesk - Vaše recepty
Autor: VDŠ, Blesk Vaše recepty