Buřtů není nikdy dost! Co se zbylými špekáčky a klobásami, aby se nepřejedly a stále chutnaly
Sešlo se vám po čarodějnicích v lednici víc uzenin, než zvládnete sníst, a nevíte, co teď s nimi? Není nic horšího než plýtvat jídlem, ale na druhé straně nechcete jíst pořád to samé. Poradíme vám, jak si z oblíbených uzenin připravit lahůdky, které jsou vhodné jak na další den k obědu, tak si na nich mohou pochutnat i děti.
Čarodějnice za námi a venku to na nějaké velké opékání špekáčků ještě nevypadá. Jak se tedy vypořádat s množstvím uzenin, které mohly po pálení ohňů zbýt? Nejjednodušší je asi buřtguláš podle našeho videoreceptu, ale máme i jiné tipy, díky kterým si možná ještě pro další klobásy a buřtíky s radostí doběhnete do obchodu.
Špekáčkové sendviče: Jednoduchým způsobem, jak využít zbylé buřty a klobásy, je připravit si „sendviče“. Buřty se dají rozpůlit a naplnit zeleninou, sýrem, majonézou nebo kečupem. Klobásy můžete nakrájet na plátky a položit na krajíc chleba spolu s dalšími oblíbenými přísadami.
Grilování: Pokud máte možnost grilovat, uzeniny lze snadno prohřát na klasickém nebo elektrickém grilu. Přidejte trochu zeleniny, jako jsou papriky, cibule, cuketa nebo rajčata, a výtečný pokrm je na světě. Pokud chcete být kreativnější, zkuste ještě přidat nějaké marinády nebo koření. Vše také můžete napíchat na špejle a upéct si jednoduché špízy.
Omáčky a polévky: Když polévka voní uzeninou, hned ji to pozvedne na vyšší úroveň. Špekáčky ladí se surovinami, jako jsou brambory, mrkev nebo zelí.
Zapečte je: Buřty a klobásy můžete také použít k přípravě různých pečených jídel, jako jsou těstoviny nebo zeleninové placky s klobásou.
Saláty: Pokud hledáte zdravější alternativu, s uzeninami to je vždy složitější. Ale když jimi vyšperkujete zeleninový salát, dá se mluvit o relativně zdravém jídle. Do salátu zkuste přidat zeleninu, jako jsou rajčata, papriky nebo ředkvičky, a ochuťte domácím dressingem.

Nachos s klobásou: Nakrájejte klobásu na malé kousky a rozprostřete ji na tortillové nebo kukuřičné lupínky. Přidejte sýr a dle libosti další suroviny, například jalapeňos nebo nakládanou kukuřici. Zapečte v troubě, dokud se sýr neroztaví, a výlet do Mexika je na stole.
Omelety: Pokrájené uzeniny přimíchejte do vajíček při přípravě omelety. Vsypte také najemno nakrájenou zeleninu (papriky, cibule nebo špenát) a můžete servírovat.
Rizoto: Zbylé klobásky se výtečně hodí k přípravě rizota. Nakrájejte je na menší kousky a osmažte spolu s rýží. Přidejte zeleninu, vývar a vařte, dokud rýže nezměkne. Na závěr můžete pokrm ještě posypat sýrem.
Recepty pro děti, které si zamilují i rodiče
O dětech je známo, že jedí také očima, a rozhodně se nechcete setkat s větou: „Já to už nechci,“ aniž by vaše ratolest pokrm vůbec ochutnala. Abyste se této nešťastné situaci vyhnuli, máme několik receptů pro malé jedlíky:
Mini pizzy s buřtem

Suroviny:
- 4 mini pizzy (předpřipravené těsto)
- 4 buřty
- 1/2 šálku rajčatového protlaku
- 1/2 šálku strouhaného sýra
- oregano na dochucení
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte mini pizzy podle návodu na obalu.
2. Nakrájejte buřty na kolečka, na každou mini pizzu nanesete rajčatový protlak a posypte strouhaným sýrem. Přidejte kolečka buřtu a posypte oreganem.
3. Pečte v troubě po dobu 10 až 15 minut, dokud se sýr nerozpustí a pizzy nejsou zlatavé.
Buřtové kuličky

Suroviny:
- 4 buřty
- 1/2 šálku strouhaného sýra
- 1 vejce
- 1/2 šálku strouhanky
- 1/2 lžičky papriky
- sůl a pepř na dochucení
- olej na smažení
Postup:
1. Nakrájejte buřty na malé kousky. V misce smíchejte strouhaný sýr, vejce, strouhanku, papriku, sůl a pepř.
2. Přidejte nakrájené buřty a důkladně promíchejte.
3. Ze směsi vytvořte malé kuličky a smažte je v dostatečném množství oleje dozlatova.
Buřtový hot dog

Suroviny:
- 4 rohlíky
- 4 buřty
- 1/2 šálku nasekané cibule (nemusí být, lze nahradit kysaným zelím nebo salátem, který přidáte bez tepelné úpravy)
- 1/2 šálku strouhaného sýra
- kečup a hořčice na dochucení
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi orestujte nakrájenou cibuli dozlatova.
2. Ohřejte buřty v osolené vodě. Rohlíky podélně rozkrojte a buřt nakrájejte na menší kousky nebo nudličky. Můžete ho také ponechat celý.
3. Do pečiva dejte uzeninu, sýr a cibuli. Hot dogy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 5 - 7 minut, dokud se sýr nerozpustí a rohlíky nejsou zlatavé.
4. Podávejte s kečupem a hořčicí, popřípadě se salátem.
Když je nesníte hned
Nevybrali jste si z našich tipů nebo už máte špekáčků a klobás plné brýle? Uzeniny také můžete uskladnit na později:

- Skladujte je v ledničce: Nejlépe je uložte do uzavíratelných krabiček nebo sáčků a dejte do ledničky. Takto vydrží v nejlepší kondici při teplotě 0 - 4 °C asi 3 - 4 dny.
- Zamrazte je: Pokud neplánujete zbylé uzeniny spotřebovat v nejbližší době, lze je také zmrazit. Při tomto způsobu skladování musí být uzeniny správně zabaleny, aby se zabránilo ztrátě chuti a kvality. Balte je do vzduchotěsných sáčků a zmrazte při teplotě -18 °C. Rozmrazujte je v ledničce, nikoli při pokojové teplotě.
- Nechte je usušit: Když máte suché klobásy nebo sušené uzeniny, můžete je skladovat v suchém a chladném prostoru, kde budou postupně vysychat a zpevňovat se.