3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
Využijte první sladké plody léta a upečte z nich něco dobrého na víkend. Koláče a další moučníky s rybízem, třešněmi nebo malinami patří k těm nejlepším. Máme pro vás tři osvědčené recepty. Stačí si vybrat.
Co sladkého si můžete upéct:
Bleskový jogurtový kelímkový koláč
Nezapomeňte si z třešní upéct také bublaninu>>>
Čokoládová roláda s třešněmi
Co budete potřebovat:
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru + na závěrečné posypání
- 80 g hladké mouky
- 20 g kakaového prášku
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 125 g polotučného tvarohu
- 125 g mascarpone
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Na třešňovou náplň:
- 200 g třešní (lze použít i višně)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíci citronové šťávy
- 3 lžíce griotky (nemusí být)
Postup:
1. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru na tuhý sníh. Do žloutkové pěny opatrně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kakaovým práškem. Lžící postupně přidávejte sníh z bílků a těsto lehce promíchejte.
2. Těsto nalijte na plech vyložený papírem na pečení, rovnoměrně ho rozetřete, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 12 minut.
3. Upečený plát přendejte i s papírem na navlhčenou utěrku, ještě horký ho srolujte a nechte vychladnout.
4. Ve studené míse vyšlehejte smetanu s cukry, tvarohem a mascarpone do tuhého krému a dejte ho na chvíli do ledničky. Třešně smíchejte s cukrem a zahřejte v hrnci, dokud nezměknou a neuvolní šťávu. Nakonec přidejte griotku a nechte vychladnout.
5. Vychladlý korpus opatrně rozviňte a rovnoměrně na něj rozetřete připravený krém. Na něj dejte třešňovou náplň, pomocí pečicího papíru vše srolujte do rolády a nechte vychladit. Před podáváním roládu pocukrujte.
Rybízový koláč s tvarohem
Co budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky + na pomoučnění válu
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
- špetku soli
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžíci vanilkového pudinkového prášku
- 300 g červeného rybízu
Na drobenku:
- 150 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 100 g krupicového cukru
Kromě toho:
- máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte studené nakrájené máslo a rukama nebo mixérem zpracujte, dokud nevznikne drobenka. Přidejte cukr a vejce a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do ledničky.
2. Mezitím umíchejte z tvarohu, obou druhů cukru, vajec, citronové šťávy a pudinkového prášku hladký krém. V misce smíchejte mouku, cukr a změklé máslo a vše zpracujte prsty na drobenku.
3. Předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na kulatý plát a vyložte jím dno a boky vymazané a vysypané koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete tvarohovou náplň a posypte ji nejprve rybízem a pak drobenkou. Koláč dejte do trouby a pečte asi 45–50 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu a tvarohová náplň nebude ztuhlá. Před podáváním nechte koláč vychladnout.
Bleskový jogurtový kelímkový koláč
Bleskový kelímkový koláč s malinami
Co budete potřebovat:
- 2 kelímky plnotučného bílého jogurtu
- 1,5 kelímku polohrubé špaldové mouky
- 1 kelímek třtinového cukru
- 1 vejce
- 200 g malin (nebo červeného rybízu)
- 1 prášek do pečiva
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
1. Jogurt smíchejte s cukrem, moukou, práškem do pečiva, přidejte vejce a umíchejte lehké a hladké těsto. Nalijte ho do vymazané a vysypané koláčové formy (můžete použít také plech – koláč bude o něco tenčí, ale přesto chutný) a povrch poklaďte malinami.
2. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte ho vychladnout a před podáváním ho pocukrujte.
TIP: Těsto můžete před pečením posypat plátky mandlí a lehce třeba i ovesnými vločkami nebo strouhaným kokosem.