Křenová omáčka, topinky i rolky: Připravte si ty nejlepší recepty s českým křenem

25. února 2022 • 00:00

Křen se těší v naší kuchyni velké oblibě. Najemno nastrouhaný kořen jídlo báječně okoření a dodá mu na kýžené štiplavosti. Ve výčtu ingrediencí je možné jej nalézt v mnoha skvělých receptech. My jsme pro vás vybrali ty, které si naši čtenáři nejvíce oblíbili. Věříme, že zachutnají i vám.

Křen selský je vytrvalá rostlina pěstovaná pro mohutné kořeny, které se díky své jedinečné ostře pálivé chuti staly vyhledávanou ingrediencí v kuchyních spousty domácností. Bohaté na vitaminy, minerály a další cenné látky však našli své uplatnění také v lidovém léčitelství.

V kulinárním odvětví se může bílý kořen aromatického křenu pyšnit svým širokým využitím v teplé i studené kuchyni. Na talíři svou chutí již tradičně doplňuje vařená masa a uzeniny, jako jsou např. vinné klobásy. Skvěle chutná ale také v kombinaci se zelím, řepou i jablky. Ikonickým receptem je křenová omáčka, která se tradičně připravuje s uzenou krkovicí nebo uzeným hovězím jazykem. Výtečná je ale také s kuřetem. Doplněná houskovým, karlovarským či Pálffyho knedlíkem je ideálním nedělním obědem, který přijde ve dnech, kdy zima zalézá za kabát, obzvlášť vhod. Na slavnostně prostřeném stole se bude rozhodně vyjímat také jelení steak se zelím a uzenou křenovou omáčkou. Jak na přípravu této delikatesy, se dozvíte v podrobném receptu časopisu F.O.O.D.    

Skvělý oběd

Křen je dostupný ve většině prodejen potravin, a tak si jeho pikantní chuť a delikátní aroma lze dopřát, i když svými velkými listy a bílými květy nezdobí vaši zahradu. Ještě dnes tak může na vašich kamnech klokotat řepná polévka s křenem, která vás zahřeje na těle i na duši nebo křenová omáčka s červenou řepou a masem. Ta podle nás stojí obzvlášť za vyzkoušení. Výtečným obědem je ale také dozlatova vypečené kuřátko s jablečno-křenovou nádivkouvepřové kotlety s křenem a jablky či vepřové závitky s rýží. Milovníky staročeské kuchyně zase jistě potěšíte křupavými křenovými bramboráčky, jež skvěle doplní zelný salát s křenem a paprikou

Výborná svačinka

Nebýt křenu, nebylo by ani kulinářské speciality „devadesátek“ v podobě šunkových rolek, které dříve nesměly chybět na žádné slavnostně prostřené tabuli. Tento populární svatební předkrm se ale díky své oblibě propsal do gastronomické scény i dnešní doby a chlazené vitríny lahůdkářství dodnes plní také oblíbená verze křenových závitků v aspiku. Přepadne-li vás na ně chuť, připravte si je sami doma podle našeho skvělého receptu. Jistě si pochutnáte. Výborným občerstvením je také křenová pomazánka z červené řepy, velmi oblíbené křenové topinky s vejcem, český evergreen v podobě obložených chlebíčků s křenovou pomazánkou, šunkou a okurkou, raz dva hotové křenové jednohubky s klobáskou nebo křenové kuličky s červenou řepou, kterými snadno uctíte i nečekanou návštěvu.

 

Autor: VDŠ