6 překvapivých fíglů, jak vám obyčejné struhadlo usnadní práci při vaření a pečení

3. září 2024 • 04:52

Struhadlo je nenápadný kuchyňský nástroj, který dokáže mnohem víc než jen nastrouhat sýr nebo zeleninu. S trochou kreativity vám může ušetřit spoustu času a námahy v kuchyni. Tady je šest překvapivých způsobů, jak využít struhadlo při vaření.

Okamžitě měkké máslo

Zapomněli jste vytáhnout máslo z lednice včas a potřebujete ho mít rychle měkké? Jednoduše ho na pár minut vložte do mrazničky a poté nastrouhejte na hrubém struhadle. Jemné hoblinky másla rychle změknou, takže ho můžete okamžitě použít do pomazánek, nebo třeba do těsta.

Měkké máslo budete potřebovat třeba na tento krtkův dort>>>

Rychlé odstonkování bylinek

Vařit s bylinkami je skvělé, ale někdy vás může zdržet jejich příprava, když musíte oddělit tuhé stonky od voňavých lístků. Pomocí struhadla tento proces zrychlíte. Protáhněte stonek bylinky přes otvory na hrubém struhadle, čímž snadno oddělíte lístky, zatímco stonek zůstane neporušený.

Zbavte se připálenin

Připálili jste sušenky nebo topinky? Není nutné je hned vyhazovat. Připálené části stačí ostrouhat na jemném struhadle a vaše pečivo bude opět chutné a připravené k servírování. Tento trik funguje skvěle i na připálené kousky zeleniny.

Díky struhadlu můžete mít rychle "nasekanou" cibuli Díky struhadlu můžete mít rychle "nasekanou" cibuli • Autor: iStock

Rychlé strouhání cibule a česneku

Když spěcháte a nemáte čas na krájení cibule nebo česneku, můžete je jednoduše nastrouhat přímo do pánve. Tím ušetříte čas a dosáhnete jemnější struktury, která se rychleji smaží, což vám usnadní přípravu různých pokrmů.

Strouhání tvrdého koření

Tvrdé koření, jako je muškátový oříšek nebo skořice, lze snadno nastrouhat na jemném struhadle. Čerstvě nastrouhané koření má výraznější chuť a vůni, což vašim pokrmům dodá jedinečný charakter.

Díky struhadlu můžete vytvářet čokoládové ozdoby na dorty Díky struhadlu můžete vytvářet čokoládové ozdoby na dorty • Autor: iStock

Tvorba čokoládových ozdob

Struhadlo lze také využít k vytváření čokoládových hoblinek nebo kadeří, kterými pak můžete zdobit dorty a další dezerty. Stačí vychlazenou čokoládu nastrouhat přímo nad dezertem. Velikost otvorů zvolte podle toho, jaké ozdoby chcete mít. Na jemném struhadle získáte drobné kousky podobné pilinám, na hrubším struhadle už se dají vytvářet hoblinky.  

Usnadněte si čištění struhadla

Čištění struhadla může být náročné, pokud se na něj přichytí zbytky sýra nebo zeleniny. Chcete-li tomu předejít, potřete struhadlo před použitím kapkou oleje. Ideální je samozřejmě umýt struhadlo hned po použití, ne vždy na to má člověk ale čas. Pokud vám na struhadle zaschnou zbytky jídla, můžete zkusit tento trik. Přiložte na struhadlo půlku citronu řeznou stranou a nastrouhejte ho. Kyselina citronová pomůže uvolnit zaschlé drobky a pak už stačí opláchnout struhadlo pod tekoucí vodou.

Díky struhadlu bleskově připravíte i tento salát>>>

Autor: Jana Dvořáková