Domácí bagety: Základ slavnostních chlebíčků i víkendové snídaně

3. prosince 2020 • 00:00

Za čerstvé pečivo s křupavou kůrkou a vláčným vnitřkem vás pochválí rodina i známí. Domácí příprava je pro mnoho lidí noční můrou, ale s těmito recepty ji hravě zvládnete.

Kupované bagety bývají od druhého dne často tvrdé a vhodné spíše na domácí strouhanku. Při pečení domácích hraje roli výběr surovin i doba kynutí. Droždí můžete použít čerstvé nebo sušené. Na jednu kostku čerstvého droždí (42 g) připadají zhruba 2 sáčky sušeného (2x 7 g) a je třeba počítat s tím, že těsto se sušeným droždím bude déle kynout. Čas strávený přípravou domácího těsta však dokonale vyváží už první sousto teplého a křupavého pečiva.

Domácí chlebíčková bageta

Doba přípravy: 120 minut
Množství: 3 veky

Suroviny:

800 g hladké mouky
1 kostka droždí
1 lžička krupicového cukru
6 lžic slunečnicového oleje
400 ml teplého mléka
1 lžička soli
hladká mouka na vál

Postup přípravy domácí chlebíčkové veky

Do mísy prosejeme mouku, doprostřed uděláme důlek, do něj nalijeme trochu oslazeného mléka, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

Pak těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a ručně ho znovu propracujeme. Rozdělíme ho na tři stejně velké díly a z každého vytvarujeme váleček. Všechny přendáme na plech s pečicím papírem, potřeme slanou vodou a necháme dalších 15 minut kynout.

Veky pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C dozlatova. Pokud se navrchu rychleji opékají, zakryjeme je kouskem alobalu.

Vyzkoušejte rustikální bagetu podle Mistra pekaře

Základní těsto můžete vylepšit oblíbenými semínky, ořechy nebo kombinací různých druhů mouky. Vyzkoušejte i ořechovou bagetu, kterou možná sníte dříve, než ji stihnete namazat.

Bageta s vlašskými ořechy

Doba přípravy: 100 minut
Množství: 2 veky

Suroviny:

2 lžičky třtinového cukru
7 g instantního droždí
60 ml olivového oleje
300 g hladké mouky
150 g celozrnné chlebové mouky
2 lžíce dýňových semínek
1 a 1/2 lžičky slunečnicových semínek
20 g másla
185 g vlašských ořechů
sůl
hladká mouka na vál

Postup přípravy bagety s vlašskými ořechy

Ve velké míse smícháme cukr, droždí a 125 ml vlažné vody, zakryjeme utěrkou a necháme 10 až 12 minut na teplém místě. Pak ke kvásku přidáme olej, 165 ml vlažné vody, mouku, dýňová semínka, 1 lžičku slunečnicových semínek, ořechy a 1 lžičku soli a vše důkladně promícháme.

Na lehce pomoučněné ploše těsto hněteme asi 5 minut, dokud nebude hladké a elastické. Pak ho přendáme do čisté mísy, přetáhneme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Těsto znovu lehce prohněteme, rozpůlíme a z každé půlky vyválíme bagetu. Dáme je na plech, uděláme do nich zářezy, potřeme máslem a posypeme zbylými semínky. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 40 minut dozlatova.

Z těchto těst můžete dělat i rohlíky, housky nebo jiné pečivo, záleží jen na vaší fantazii.

Zaujaly vás recepty na domácí bagety? Zkombinujte je se slavnostními pomazánkami. Recepty na ně a také na vánoční cukroví nebo silvestrovské drinky najdete v aktuálním čísle časopisu Blesk Vaše recepty. Na stáncích je do 5. ledna!

Už máte prosincové číslo časopisu Blesk Vaše Recepty? Už máte prosincové číslo časopisu Blesk Vaše Recepty? • Autor: Blesk Vaše Recepty

Autor: Redakce, Blesk Vaše recepty