Zelný salát Coleslaw: Vitaminová bomba a skvělá příloha v jednom!
Salát Coleslaw, to je spousta šťavnatého zelí, mrkev a majonéza. Koko ve své verzi využila růžové zelí a křen. Díky nim je salát nejen krásně barevný, je také plný vitaminů a hodí se jako parádní zimní příloha k masu, ale třeba i ke smaženým žampionům!
Tento salát pravděpodobně vznikl v 18. století jako proužky zelí s rozpuštěným máslem, octem a olejem a teprve později se zažila jeho verze s majonézou. Nyní je oblíbený v mnoha zemích a většina z nich má svou vlastní obměnu receptury.
Suroviny:
- 6 vrchovatých lžiček majonézy
- 2 lžičky smetanového křenu
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžíce bílého vinného octa (možno vynechat)
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 necelá lžička soli
- 200 g bílého zelí
- 100 g červeného zelí
- 1 menší mrkev
Podívejte se, jak na nejlepší domácí majonézu, kterou připravíte do minuty pomocí tyčového mixéru!
Postup:
1. Nejprve si připravíme zálivku. Smíchejte majonézu, křen, citronovou šťávu (případně i bílý vinný ocet), pepř, trochu cukru a sůl. Vše důkladně promíchejte a nechte odpočívat 15 minut až hodinu.
2. Nakrájejte bílé a/nebo červené zelí na co nejtenčí nudličky nebo nastrouhejte nahrubo na struhadle. Mrkev můžete naopak nastrouhat najemno.
3. Promíchejte zeleninu se zálivkou a ochutnejte, zda salát nepotřebuje více soli či cukru.
Salát Coleslaw se skvěle hodí ke kuřecím stripsům. Připravte si je podle videoreceptu!