Retro koktejly: Ochutnejte první republiku
Období první republiky máme spojené s elegancí a noblesou. Jako by plynule navazovalo na francouzskou Belle Époque. Po útrapách první světové války se vrátila radost do života a život do barů. Šampaňské v té době teklo proudem, ale jak to bylo s koktejly?
Na téma koktejlů za první republiky jsme nemohli oslovit nikoho jiného než Tomáše Mozra, barového historika a koktejlového nadšence, který se v oblasti gastronomie pohybuje přes 15 let. Ač má bohaté zkušenosti zpoza baru, vždy ho to táhlo spíše ke psaní. Dlouhodobě se věnuje tématu meziválečné barové kultury a v kapitole knihy Od bouře k bouři popsal formování české barové scény za první republiky. V současnosti působí ve společnosti Ultra Premium Brands jako šéfredaktor časopisu Warehouse #1, proto jsme se sešli v zázemí jejich karlínského obchodu.
Manhattan
- 50 ml žitné whiskey Michter’s US*1 Rye
- 25 ml italského červeného vermutu
- 3 střiky Angostura bitters
Všechny ingredience postupně nadávkujte do míchací sklenice naplněné ledem. Jemně promíchejte a přeceďte do vychlazené koktejlové sklenice. Ozdobte třešní typu amarena.
Příběh v pozadí
Manhattan představuje jednu z nejvíce ikonických koktejlových klasik. Není proto divu, že patřil k nejrozšířenějším koktejlům v barech první republiky. Jeho nadšeným pijákem byl například spisovatel Eduard Bass a chodil na něj do baru Passage, jenž byl toho času na Václavském náměstí.
Chicago
- 50 ml koňaku Godet V.S.
- 5 ml cukrového sirupu
- 5 ml curaҫaa
- 3 střiky Angostura bitters
- suché šampaňské na dolití
Vezměte si míchací sklenici, naplňte ji do ¾ ledem a nadávkujte do ní vše kromě šampaňského. Promíchejte a přelijte do sklenice na šampaňské. Dolijte suchým šampaňským. Znovu velmi jemně promíchejte a ozdobte spirálou z citronové kůry.
Příběh v pozadí
Koktejl Chicago odkazuje na silnou českou komunitu právě v tomto americkém městě. Obyvatelé českých zemí směřovali přes Atlantik za náboženskou a politickou svobodou i ekonomickou prosperitou již od poloviny 19. století. Zdaleka největší vlna české imigrace do Spojených států však proběhla v letech 1900 až 1910. Většina z nich měla namířeno do Chicaga, kde se Češi velmi dobře etablovali, a dokonce začali pronikat do politiky. Vrcholem bylo zvolení amerického podnikatele a českého rodáka Antonína Josefa Čermáka do úřadu starosty.
Lucerna Gin Fizz
- 50 ml Broker‘s London Dry Gin
- 15 ml čerstvé citronové šťávy
- 15 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 20 ml cukrového sirupu (1 : 1)
- soda na dolití
Nejprve si připravte cukrový sirup v poměru 1 : 1 vody a cukru. Postupně rozpusťte cukr ve vodě a nechte směs přejít varem po dobu alespoň dvou minut. Nechte vychladnout a až poté sirup používejte. Pro přípravu koktejlu nadávkujte všechny ingredience kromě sodovky do šejkru. Protřepejte a sceďte do vychlazené sklenice typu highball. Ozdobte citronovou kůrou.
Příběh v pozadí
Gin Fizz byl součástí Lucerna baru prakticky od nepaměti, a to i v těžkých dobách komunistického režimu. O tom, že byl ovšem v nabídce již v době první republiky, se lze dozvědět z knihy Ohňostroj pražských barů a lokálů, kde se architekt Otakar Nový rozepsal mimo jiné o podobě drinku: „Dodnes cítím ono vzrušení a kouzlo, když jsem sestupoval před 2. světovou válkou po mramorovém schodišti do Lucerny. Znali mne tu, usadili a bez objednávky jsem dostal svůj gin-fizz (1dcl ginu, 2 čerstvé pomeranče a led za 8,- Kč.). S tím se vystačilo dobré dvě hodiny.“
Martini à la 1916
- 50 ml gin Citadelle Original
- 25 ml francouzského vermutu
- střik Angostura bitters
- střik curaҫaa
Všechny ingredience odměřte do šejkru naplněného ledem. Energicky protřepejte a přeceďte do vychlazené koktejlové sklenice. Na závěr přelomte nad koktejlem citronovou kůru tak, abyste uvolněnými esenciálními oleji drink náležitě ovoněli.
Příběh v pozadí
Martini je výjimečným koktejlem, který se napříč 20. stoletím stal samostatným fenoménem. Byl popíjen jako mnohočetná náhrada oběda, široce obhajován v poválečném koktejlovém manifestu, ba dokonce se stal oblíbeným nápojem britského agenta s povolením zabíjet. Za jednu z prvních zmínek o Martini na českém území můžeme považovat tu, která se nachází v odborném časopise HOSTIMIL. Zde se v roce 1916 objevila receptura na tento koktejl.