Superpotravina týdne: Třešně. 5 dobrých důvodů, proč si je dát právě teď, plus skvělé recepty

12. června 2024 • 04:52

Třešně jsou nejen lahodné ovoce, ale také skvělá superpotravina, kterou si rozhodně nemůžete nechat ujít. Plné vitaminů, minerálů a antioxidantů, třešně nabízejí mnoho zdravotních benefitů, které vás překvapí. Pojďme se podívat na to, proč byste si v době, kdy dozrávají, měli třešně užít co nejvíc. A přidáme také tři báječné recepty, které vám toto chutné ovoce pomohou využít na maximum.

Třešně patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Obsahují vitamin B2, C a minerální látky (draslík, fosfor, vápník a železo). V přírodním léčitelství se cení pro své pročišťující schopnosti. Pomáhají totiž odvádět toxické látky a tekutiny z těla a čistí ledviny. Působí mírně projímavě, a jsou tedy účinné proti zácpě. Také posilují zuby a dásně.

U nás se pěstují většinou dva druhy – chrupky (jejich pevná dužnina po skousnutí „křupne“) a srdcovky (jsou měkké a šťavnaté). Na mnoha místech rostou také plané třešně zvané ptáčnice, které jsou mnohem menší a bývají nahořklé. Je dobré vědět, že čím tmavší barvu třešně mají, tím větší množství prospěšných látek obsahují. Bohužel často obsahují i červy, těch se ale snadno zbavíte tím, že plody namočíte na 30 minut do mírně osolené vody a pak je propláchnete v čisté vodě.

Bublanina s třešněmi je nejlepší!>>>

Video se připravuje ...

Zdravotní benefity třešní

Jsou bohaté na antioxidanty

Třešně jsou plné silných antioxidantů zvaných antokyany, které jim dodávají nejen krásnou barvu, ale také pomáhají tělo zbavovat jedovatých látek. Díky tomu mohou snižovat riziko vzniku chronických nemocí a podporovat celkové zdraví.

Mají protizánětlivé účinky

Díky obsahu antokyanů mají třešně silné protizánětlivé vlastnosti. Mohou pomoci při snižování zánětlivých stavů v těle, což je skvělá zpráva například pro lidi trpící bolestmi kloubů, artritidou, dnou nebo jinými zánětlivými onemocněními. Při dně nebo artritidě se doporučuje sníst čtvrt kila třešní denně, bez ohledu na to, zda jsou čerstvé, mražené nebo kompotované.

Podporují dobrý spánek

Třešně obsahují melatonin, což je hormon, který reguluje spánek. Třešně tedy pomohou s nespavostí a zajistí, abyste si během spánku dobře odpočinuli.  

Zlepší trávení

Díky vysokému obsahu vlákniny třešně zlepšují trávení a přispívají k pravidelné činnosti střev.

Podporují zdravé srdce

Pravidelná konzumace třešní může přispět ke snížení hladiny cholesterolu a snížit riziko vzniku nejrůznějších srdečních onemocnění

Třešně Třešně • Autor: iStock

Smí se po třešních pít, nebo ne? 

Řada lidí má v sobě zakořeněné pravidlo, že po třešních se nesmíte napít vody, protože by vám bylo špatně. Neexistuje ale žádný vědecký důkaz, který by toto tvrzení podporoval. Pravda je, že zapíjení třešní vodou může způsobit zažívací potíže, jako je nadýmání nebo průjem. Důvodem je ale spíše konzumace velkého množství třešní najednou, což může vést k přetížení trávicího systému. Třešně obsahují vysoké množství vlákniny a přírodních cukrů, což může u některých lidí způsobit zažívací potíže, pokud je konzumují ve velkém množství. Pokud si dáte pár třešní a pak je zapijete trochou vody, neměl by to být problém. Nicméně každý člověk je jiný a někteří lidé mohou mít citlivější trávicí systém. Pokud je to i váš případ a máte po konzumaci třešní, které jste zapili vodou, trávicí potíže, je lepší tyto dvě činnosti oddělit.

Třešně 3x jinak

Třešňová smoothie bowl

Třešňová smoothie bowl Třešňová smoothie bowl • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek čerstvých nebo mražených třešní (vypeckovaných)
  • 1 banán
  • 1/2 šálku řeckého jogurtu
  • 1/2 šálku mandlového mléka
  • 1 lžíci chia semínek
  • 1 lžíci medu
  • mandle a semínka, čerstvé ovoce a kokosové lupínky na ozdobení

Postup:

1. Třešně, banán, řecký jogurt, mandlové mléko a chia semínka dejte do mixéru a vše rozmixujte dohladka. Podle potřeby přidejte med pro sladší chuť.

2. Smoothie nalijte do misky a ozdobte granolou, čerstvým ovocem a kokosovými vločkami podle chuti. Ihned podávejte a vychutnejte si osvěžující a zdravou snídani nebo svačinu.

Třešňový koláč clafoutis

Třešňový clafoutis Třešňový clafoutis • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých třešní (vypeckovaných)
  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžičku vanilkového extraktu)
  • 100 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • špetku soli
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací formu vymažte máslem a na dno rozložte  vypeckované třešně na dno formy. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte vanilku a špetku soli. Postupně přimíchávejte mouku a poté mléko, aby vzniklo hladké těsto. Těsto nalijte na třešně ve formě a pečte v předehřáté troubě asi 35–40 minut, dokud povrch nezezlátne a těsto není pevné. Nechte clafoutis mírně vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Třešňový kompot

Třešňový kompot Třešňový kompot • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • třešně
  • krupicový cukr
  • rum 
  • vodu

Postup:

1. Třešně omyjte, zbavte stopek a nasypte je do čistých zavařovacích sklenic.

2. Do každé sklenice přidejte 1–2 lžíce cukru a lžičku rumu a vše zalijte horkou převařenou vodou.

3. Sklenice pevně uzavřete a sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.

Zkuste i další recepty s třešněmi:

Třešňová bublanina

Třešňový koláč z lineckého těsta

Citronový dort s třešněmi

Třešňové blondies

Třešňový dort s mákem

Třešňová marmeláda

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková