Grilování masa: Jednoduché recepty na omáčky a dipy, které musíte zkusit!

15. července 2023 • 10:00

Grilování by bez omáček a dipů bylo mnohem nudnější. Naučte se pravé řecké tzatziki, domácí majonézu nebo dip s kapary ke grilované rybě. Jsou hotové za pár minut, plné voňavých bylinek, kvalitních surovin a také mnohem zdravější a levnější než ty z obchodu. Zapomeňte letos na kupovaná dochucovadla. Ta podle našich receptů dotáhnou grilované maso i zeleninu k dokonalosti.

Tvarohový dip s mátou

Nejlepší variace na všední kombinaci česneku a jogurtu je tenhle tvarohovo-mátový dip. Jemný díky tvarohu, svěží díky citronu a mátě a tak jednoduchý, že už to ani víc nejde. Tenhle dietní dip k masu by ve vašem repertoáru chybět neměl.

Video se připravuje ...

Tzatziki

Ke grilovaným burgerům a jiným pochoutkám z mletého masa se skvěle hodí pravé řecké tzatziki z řeckého bílého jogurtu. Jejich příprava nezabere více než pár minut a pokud ogrilujete také pár brambor a kousky zeleniny, uctíte i vegetariány. Vyzkoušejte taky recept na pravé krétské tzatziki nebo si s klasickým dipem pohrajte, přidejte bylinky a podávejte tentokrát tzatziki dip se šalvějí a koprem.

Kapary a olivy

Osvěžující kapary a olivy k létu patří. Grilované steaky navíc budou se zelenou majonézou s kapary a okurkami naprosto delikátní. Pokud chcete dip dietnější, jednoduše nahraďte majonézu nebo její část bílým jogurtem. Vyzkoušejte také několik variací na oblíbené řecké tapenády z lilku nebo oliv. Nehodí se jen na křupavé pečivo, ale i jako dip k zelenině nebo masu.

Skvělé ke grilovanému masu jsou i tapenády, například z oliv Skvělé ke grilovanému masu jsou i tapenády, například z oliv • Autor: iStock

Domácí majonéza

Ačkoliv se majonéza může zdát jako dietní prohřešek, občas si ji dopřát můžete. V malém množství je kvalitní majonéza zdrojem zdravých rostlinných tuků a pokud si ji nebudete dopřávat každý den, nemusíte si ji odpírat. Vyzkoušejte recept na skvělou domácí italskou majonézu.

Majonéza se dá připravit i bez vajec>>>

Video se připravuje ...

 

Dip z červené řepy

Tuhle zeleninu milujeme. Je celoročně dostupná, stojí pár kaček a receptů z červené řepy je habaděj. V grilovací sezóně si ji nejlépe užijete v tomhle smetanovém dipu z červené řepy s česnekem a zázvorem. Dip bude pikantní díky zázvoru, s tím to ale nepřežeňte, aby svojí chutí nepřebil ostatní ingredience. K masu chutná tento dip bezkonkurenčně, ale klidně ho můžete jenom namazat na opečenou bagetku, dozdobit řepnými lístky a podávat jako pohoštění.

Červenou řepu na dip uvařte v páře nebo upečte v alobalu v troubě Červenou řepu na dip uvařte v páře nebo upečte v alobalu v troubě • Autor: istock

Dresing k rybám

Snažíte-li se o zdravější grilování, ryby na vašem menu určitě nechybí. Nejenže je rybí maso dietní, ale obsahuje kvalitní tuky, a proto by se mělo jíst alespoň dvakrát týdně. Pochutnat si každý týden na rybě nebude během léta problém, zvlášť s tímto domácím dresinkem s balkánským sýrem. Nejen s rybami, ale i s jakoukoliv pečenou nebo grilovanou zeleninou chutná naprosto dokonale.

Jogurtový dip s kari

Steaky, grilované brambory se slaninou nebo houby si říkají o pikantní jogurtový dip s kari. Jogurtu smíchanému s kari už stačí jenom pár ingrediencí a originální omáčka ke grilovaným pochoutkám s chutí orientu je na světě.

Zázvorový dip

Máte-li rádi pikantnější chutě, vyzkoušejte tento zázvorový dip. Hodí se ke grilovanému masu i jako zálivka na salát. 

Autor: red