Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá příloha v jednom!
Salát Coleslaw, to je spousta šťavnatého zelí, mrkev a majonéza. Hodí se do sendvičů, jako parádní zimní příloha k masu, ale třeba i ke smaženým žampionům! Naučte se ho připravovat doma a v různých variantách!
Přestože salát Coleslaw považujeme za ikonu americké kuchyně a máme ho spojený hlavně se známým fastfoodovým řetězcem, jeho název pochází z holandštiny. Termín „coleslaw“ vznikl v 18. století poangličtěním nizozemského výrazu „koolsla,“ což znamená „zelný salát“. Recept pochází z holandské kuchařky z roku 1770 a je připisován autorově bytné, která salát připravovala z tenkých proužků zelí, rozpuštěného másla, octa a oleje. Salát se také tehdy podával teplý. Teprve později vznikla verze s majonézou, která byla vynalezena až v půlce osmnáctého století.
Coleslaw si můžete připravit podle videoreceptu>>>
Dnes je salát coleslaw oblíbený v mnoha zemích po celém světě a existuje v různých obměnách. Základem je vždy zelí, které by mělo být dobře vychlazené a nakrouhané na velmi jemné proužky. Aby měl salát hezkou barvu, přidává se někdy i červené zelí a mrkev. Do salátu je ale možné přidávat i další přísady. Existují verze s paprikou, slaninou, jablky, ananasem nebo třeba rozinkami.
Klasický salát Coleslaw
Suroviny:
- 1 menší hlávka bílého zelí
- 2 větší mrkve
- 1 malá cibule
- 3/4 šálku majonézy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky krupicového cukru
- 1/2 lžičky celerových semínek (lze vynechat)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Zelí nakrouhejte najemno, mrkve očistěte a nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky. Oloupanou cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle.
2. V míse umíchejte dresink z majonézy, dijonské hořčice, octa, cukru a celerových semínek, osolte a opepřete. Přidejte zelí s mrkví a cibulí a vše dobře promíchejte, nejlépe rukama, a promačkejte, aby zelenina změkla.
3. Salát nechte odležet v lednici a před podáváním ho znovu promíchejte.
TIPY:
- Po přidání cibule se salát rychleji kazí. Pokud tedy chcete prodloužit jeho trvanlivost, cibuli do něj nedávejte nebo ji do salátu přidejte až dodatečně.
- Zelí můžete použít bílé, zelené nebo část bílého zelí nahradit červeným, aby byl salát barevnější.
Coleslaw podle Koko
Zajímavou verzi coleslaw má Veronika „KOKO“ Šmehlíková. Přidává do něj křen a trochu červeného zelí, které salát obarví krásně do růžova.
Suroviny:
- 6 vrchovatých lžiček majonézy
- 2 lžičky smetanového křenu
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce bílého vinného octa (možno vynechat)
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 necelá lžička soli
- 200 g bílého zelí
- 100 g červeného zelí
- 1 menší mrkev
Postup:
1. Nejprve si připravte zálivku. Smíchejte majonézu, křen, citronovou šťávu (případně i bílý vinný ocet), pepř, trochu cukru a sůl. Vše důkladně promíchejte a nechte odpočívat 15 minut až hodinu.
2. Nakrájejte bílé a červené zelí na co nejtenčí nudličky nebo nastrouhejte nahrubo na struhadle. Mrkev můžete naopak nastrouhat najemno.
3. Promíchejte zeleninu se zálivkou a nechte opět odpočívat v lednici. Pak salát ochutnejte, zda nepotřebuje více soli či cukru, a případně ho ještě dochuťte.
Salát Coleslaw se skvěle hodí ke kuřecím stripsům>>>