Jak připravit odvar z babského ucha a na co je dobrý? Tohle Saxana netušila!

29. dubna 2023 • 12:00

Je tomu víc než 50 let, kdy mladá čarodějnice Saxana sháněla ve filmu Dívka na koštěti odvar z babského ucha. Chtěla se totiž stát člověkem a netušila, že babské ucho je úplně běžná bylinka, která sice nedokáže proměňovat pohádkové bytosti na lidi, nicméně její účinky jsou víc než kouzelné. 

Petra Černocká ve filmu jako Saxana hledala vhodnou babu, které by mohla uříznout ucho a uvařit z něj odvar, díky němuž by mohla zůstat ve světě lidí. Protože ale v čarodějnické škole nedávala pozor, netušila, že k tomu nepotřebuje žádnou stařenku, protože babské ucho může snadno sehnat jinak. Naštěstí narazila na paní učitelku, která popíjela odvar z babského ucha, aby si zklidnila pocuchané nervy. Babské ucho, zvané také lidově koníčky nebo smrtky, totiž není nic jiného než šalvěj.

Mladá čarodějnice Saxana byla Dívkou na koštěti. Mladá čarodějnice Saxana byla Dívkou na koštěti. • Autor: Archiv Blesk

Šalvěj lékařská patří k nejstarším léčivým rostlinám a její účinky jsou zcela poplatné jejímu názvu. Je odvozen od latinského slovesa salvere, což znamená léčit. Poměrně široké léčivé účinky šalvěje znali už staří Egypťané a Římané, kteří ji někdy v 9. století dovezli do dalších částí Evropy, včetně českých zemí. Tam se pak začala pěstovat jako oblíbená léčivá rostlina i koření. Už ve starověku byly listy šalvěje spojovány s vysokým věkem a plodností. Později se šalvěji připisovala i čarovná moc v lásce a ochrana před zlými duchy. 

Na co je dobrá?

Šalvěj má poměrně silné protizánětlivé, antibakteriální, antivirotické a močopudné účinky. Používá se proto při angíně, bolestech krku, zahlenění, také při zánětlivých onemocněních dutiny ústní a hrtanu. Doporučuje se na zklidnění nervů, podporu myšlení a koncentrace, při poruchách trávení, v menších dávkách ulevuje od nočního pocení. Lze z ní dělat odvar a pak ho popíjet nebo ho používat jako kloktadlo, vyrábí se z ní léčivé tinktury i hojivé masti.

Přestože je to silná bylinka, která může pomoci se spoustou potíží, nemělo by se to s ní přehánět. Její listy totiž obsahují silice (zejména thujon), které mohou ve větším množství vést až ke křečím. I proto se nedoporučuje šalvěj jako lék užívat dlouhodobě.

Čaj ze šalvěje má řadu léčivých účinků Čaj ze šalvěje má řadu léčivých účinků • Autor: iStock

Jak připravit odvar z babského ucha

Odvar nebo čaj ze šalvěje se pije při zažívacích potížích (například při pálení žáhy nebo nadýmání), kašli, rýmě, angíně, pomáhá i při nadměrném pocení nebo při potížích v období klimakteria. Zevně se používá jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, bolesti v krku, při problémech s dásněmi nebo i po vytržení zubu. Dá se také využít jako obklad na rány na kůži.

Na jeho přípravu budete potřebovat 3 lžičky nasekaných šalvějových listů. Nasypte je do čtvrt litru vody, přiveďte k varu a povařte asi tři minuty. Popíjejte denně jeden až dva hrnky vlažného odvaru, nejdéle ale tři měsíce. Pak je dobré léčbu přerušit.

Vaření se šalvějí

Ve staročeské kuchyni se šalvěj používala mnohem víc než dnes, podobně jako petrželka. Protože má poměrně výrazné aroma a lehce nahořklou chuť, je dobré ji přidávat obezřetně (podobně jako tymián). Zejména tu sušenou, která je výraznější. Určitě se jí ale nebojte. Nevadí jí ani vysoké teploty, proto ji můžete  na rozdíl od mnoha jiných bylinek přidávat už v průběhu vaření, a ne až ke konci. Protože podporuje trávení, je ideální hlavně do hůře stravitelných a tučných jídel. Použít ji můžete k ochucení vepřového, telecího, skopového, drůbežího masa i divočiny, do sekané a dalších pokrmů z mletého masa. Přidává se do nádivek, polévek nebo omáček, lze ji použít i na dochucení luštěnin, zeleniny, těstovin nebo másla či pomazánek. Výborná chuťovka k pivu nebo vínu jsou šalvějové lístky obalené v těstíčku a usmažené v oleji.

Zkuste některý z těchto receptů se šalvějí:

Telecí medailonky s parmskou šunkou a čerstvou šalvějí

Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

Kuře na paprice s domácími šalvějovými noky

Dýňové rizoto

Paštika se šalvějí a kandovaným pomerančem

Dušené jehněčí kolínko s květákovo-bramborovým pyré

Slaná trhaná buchta

Video se připravuje ...

Autor: AK