Sladké léto podle Pepy Maršálka: Vyzkoušejte jeho recept na bublaninu nebo tvarohové vafle
Léto tráví většina z nás na dovolené u moře nebo objevováním exotiky. Známý cukrář Pepa Maršálek to má ale jinak. Na své zahradě sklízí to, co vypěstoval, peče dobroty v nové cukrárně a točí domácí zmrzlinu.
Jak si užíváte léto, budete ho trávit doma, nebo se chystáte k moři?
V Česku! Na konci června akorát letím pracovně mimo Evropu na několik týdnů. Potom ale budu pendlovat mezi domovem a zahradou v jižních Čechách a mou rodinou na severní Moravě. U nás je v létě nádherně, a protože během první poloviny roku jsem doma moc času nestrávil, tak si to vynahrazuji právě v létě. A to ani nebudu zdůrazňovat, co vše v tu chvíli dává naše zahrádka.
K létu neodmyslitelně patří bublanina:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Čím si v létě děláte radost?
Miluju si ráno natrhat čerstvá rajčata, posolit a snídat na terase s domácím kvasovým pecnem. Čím jsem starší, tím toho potřebuju méně. Jinak odpočívám u bazénu, píšu scénáře pro dalších dvacet dílů Buchet po ránu. A také dohlížím na naši cukrářskou a pekařskou výrobnu na Moravě v Kyžlířově s názvem Upečeno na dědině.
Jste zkušený zahrádkář, co letos pěstujete na rodinné zahradě?
U nás je to většinou k snědku. Takže je to na patnáct druhů rajčat, deset druhů paprik a lilků, různé květáky, zelí, kapusty, saláty, dýně a cukety, patizony a desítky dalších druhů zeleniny. Ovocných stromů máme čtyřicet – od fíků a kiwi až po jabloně. Pěstujeme spoustu bylinek. Snažím se o soběstačnost. Ta je také společně s tématem udržitelnosti klíčovým tématem a naplní mé poslední obrovské knihy Sklizeň.
Máte rád sladké, co patří mezi vaše favority?
V létě jsou to ovocné knedlíky, bublaniny a kynuté koláče. Lehké piškoty se šlehačkou a ovocem ze zahrady.
Máte i oblíbený letní koktejl?
Nejsem úplně fanda slazených nápojů. Mám rád jednoduchost, takže mně bohatě stačí gin a tonik.
Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Nová kniha právě vyšla. Jsou v ní stovky receptů i detailních fotografií. Je opravdu obrovská a komplexní. Takže teď jednou za čas točím zmrzlinu u nás v Upečeno na dědině. Podílím se na přípravě další řady Peče celá země i Buchet po ránu. A na podzim jsou už vypsány moje kurzy v Gourmet Academy. Takže práce je pořád dost.
Oslaďte si i vy léto některým z moučníků Josefa Maršálka:
Babiččina bublanina
Suroviny:
- 2 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g bílého jogurtu
- 2 kypřicí prášek
- 2 lžíce slunečnicového oleje + na vymazání formy
- rybíz, maliny, jahody
Postup:
1. V míse utřeme vejce s cukry, přidáme jogurt, mouku a nakonec zlehka vmícháme kypřicí prášek a olej. Formu na pečení o průměru 28 cm vymažeme olejem a vysypeme moukou.
2. Nalijeme do ní těsto a navrch rozložíme a pak zlehka prsty zatlačíme ovoce. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 45 minut.
Italský citronový koláč
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 celá vejce
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 3/4 kelímku bílého skyru
- kůra a šťáva z 1 bio citron
- 3/4 hrnku olivového oleje
- špetka soli
- máslo a polohrubá mouka na formu
Na ozdobení:
- maliny
- plátky citronu
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Kruhovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
2. V misce smícháme všechny všechny suché ingredience. V další míse rozšleháme vejce s cukrem, přidáme zbytek tekutých přísad včetně skyru a důkladně promícháme. Pak postupně k tekutým ingrediencím přidáme i ty sypké a umícháme hladké těsto.
3. Připravené těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 30 až 35 minut. Před podáváním ozdobíme koláč čerstvými malinami a plátky citronu.
Tvarohové vafle
Suroviny:
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 2 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- 55 g hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba
- 30 g rozpuštěného másla
Na ozdobení -
- ovoce, slaný karamel, oříšky a bylinky podle chuti
Postup:
1. Ze všech surovin vyšleháme těsto a pak ho necháme alespoň 10 minut odpočinout. Hustotu těsta hodně ovlivňuje obsah vody v tvarohu, takže nevadí, pokud bude hutnější, těsto neředíme.
2. Vaflovač opravdu hodně rozpálíme, aby byly vafle krásně křupavé. Při pečení můžeme vaflovač lehce pomašlovat. Nalijeme do něj těsto a než ho zavřeme, necháme těsto asi minutu zatáhnout.
3. Vafle zdobíme podle aktuální chuti a sezony.
Dubajská sklenička
Suroviny:
Na pistáciové cookies:
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- 70 g povoleného másla
- 100 g pistáciového másla
- 100 g třtinového cukru
- 120 g pistáciové mouky
- 1/2 kypřicího prášku
- 1/3 lžičky soli
Na dokončení:
- řecký jogurt
- tvaroh
- hořká čokoláda
- drcené pistácie
Postup:
1. Nejprve si upečeme cookies. Všechny suroviny vyndáme dvě hodiny předem z lednice. Nejprve utřeme máslo s cukrem, pak přidáme vejce a nakonec všechny ostatní suroviny.
2. Těsto dávkujeme na plech s pečicím papírem pomocí lžíce na zmrzlinu, dodržujeme dostatečné rozestupy. Cookies pečeme asi 8 minut při teplotě 180 °C, pak je necháme vychladnout na mřížce.
3. Do skleniček vrstvíme nalámané cookies, směs jogurtu a tvarohu a rozpuštěné čokolády. Nakonec vše posypeme drcenými pistáciemi. Před podáváním necháme dezert vychladit v ledničce.
Výborné a rychlé jsou i tyto koláčky z listového těsta:
Zdroj: Recepty.cz
Zdroj: Blesk vaše recepty, Recepty.cz