3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi

21. června 2024 • 04:37

Využijte první sladké plody léta a upečte z nich něco dobrého na víkend. Koláče a další moučníky s rybízem, třešněmi nebo malinami patří k těm nejlepším. Máme pro vás tři osvědčené recepty. Stačí si vybrat.

Co sladkého si můžete upéct:

Čokoládová roláda s třešněmi

Rybízový koláč s tvarohem

Bleskový jogurtový kelímkový koláč

Nezapomeňte si z třešní upéct také bublaninu>>>

Video se připravuje ...

Čokoládová roláda s třešněmi

Co budete potřebovat: 

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru + na závěrečné posypání
  • 80 g hladké mouky
  • 20 g kakaového prášku

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 125 g polotučného tvarohu
  • 125 g mascarpone
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na třešňovou náplň:

  • 200 g třešní (lze použít i višně)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 3 lžíce griotky (nemusí být)

Čokoládová roláda s třešněmi Čokoládová roláda s třešněmi • Autor: iStock

Postup:

1. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru na tuhý sníh. Do žloutkové pěny opatrně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaovým práškem. Lžící postupně přidávejte sníh z bílků a těsto lehce promíchejte.

2. Těsto nalijte na plech vyložený papírem na pečení, rovnoměrně ho rozetřete, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 12 minut.

3. Upečený plát přendejte i s papírem na navlhčenou utěrku, ještě horký ho srolujte a nechte vychladnout.

4. Ve studené míse vyšlehejte smetanu s cukry, tvarohem a mascarpone do tuhého krému a dejte ho na chvíli do ledničky. Třešně smíchejte s cukrem a zahřejte v hrnci, dokud nezměknou a neuvolní šťávu. Nakonec přidejte griotku a nechte vychladnout.

5. Vychladlý korpus opatrně rozviňte a rovnoměrně na něj rozetřete připravený krém. Na něj dejte třešňovou náplň, pomocí pečicího papíru vše srolujte do rolády a nechte vychladit. Před podáváním roládu pocukrujte. 

Rybízový koláč s tvarohem

Rybízový koláč s tvarohem Rybízový koláč s tvarohem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky + na pomoučnění válu
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • špetku soli

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci vanilkového pudinkového prášku
  • 300 g červeného rybízu

Na drobenku:

  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g krupicového cukru

Kromě toho:

  • máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Postup:

1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte studené nakrájené máslo a rukama nebo mixérem zpracujte, dokud nevznikne drobenka. Přidejte cukr a vejce a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do ledničky.

2. Mezitím umíchejte z tvarohu, obou druhů cukru, vajec, citronové šťávy a pudinkového prášku hladký krém. V misce smíchejte mouku, cukr a změklé máslo a vše zpracujte prsty na drobenku.

3. Předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na kulatý plát a vyložte jím dno a boky vymazané a vysypané koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete tvarohovou náplň a posypte ji nejprve rybízem a pak drobenkou. Koláč dejte do trouby a pečte asi 45–50 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu a tvarohová náplň nebude ztuhlá. Před podáváním nechte koláč vychladnout.

Bleskový jogurtový kelímkový koláč

Bleskový kelímkový koláč s malinami Bleskový kelímkový koláč s malinami • Autor: Dieta

Co budete potřebovat:

  • 2 kelímky plnotučného bílého jogurtu
  • 1,5 kelímku polohrubé špaldové mouky
  • 1 kelímek třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g malin (nebo červeného rybízu)
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Postup:

1. Jogurt smíchejte s cukrem, moukou, práškem do pečiva, přidejte vejce a umíchejte lehké a hladké těsto. Nalijte ho do vymazané a vysypané koláčové formy (můžete použít také plech – koláč bude o něco tenčí, ale přesto chutný) a povrch poklaďte malinami. 

2. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte ho vychladnout a před podáváním ho pocukrujte.

TIP: Těsto můžete před pečením posypat plátky mandlí a lehce třeba i ovesnými vločkami nebo strouhaným kokosem.

Autor: Anna Kopečková