6 receptů na výtečné pomazánky na běžnou večeři i na Silvestra
-
I když je člověk milovníkem studené večeře, časem se i ty nejlepší šunky, salámy a sýry přejí. Pak najednou pomazánka chutná jako božská mana. Vyzkoušejte osvědčené recepty, které oceníte i jako pohoštění pro návštěvu.
-
Lososová pomazánka se sýrem
Budete potřebovat:
50 g másla
200 g lososa ve vlastní šťávě
50 g tvrdého sýra
trochu smetany
1 lžíci koňaku
mletý bílý pepř
sůlPostup:
Máslo utřete, smíchejte s rozmělněným lososem, přidejte nastrouhaný sýr a podle potřeby smetanu. Na konec vmíchejte koňak, mletý pepř a podle chuti osolte.
Náš tip:
Citron a bylinky dodají lososu správnou chuť, a navíc chlebíček nebo jednohubku dozdobí. -
Tvarohová pomazánka s česnekem
Budete potřebovat:
150 g jemného tvarohu (žervé nebo lučina)
trochu mléka
3 až 4 stroužky česneku
špetku cukru
sůlMůžete přidat:
1 lžíci majonézy
40 g vlašských ořechůPostup:
Tvaroh utřete (můžete přidat majonézu), a pokud bude pomazánka příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka. Přidejte prolisovaný česnek a popřípadě nadrobno rozdrcené vlašské ořechy. Dochuťte špetkou cukru a solí.
Náš tip:
Chcete-li dietnější verzi jednohubek, místo na pečivo plňte pomazánku do vydlabaných cherry rajčátek a ozdobte lístkem petrželky.
-
Maďarská pomazánka
Budete potřebovat:
150 g suchého salámu
50 až 100 g taveného sýra
50 g majonézy
trochu kečupu
2 stroužky česneku
kousek červené papriky
sladkou a pálivou mletou papriku
sůlHledáte další recepty na pomazánky? Pak se inspirujte ZDE.
Postup:
Umletý salám smíchejte se sýrem a majonézou. Přidejte kečup, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou papriku, mletou papriku, osolte a důkladně promíchejte.
Náš tip:
Zkuste ozdobit plátkem salámu naříznutého v půlce a srolovaného do vějířku nebo proužkem nakládané kapie.
-
Sardinková pomazánka
Budete potřebovat:
1 krabičku sardinek v oleji
40 g taveného sýra
30 g másla
1 až 2 lžíce hořčice
1 cibuli
sůl
pepř
citronovou šťávuPostup:
Utřete máslo se sýrem, přidejte sardinky a hořčici a rozmixujte. Nakonec dochuťte nadrobno nakrájenou cibulí, solí, pepřem a popřípadě citronovou šťávou. Promíchejte.
Náš tip:
Jako ozdoba poslouží kolečko ředkvičky, kousek salátu nebo kolečko vajíčka uvařeného natvrdo.
-
Budapěšťská pomazánka
Budete potřebovat:
100 g másla
100 g měkkého tvarohu
sůl
sladkou a pálivou mletou papriku
1 až 2 stroužky česneku
1 malou cibuli
1/2 červené paprikyPostup:
Máslo utřete do pěny, přidejte tvaroh, sůl, mletou papriku a prolisovaný česnek. Směs důkladně vymíchejte dohladka. Nakonec přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku a promíchejte.
Náš tip:
Ozdobte plátkem ředkvičky a malou snítkou některé z čerstvých bylinek, jako jsou kopr, petrželka nebo pažitka.
-
Pažitková pomazánka
Budete potřebovat:
100 g másla
150 g měkkého tvarohu
trochu smetany nebo bílého jogurtu
1 menší cibuli
pažitku
sůlPostup:
Máslo utřete do pěny, zašlehejte tvaroh a podle potřeby zřeďte smetanou nebo jogurtem. Dochuťte nadrobno nakrájenou cibulí, pažitkou a osolte.
Náš tip:
Ozdobte kousky uzeného lososa, který dokonale ladí s jemnou chutí tvarohu a pažitky.