Co připravit na čarodějnice dětem? Namíchejte jim kouzelné lektvary

28. dubna 2023 • 12:00

Poslední dubnový večer má přímo magickou moc. Oslavte ho se svými malými čarodějnicemi a čaroději ve velkém a přiťukněte si s nimi u zapáleného ohně některým z děsivých nápojů.

Každá správná čarodějnice umí nejen létat na koštěti, ale zvládne také umíchat kouzelný lektvar. Jestli nevíte, jak se takový nápoj s magickou mocí míchá, zkuste si ho připravit podle některého z našich receptů. Uvidíte, že děti budou nadšené. A vy dospělí koneckonců taky, obzvlášť když si svou porci koktejlu ještě vylepšíte něčím ostřejším.

Užijte si i další zvyky spojené s pálením čarodějnic>>>

Video se připravuje ...

Červí džus

Tenhle zelený nápoj budou děti milovat a vy možná taky, protože na jeho přípravu potřebujete jen tři přísady. Pouze počítejte s tím, že s přípravou musíte začít několik hodin předem. Základem je džus, který má zelenou barvu (například Relax kaktus). Dále budete potřebovat citronovou limonádu (s bublinkami) a želé bonbony – červíky.

Připravte si formu na muffiny a na dno každého důlku dejte dva sladké červy. Zalijte je zeleným džusem jen tak, aby byly bonbony ponořené, a nechte v mrazničce zmrznout.

Těsně před podáváním naplňte dostatečně široké sklenice asi do dvou třetin kaktusovým džusem a dolijte je citronovou nebo domácí pomerančovou limonádou tak, aby tekutina sahala asi dva až tři centimetry pod okraj. Pak do každé sklenice vložte zmrzlé gumové červy v džusu. Nejdříve klesnou ke dnu a nápoj ochladí. Asi po minutě se z povrchu nápoje začnou vynořovat červi a na hladinu vyplavou malé kousky ledu, které připomínají sliz.

TIP: Pokud nemáte čas na mražení červíků, připravte si rychlejší verzi z citronové limonády, do které přimícháte trošku zeleného potravinářského barviva (na obarvení vám opravdu stačí jen pár kapek). Můžete přidat i trochu ananasového nebo pomerančového džusu. Obarvenou limonádu nalijte do skleniček, do každé přidejte několik želé červíků tak, aby viseli přes okraj sklenice, a kopeček limetkového nebo pomerančového sorbetu. A nezapomeňte na brčko. Jak bude sorbet postupně roztávat, budou se z něj červíci vynořovat.

Limonáda měnící barvu

Jestli hledáte nápoj, který je opravdu magický, právě jste ho našli. Kouzelnou ingrediencí této limonády, ze které děti budou opravdu unešené, je takzvaný modrý čaj neboli čaj z květů motýlího hrášku (pod těmito názvy nebo také jako Butterfly pea flower tea ho také můžete sehnat v obchodech nebo na internetu). Je to bylinný čaj bez kofeinu, zato s vysokým obsahem antioxidantů. A co je hlavní – má krásnou, sytě modrou barvu. Běžně se používá například v Thajsku nebo Malajsii a pro děti je naprosto bezpečný.

Co budete na přípravu kouzelné limonády potřebovat:

  • asi 5 sáčků modrého čaje
  • vroucí vodu
  • led (ideálně drcený)
  • limonádu (nejlépe citronovou)
  • plátky citronu

1. Čajové sáčky zalijte v konvici vroucí vodou a nechte 20–30 minut louhovat. Pak sáčky vyjměte, a když čaj úplně vychladne, rozlijte ho do formiček na led a nechte zmrazit. Zmrzlý čaj rozdrďte v drtiči na led nebo podrťte trochu paličkou na maso (pozor, čaj barví).

2. Sklenice naplňte do poloviny drceným ledem (nemáte-li drtič ledu, použijte celé kostky). Dosypte je barevným ledem, vše zalijte limonádou a přidejte plátek citronu. Podávejte ihned, protože tekutina velmi záhy začne měnit barvu z modré na fialovou. Čím kyselejší bude tekutina, kterou kostky z modrého čaje zalijete, tím světlejší fialový odstín limonáda získá.

Limonáda s očičkama

Velmi jednoduchý a efektní nápoj vytvoříte, když do sklenice nalijete červený džus nebo limonádu a vhodíte do ni sladké bonbony připomínající oční bulvy. Nebo je napíchněte na napichovátko či kousek špejle a položte přes sklenici. A kdybyste snad chtěli zkombinovat žluč s čerstvou krví, přesně jak to mají čarodějnice rády, udělejte dětem americkou limonádu:

Do vysoké sklenice dejte lžíci nakrájeného čerstvého nebo kompotovaného ovoce, přidejte trochu červeného sirupu (malinového nebo jahodového), dolijte do půlky sklenice pomerančovým džusem a zbytek doplňte perlivou vodou. Jednotlivé přísady přilévejte opatrně, aby se barevné vrstvy pokud možno nepromíchaly. Výsledek by měl vypadat asi takto:

Ideální postup tohoto nalévání je přes kostky ledu. Nakonec do každé sklenice vhoďte sladkou oční bulvu nebo ji nařízněte a zapíchněte na okraj sklenice. 

Čarodějnické pivo

Pivo nemilují jen tatínkové, ale i čarodějnice. Naservírujte dětem nealkoholickou verzi piva, která kombinuje pikantní bublinkovou limonádu a kyselý višňový džus.

Co budete potřebovat:

  • zázvorové pivo (nemusíte mít strach, vlastně to ani není pivo a hlavně je zcela bez alkoholu)
  • višňový džus
  • třešně (zavařené nebo koktejlové, použít můžete i želé bonbony ve tvaru třešní)

Každou sklenici naplňte do tří čtvrtin zázvorovou limonádou, dolijte třešňovým džusem a přihoďte pár třešní.

Aby dětem nevyhládlo, než si stihnou opéct buřty na ohni, můžete jim upéct třeba babí prsty.

Kouřící koktejly vypadají velmi efektně, servírujte je ale raději jen dospělým Kouřící koktejly vypadají velmi efektně, servírujte je ale raději jen dospělým • Autor: iStock

Jak na kouřící nápoje

Nápoje, ze kterých uniká bílý kouř, vypadají velmi efektně. Jejich tajnou přísadou je suchý led, což je běžně používaná ingredience barmanů. Musí se s ním ale zacházet opatrně (nesmí přijít do styku s pokožkou a nesmí se spolknout), proto je lepší kouřící koktejly nabídnout jen dospělým. Pokud byste takový kouřící koktejl chtěli vyzkoušet, stačí vám kostka suchého ledu, kterou vložíte pomocí kleští na dno prázdné sklenice. Teprve pak do ní přidejte obyčejný led a všechny další ingredience. Suchý led se rozpustí během 5–7 minut a během té doby se bude ze sklenice mohutně kouřit. Stojí za zmínku, že efekt je větší u alkoholických koktejlů. A během té doby také můžete koktejl popíjet, jen pozor, abyste kostku suchého ledu nespolkli.

Krvavé panáky pro dospělé

Zatoužíte-li během poslední dubnové noci přece jen po něčem ostřejším a stylovém, připijte si na zdraví tequilou s trochou grenadiny a pár kapkami tabasca. A nezapomeňte třikrát obejít hořící oheň. Je to bezpečnější než ho tradičně přeskakovat. A hlavně důležité, protože se říká, že se díky tomu zbavíte všeho, co ve svém životě nechcete, a získáte novou životní sílu.

Autor: AK, inf, hrk