Proč byste neměli vyhazovat obal od másla? 6 praktických tipů, jak se dá ještě využít
Obalům na potraviny většinou nevěnujeme velkou pozornost a prostě je vyhodíme. Jejich hlavním úkolem je totiž jídlo ochránit. Proč ale vyhazovat do koše něco, co vám může ještě dobře posloužit a udělat život jednodušší, chutnější a udržitelnější? Ukážeme vám, na co všechno se ještě dají obaly od másla použít.
Vymazání forem
Mnozí si jistě vzpomenou na babičku, která si obaly od másla schovávala v lednici a když pekla koláč, vymazávala jimi plech nebo pekáč. A možná to podle jejího vzoru dělají i dnes. Zbylý obal od másla oceníte zejména u forem, které mají nerovný povrch (například forma na bábovku nebo na beránka), protože se díky němu snadno dostanete do všech záhybů.
Obal od másla využijete i při pečení tohoto koláče>>>
Oddělovač
Obal od másla lze použít také na oddělení potravin, podobně jako papír na pečení. Přeložte ho napůl mastnou stranou ven a můžete jím od sebe oddělit například syrové burgery z mletého masa, než je dáte na gril. Stejně tak se dají obalem od másla od sebe oddělit potraviny, které dáváte do mrazáku a nechcete, aby se slepily, například sušenky, lívance nebo třeba plátky chleba.
Obalem od másla lze oddělit masové placky na burgery, aby se neslepily
Místo víčka či pokličky
Obal od másla můžete použít k zakrytí zbytků jídel v miskách, které dáváte do lednice. A pokud máte papírový obal (bez hliníkové fólie), dají se jím překrýt i potraviny ohřívané v mikrovlnné troubě, abyste zabránili jejich vysušení a prskání.
Ochrana litinového nádobí
Obal od másla se vám bude hodit i v případě, že vlastníte litinové nádobí. Pokud chcete, aby vám dlouho vydrželo, je třeba ho pravidelně ošetřovat tukem, který vytvoří na povrchu ochrannou a zároveň nepřilnavou vrstvu. Zpravidla se to dělá tak, že litinovou pánev nebo hrnec po umytí a osušení potřete vrstvou jedlého oleje a vysušíte papírovou utěrkou. Ale nemusíte zbytečně plýtvat olejem. Stejně dobře poslouží zbylý obal od másla.
Kukuřici nemusíte potírat máslem, stačí použít zbylý obal od másla
K ochucení pečiva i kukuřice
Poslední zbytky másla, které na obalu zůstanou a nestojí vám za to, abyste je seškrabávali nožem, se stále ještě dají chutně využít. Stačí, když obal z másla položíte na horké, čerstvě upečené muffiny nebo třeba sladký cuketový chlebíček. Díky teplu se máslo rozpustí a dodá pečivu lepší chuť a vláčnost.
Stejným způsobem můžete obal použít i na opečené toasty nebo vařenou kukuřici.
Pro snadnější krájení
Když budete chtít nakrájet kandované či sušené ovoce nebo třeba domácí karamelky, můžete mít sebeostřejší nůž a stejně se vám na něj pokaždé přilepí. Přitom stačí udělat jednu jednoduchou věc – opatrně přetřít ostří nože obalem od másla. Zbytky tuku vytvoří mezi lepkavou potravinou a nožem bariéru a vám to ušetří spoustu nervů. Podobně si máslem namazaný nůž poradí i s měkkým a nadýchaným pečivem, jako jsou například croissanty.
Vylepšit se díky obalu od másla dají i tyto cupcaky. Stačí na ně obal položit hned po upečení>>>