Sladké čarodějnice: Udělejte dětem strašidelné cupcaky, lízátka nebo rovnou celý dort!

30. dubna 2023 • 00:00

Filipojakubská noc, zvaná též Valpuržina, z 30. dubna na 1. května je plná magie a kouzel a především se během ní symbolicky upalují čarodějnice. Oslavte tento čas stylově a připravte pro sebe a hlavně pro děti pár strašidelných sladkostí. 

Pálení čarodějnic je starobylý obřad, který má kořeny až ve vzdálených pohanských dobách. Naši předkové věřili, že se v tuto magickou noc slétají čarodějnice (na košťatech či vidlích namazaných kouzelnou mastí, ale i na kozlovi, vlku, černém kocourov…) a ohně na kopcích zapalovali na ochranu před nimi. Tradiční zapalování ohňů je také oslavou jara a ochranou před zlými duchy a temnými silami všeobecně. 

Jaké další zvyky se pojí s pálením čarodějnic?>>>

Video se připravuje ...

K pálení čarodějnic neodmyslitelně patří i dobré jídlo a pití. Především jsou to buřty, na jejichž opékání se mnozí těší už od podzimu. Dříve se také na čarodějnice pekly z tužšího kynutého těsta takzvané mrváně. Lidé věřili, že mají magickou moc zajistit plodnost, zdraví, bohatou úrodu i rodinné štěstí. Často měly tvar kroužků, které se různě zdobily, nebo se po obvodu nařezaly nožem. 

Čarodějnické pečení

Vy si místo mrváňů můžete upéct jiné sladkosti. Jak jinak než čarodějné a klidně i trochu strašidelné. Děti z nich jistě budou nadšené. Široké možnosti nabízejí cupcaky, které lze zdobit například čarodějnými kloboučky ze zmrzlinových kornoutků, pavouky z čokolády, netopýry ze sušenek nebo třeba nohama čarodějnic vymodelovanými z marcipánu. Když si troufnete, klidně zkuste i strašidelný dort. Z rozdrobeného dortového korpusu lze vytvořit oblíbená dortová lízátka neboli cakepops, ze kterých můžete zkusit vymodelovat třeba hlavičky čarodějnic.

Využijete i jahody namočené v čokoládě. Dají se z nich udělat strašidelné hlavičky nebo čarodějnická košťata. A z křehkého těsta můžete zkusit upéct sladké nebo slané umrlčí prsty. Inspirujte se v naší galerii, kde najdete spoustu strašidelných a čarodějných nápadů. 

Autor: AK, inf, hrk