Jak co nejlépe uvařit brambory? Díky receptu od slavného mnicha budou nejen chutnější, ale i zdravější

19. února 2025 • 04:53

Věděli jste, že brambory mohou být ještě zdravější, pokud je správně připravíte? Vynikající recept na přípravu této oblíbené zeleniny měl slavný mnich z polské Vratislavi, otec Jan Grande.

Brambory v našich krajích patří mezi základní suroviny, které běžně a často používáme. Jsou levné, chutné, navíc jsou vynikajícím zdrojem energie, bílkovin, vitaminů a minerálů. Především obsahují značné množství draslíku, také fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a jod. Možná vás překvapí, že brambory jsou také cenným zdrojem vitaminu C, také beta-karotenu a kyseliny listové. Brambory jsou i výborným zdrojem vlákniny, a navíc jsou nízkokalorické. Stogramová porce má pouze 73 kcal, což je výrazně méně než stejná porce těstovin. 

Takto vaří brambory většina z nás: 

Video se připravuje ...

Vaříte brambory tím nejlepším způsobem?

Uvařit brambory není žádná věda. Nebo ano? Většina z nás to dělá tak, že brambory zalije studenou vodou, osolí, okmínuje, uvaří doměkka a pak slije. Dělala to tak babička, maminka, tak proč to nedělat stejně? Je to ale ten nejlepší způsob? Pokud brambory takto uvaříte, připravujete se tím o mnoho cenných nutričních látek a nejspíš i o část chuti.

Jak uvařit brambory podle mnicha

Brambory se dají připravit i lépe a tentokrát nejde o vaření v páře nebo pečení v troubě. Tajemství přípravy lahodných brambor kdysi prozradil otec Jan Grande, který žil v Polsku, patřil do špitálního řádu milosrdných bratří a specializoval se mimo jiné na bylinkářství. Jeho první rada zní: Vložte brambory do vroucí vody, aby si zachovaly co nejvíce živin. Ze stejného důvodu by se brambory měly vařit jen krátce. Také je dobré je pokud možno neloupat, jen důkladně vydrhnout kartáčkem. Právě slupka je plná vlákniny a těsně pod ní je nejvíce cenných látek.

Postup:

1. Brambory oloupejte (pokud jsou starší a mají silnější slupku) nebo je jen důkladně vydrhněte kartáčkem a dobře opláchněte vodou.

2. Abyste co nejvíce zkrátili dobu vaření, nakrájejte brambory na plátky.

3. Brambory vložte do vroucí vody (nebo je zalijte vroucí vodou z konvice). Na každý litr vody, ve které brambory vaříte, přidejte sklenici mléka. Díky mléku získají brambory jemnou chuť a sametovou konzistenci. Můžete také přidat kousek másla a půlku cibule.

4. Ve chvíli, kdy začnou brambory měknout, je osolte.

5. Uvařené brambory slijte. Vodu z brambor nevylévejte, je to cenná přísada. Můžete ji použít jako základ polévek nebo omáček.

Polský mnich radil přidat do vody mléko a cibuli, případně i kousek másla. Polský mnich radil přidat do vody mléko a cibuli, případně i kousek másla. • Autor: iStock

Funguje i vývar nebo ocet

Chcete-li mít vařené brambory chutnější, můžete také vodu nahradit vývarem. Brambory tak získají výraznější chuť. Je jen na vás, zda zvolíte vývar zeleninový nebo masový. Takto uvařené brambory můžete podávat jako přílohu nebo je použít jako základ bramborové kaše.

Dalším trikem, který používaly už naše babičky a dodnes ho využívají mnozí kuchaři, je přidat do vody na vaření kromě soli a kmínu i lžíci octa nebo citronové šťávy. Díky tomu se brambory nebudou rozpadat a nevyblednou. Tímto způsobem lze vylepšit i chuť starších brambor. Ocet nebo citronovou šťávu nepřidávejte na začátku, ale až ve chvíli, kdy se brambory už nějakou dobu vaří a začínají měknout.

Pokud se vám nechce tolik experimentovat, můžete do vody s bramborami přidat bylinky nebo vaše oblíbené koření. Kromě klasického kmínu skvěle poslouží pepř, nové koření, bobkový list, také majoránka nebo pískavice.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková