Jak využít bezový sirup? Do zmrzliny, bábovky i koktejlu!

6. června 2023 • 12:00

Sladký a voňavý sirup z bezových květů, které kvetou v červnu téměř všude, je v mnoha rodinách nepostradatelnou složkou letní limonády. Tím ale jeho využití zdaleka nekončí. Objevte i další chutné způsoby, jak tuto luxusní přísadu využít.

Bezový sirup je oblíbený pro svou chuť a pro mnohé jsou lákadlem i jeho zdravotní benefity. V lidové medicíně je bez černý účinným lékem při nachlazení a horečce, má totiž potopudné a ochlazující účinky. Dokáže mírnit kašel a rozpouštět hleny, pozitivně působí na cévy, takže je ideální při křečových žilách a hemoroidech, a samozřejmě obsahuje i spoustu vitaminů, hlavně C, A, B1, B2 a B3. A pokud budete bezinkový sirup připravovat podle receptu bez vaření, všechny tyto účinky si v sobě zachová.

Výroba domácího bezového sirupu je velmi jednoduchá >>>

Důležité je sbírat květy za suchého počasí (ne po dešti), aby byly plné pylu, a opatrně je stříhat nůžkami, abyste z nich pokud možno pyl neoklepali. Právě ten totiž dodává sirupu chuť a vůni.

Osvěžující Hugo

Sirup z bezu zdaleka nemusíte použít jen na přípravu osvěžující a voňavé limonády. Například šampaňské s bezovým sirupem je typickým britským letním nápojem, bez kterého se neobejde žádný odpolední čaj nebo piknik. U nás je možná známější Hugo spritz, mladší sourozenec známého Aperol spritzu, který kombinuje chuť bezinek a perlivé prosecco. Na rozdíl od Aperol spritzu není tak nahořklý, zato příjemně lehký, takže se dá popíjet bez neblahých následků i během letního slunečného odpoledne. V původním receptu se používá Hugo Liquore vyrobený z bezových květů, který má 16 % alkoholu a pochází z oblasti Dolomit z likérky Paolazzi. V horku je ale určitě lepší udělat si tento drink s domácím bezovým sirupem. Do každé sklenky nalijte 2 díly bezového sirupu, přidejte 5 dílů vychlazeného prosecca, 2 díly perlivé vody a led a ozdobte snítkou máty.

Luxusní přísada do dezertů a zmrzlin

Bezový sirup nabízí také široké využití při výrobě nejrůznějších sladkostí, kterým dodá příjemný květinový nádech. Přidejte ho místo cukru do domácí jahodové zmrzliny nebo melounového sorbetu.

Stejně lze bezový sirup využít jako voňavou náhradu cukru nebo medu například do vanilkového pudinku s medovým mangem, sladkého jogurtovo-smetanového krému i různých krémových dezertů, jako je jogurtová šarlota nebo makové palačinky plněné sladkým tvarohem. A použít ho lze i do sladké omáčky k masu.

Že jde o opravdu luxusní přísadu, dokazuje i dort, který se podával na svatbě prince Harryho a Meghan a byl naprosto skvělý, přestože bořil královské tradice. Poprvé od svatby královny Viktorie, tedy Harryho praprapraprababičky, totiž nebyl ovocný. Jeho hlavními ingrediencemi byl bezinkový sirup a citronová šťáva a kůra. 

Bezinková bábovka Bezinková bábovka • Autor: iStock

Voňavější a šťavnatější koláč i bábovka

Vylepšit bezinkovým sirupem můžete i sladký koláč právě vytažený z trouby. Propíchněte ho na několika místech špejlí a pokapejte bezovým sirupem. Ten se krásně vsákne do horkého těsta, které bude díky němu vláčné, voňavé a ještě chutnější.

A jestli jste ještě nepekli bábovku s bezinkovým sirupem, určitě ji vyzkoušejte. Například podle receptu foodblogerů Kuby a Blanky alias Kublanka.cz:

Bezinková bábovka

Co budete potřebovat:

  • 225 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g změklého másla
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 45 ml bezinkového sirupu
  • jemně nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
  • špetku soli
  • máslo na vymazání a mouku na vysypání formy
  • zakysanou smetanu a jahody na podávání

Na citronovo-bezinkovou polevu:

  • asi 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci bezinkového sirupu

1. Troubu předehřejte na 175 °C. Bábovkovou formu o průměru cca 20 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.

2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem krupicí. Jakmile je máslo krásně krémové (4–5 minut), zašlehejte postupně vejce. Další vejce přidejte až v okamžiku, kdy je předchozí dokonale zapracované. Poté za stálého šlehání přilijte bezinkovou šťávu a šlehejte dohladka.

3. Do jiné mísy prosejte hladkou mouku spolu s kypřicím práškem a solí. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a dobře promíchejte. Prosáté suroviny po částech zapracujte pomocí špachtle k vyšlehané máslové směsi. Těsto bude hustější než klasické bábovkové.

4. Těsto přendejte pomocí lžíce do vymazané a vysypané bábovkové formy a povrch uhlaďte lžící. Abyste dosáhli rovného povrchu, můžete s formou jemně klepnout o pracovní plochu. Pečte v předehřáté troubě dozlatova 30–40 minut.

5. Zda je bábovka upečená, ověřte pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchnete do nejvyšší části bábovky. Pokud je bábovka správně upečená, musí zůstat špejle po vytažení čistá. Upečenou bábovku nechte 1–2 minuty chladnout ve formě, poté ji vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

6. Mezitím si připravte polevu utřením moučkového cukru s citronovou a bezinkovou šťávou. Pokud je poleva příliš tekutá, zahustěte ji cukrem moučkou, pokud je naopak příliš hustá, nařeďte ji bezinkovou šťávou. Polevou polijte vychladlou bábovku a ozdobte květy bezinky. Podávejte s kopečkem zakysané smetany a nakrájenými jahodami.

Video se připravuje ...

Autor: AK