Buřtů není nikdy dost! Co se zbylými špekáčky a klobásami, aby se nepřejedly a stále chutnaly

3. května 2023 • 00:00

Sešlo se vám po čarodějnicích v lednici víc uzenin, než zvládnete sníst, a nevíte, co teď s nimi? Není nic horšího než plýtvat jídlem, ale na druhé straně nechcete jíst pořád to samé. Poradíme vám, jak si z oblíbených uzenin připravit lahůdky, které jsou vhodné jak na další den k obědu, tak si na nich mohou pochutnat i děti.

Čarodějnice za námi a venku to na nějaké velké opékání špekáčků ještě nevypadá. Jak se tedy vypořádat s množstvím uzenin, které mohly po pálení ohňů zbýt? Nejjednodušší je asi buřtguláš podle našeho videoreceptu, ale máme i jiné tipy, díky kterým si možná ještě pro další klobásy a buřtíky s radostí doběhnete do obchodu.

Video se připravuje ...

Špekáčkové sendviče: Jednoduchým způsobem, jak využít zbylé buřty a klobásy, je připravit si „sendviče“. Buřty se dají rozpůlit a naplnit zeleninou, sýrem, majonézou nebo kečupem. Klobásy můžete nakrájet na plátky a položit na krajíc chleba spolu s dalšími oblíbenými přísadami.

Grilování: Pokud máte možnost grilovat, uzeniny lze snadno prohřát na klasickém nebo elektrickém grilu. Přidejte trochu zeleniny, jako jsou papriky, cibule, cuketa nebo rajčata, a výtečný pokrm je na světě. Pokud chcete být kreativnější, zkuste ještě přidat nějaké marinády nebo koření. Vše také můžete napíchat na špejle a upéct si jednoduché špízy.

Omáčky a polévky: Když polévka voní uzeninou, hned ji to pozvedne na vyšší úroveň. Špekáčky ladí se surovinami, jako jsou brambory, mrkev nebo zelí.

Zapečte je: Buřty a klobásy můžete také použít k přípravě různých pečených jídel, jako jsou těstoviny nebo zeleninové placky s klobásou.

Saláty: Pokud hledáte zdravější alternativu, s uzeninami to je vždy složitější. Ale když jimi vyšperkujete zeleninový salát, dá se mluvit o relativně zdravém jídle. Do salátu zkuste přidat zeleninu, jako jsou rajčata, papriky nebo ředkvičky, a ochuťte domácím dressingem.

Pokud nezvolíte majonézovou zálivku, salát z buřty bude dietnější Pokud nezvolíte majonézovou zálivku, salát z buřty bude dietnější • Autor: iStock.com

Nachos s klobásou: Nakrájejte klobásu na malé kousky a rozprostřete ji na tortillové nebo kukuřičné lupínky. Přidejte sýr a dle libosti další suroviny, například jalapeňos nebo nakládanou kukuřici. Zapečte v troubě, dokud se sýr neroztaví, a výlet do Mexika je na stole.

Omelety: Pokrájené uzeniny přimíchejte do vajíček při přípravě omelety. Vsypte také najemno nakrájenou zeleninu (papriky, cibule nebo špenát) a můžete servírovat.

Rizoto: Zbylé klobásky se výtečně hodí k přípravě rizota. Nakrájejte je na menší kousky a osmažte spolu s rýží. Přidejte zeleninu, vývar a vařte, dokud rýže nezměkne. Na závěr můžete pokrm ještě posypat sýrem.  

Recepty pro děti, které si zamilují i rodiče

O dětech je známo, že jedí také očima, a rozhodně se nechcete setkat s větou: „Já to už nechci,“ aniž by vaše ratolest pokrm vůbec ochutnala. Abyste se této nešťastné situaci vyhnuli, máme několik receptů pro malé jedlíky:

Mini pizzy s buřtem

Kdo by nemiloval pizzu? Kdo by nemiloval pizzu? • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 mini pizzy (předpřipravené těsto)
  • 4 buřty
  • 1/2 šálku rajčatového protlaku
  • 1/2 šálku strouhaného sýra
  • oregano na dochucení

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte mini pizzy podle návodu na obalu.

2. Nakrájejte buřty na kolečka, na každou mini pizzu nanesete rajčatový protlak a posypte strouhaným sýrem. Přidejte kolečka buřtu a posypte oreganem.

3. Pečte v troubě po dobu 10 až 15 minut, dokud se sýr nerozpustí a pizzy nejsou zlatavé.  

Buřtové kuličky

Špekáčkové kuličky můžete upéct i v troubě Špekáčkové kuličky můžete upéct i v troubě • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 buřty
  • 1/2 šálku strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 1/2 lžičky papriky
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej na smažení

Postup:

1. Nakrájejte buřty na malé kousky. V misce smíchejte strouhaný sýr, vejce, strouhanku, papriku, sůl a pepř.

2. Přidejte nakrájené buřty a důkladně promíchejte.

3. Ze směsi vytvořte malé kuličky a smažte je v dostatečném množství oleje dozlatova.  

Buřtový hot dog

Hot dog je klasika, kterou můžete vyšperkovat třeba opečenou cibulkou nebo čerstvým salátem Hot dog je klasika, kterou můžete vyšperkovat třeba opečenou cibulkou nebo čerstvým salátem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 rohlíky
  • 4 buřty
  • 1/2 šálku nasekané cibule (nemusí být, lze nahradit kysaným zelím nebo salátem, který přidáte bez tepelné úpravy)
  • 1/2 šálku strouhaného sýra
  • kečup a hořčice na dochucení

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi orestujte nakrájenou cibuli dozlatova.

2. Ohřejte buřty v osolené vodě. Rohlíky podélně rozkrojte a buřt nakrájejte na menší kousky nebo nudličky. Můžete ho také ponechat celý.

3. Do pečiva dejte uzeninu, sýr a cibuli. Hot dogy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 5 - 7 minut, dokud se sýr nerozpustí a rohlíky nejsou zlatavé.

4. Podávejte s kečupem a hořčicí, popřípadě se salátem.

Když je nesníte hned

Nevybrali jste si z našich tipů nebo už máte špekáčků a klobás plné brýle? Uzeniny také můžete uskladnit na později:

Buřty a klobásky sice nejsou nejzdravějším jídlem, ale občas se hřešit může Buřty a klobásky sice nejsou nejzdravějším jídlem, ale občas se hřešit může • Autor: iStock.com

  • Skladujte je v ledničce: Nejlépe je uložte do uzavíratelných krabiček nebo sáčků a dejte do ledničky. Takto vydrží v nejlepší kondici při teplotě 0 - 4 °C asi 3 - 4 dny.
  • Zamrazte je: Pokud neplánujete zbylé uzeniny spotřebovat v nejbližší době, lze je také zmrazit. Při tomto způsobu skladování musí být uzeniny správně zabaleny, aby se zabránilo ztrátě chuti a kvality. Balte je do vzduchotěsných sáčků a zmrazte při teplotě -18 °C. Rozmrazujte je v ledničce, nikoli při pokojové teplotě.
  • Nechte je usušit: Když máte suché klobásy nebo sušené uzeniny, můžete je skladovat v suchém a chladném prostoru, kde budou postupně vysychat a zpevňovat se.  

Jak se testují špekáčky: Podle čeho se vybírají ty nejlepší? >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR