Co jíst, když vám chybí vitamin D? Tyto potraviny vám pomohou!
Vitamin D je pro naše tělo extrémně důležitý. Umí si ho sice samo vyrobit ze slunečního záření, jenže co dělat v zimě, kdy nejsou sluneční paprsky tak intenzivní? Můžete zobat vitamin D v tabletkách, nebo na to jít chutněji a zařadit do jídelníčku potraviny, které vitamin D ve větší míře obsahují. Poradíme vám, co si na sklonku zimy připravit dobrého.
Vitamin D, kterému se také říká sluneční vitamin, je velmi důležitý pro správný růst svalů a kostí (pomáhá absorbovat vápník), také snižuje krevní tlak a studie ukazují, že zmírňuje chronickou bolest svalů. Zpomaluje rozvoj roztroušené sklerózy nebo demence, pozitivně ovlivňuje imunitní systém a chrání nás před viry. A co se stane, když tohoto vitaminu nemáte dost? Mezi mírnější příznaky patří špatná nálada, únava nebo větší kazivost zubů. Závažnějšími dopady jsou vysoký krevní tlak, cukrovka, křehčí kosti, snížená imunita nebo kardiovaskulární onemocnění.
Proč nám v zimě chybí?
Protože zdrojem vitaminu D je hlavně sluneční záření, může jeho hladina během zimy výrazně klesnout. I v zimě sice sluníčko svítí, zdrojem vitaminu D (konkrétně vitaminu D3) je ale UVB záření, které proniká do těla kůží. Navíc v období od listopadu do března dopadají sluneční paprsky jinak než v létě a jsou chudší o již zmíněnou UVB složku. Vitamin D je proto vhodné během zimního období doplňovat i jinak než pobytem na slunci. Jednou z možností jsou doplňky stravy, tou druhou, přirozenější a chutnější, jsou potraviny obsahující vitamin D.
Co byste tedy měli jíst, když chcete vitamin D doplnit?
Tučné ryby
Spoustu vitaminu D obsahují například sardinky, z nichž se dá připravit spousta chutných jídel. Udělejte z nich rychlou pomazánku nebo je zapečte v rajčatové omáčce. Skvělá je také makrela, kterou můžete přidat třeba do salátu. Dát si můžete i tuňáka nebo lososa, který by měl být ideálně z volného lovu. Lososi chovaní na farmách obsahují vitaminu D mnohem méně. Výborný a jednoduchý je losos pečený v troubě, vychutnat si ho můžete i ve slaném koláči.
Olej z tresčích jater
Možná si nedokážete představit, že byste něco takového pozřeli, nicméně pokud jde o nejlepší zdroj vitaminu D, olej z tresčích jater je po slunečních paprscích hned na druhém místě. Na doplnění denní dávky vitaminu D vám stačí dát si 1–2 lžičky tohoto oleje, který seženete v lékárnách. Nebo si kupte tresčí játra naložená ve vlastním oleji. Ten užívejte po lžičkách a z tresčích jater si udělejte třeba chutnou pomazánku.
Vejce
Dobrým zdrojem vitaminu D jsou vaječné žloutky.
Máte-li rádi vajíčka, dopřávejte si je během zimy ve větším množství. Je dobré používat vejce od šťastných slepiček, tedy těch chovaných ve volném výběhu. Taková mají až šestkát více vitaminu D než vejce od slepic chovaných v klecích. Důležité je také vědět, že vitamin D se nachází jen ve žloutku, takže zapomeňte na dietní bílkové omelety a dopřávejte si pravidelně míchaná vajíčka nebo poctivou omeletu z celých vajec třeba se šunkou a špenátem nebo s čedarem.
Sádlo a slanina
Naše babičky nedaly na sádlo dopustit a dobře dělaly. Je totiž skvělé nejen na smažení, je dokonce zdravější než máslo. Ideální je, když máte doma vyškvařené sádlo a namažete si ho třeba na krajíc chleba. Výborná je i slanina. Když ji opečete na pánvi a přidáte k míchaným vajíčkům, máte snídani, která je chutná a zároveň plná vitaminu D.
Mléko a mléčné výrobky
Mléko, sýry nebo máslo nejsou jen dobrým zdrojem vápníku. Mohou být i dobrým zdrojem vitaminu D. Jeho množství je ale závislé na mnoha faktorech, například i na ročním období. I na krávy, od nichž se získává mléko, v zimě svítí méně sluníčka, proto může být v zimě obsah vitaminu D v mléce až čtyřikrát nižší než v letních měsících. I proto se nejen mléko, ale například i další potraviny, jako jsou cereálie, margaríny nebo jogurty, obohacují o synteticky vyrobený vitamin D. Zejména v zimním období je tedy dobré vybírat takové výrobky, které jsou o vitamin D obohacené.
Tím samozřejmě výčet potravin obsahujících vitamin D nekončí. Patříte-li mezi fajnšmekry, dejte si ústřice nebo kaviár, skvělé jsou i krevety nebo houby, ovšem jen ty, které rostou ve volné přírodě.
Vitamin D obsahuje i uzený losos a z něj si můžete udělat tuto pomazánku: