Nejlepší mrkvový dort, který zvládne i začátečník: Tenhle recept si zamilujete

Video se připravuje ...
22. listopadu 2019 • 00:00

Mrkvový dort se stal favoritem podzimních a zimních dní. Je symbolem sychravých odpolední, kdy v oblíbené kavárně usrkáváte čerstvou kávu a schováváte se před městským předvánočním šílenstvím. Upečte si ho i doma, zvládnete to levou zadní.

Ještě před pár lety si při představě dortu z mrkve kdekdo klepal na čelo. Mrkev ale dodává těstu nebývalou vláčnost a s hřejivou vůní skořice jí to neskonale sluší. Nemusíte se navíc přípravy dortu bát. Žádné šlehání bílků, žádné složité kulinářské úkony. Dbejte na pečlivé našlehání vajec s cukrem do nadýchané pěny a pak už jen vše smíchejte dohromady.

Suroviny na mrkvový dortík

• 1 hrnek hladké mouky
• 1 hrnek hladké celozrnné mouky
• 1 lžička skořice
• špetka soli
• 3/4 lžičky kuchyňské sody
• 1 lžička prášku do pečiva
• 3 středně velké mrkve
• 2 vejce
• 5 lžic třtinového cukru
• 120 g bílého jogurtu
• ¼ hrnku řepkového oleje
• kůra z 1/2 citronu

Creamcheese krém:

• 500 g mascarpone
• 300 g smetanového sýru
• 2 lžíce třtinového cukru
• 1/2 lžičky skořice
• 1 lžíce citronové šťávy

Na dozdobení:

• tymián
• ostružiny
• granátové jablko

1. Vyšlehejte cukr s vajíčky do nadýchané světlé pěny. Poté přidejte jogurt, olej a citronovou kůru a ještě jednou dobře prošlehejte.

2. V míse si smíchejte prosátou mouku se skořicí, sodou, práškem do pečiva a špetkou soli. Jemně vmíchejte do našlehaných "mokrých" ingrediencí spolu s najemno nastrouhanou očištěnou mrkví.

3. Těsto přelijte do kulaté dortové formy vymazané olejem a vysypané hrubou moukou nebo vyložené pečicím papírem. Pečete cca 40–45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Korpus před koncem pečení kontrolujte dřevěnou špejlí. I když délku pečení chvíli přetáhnete, nic se neděje, dort bude vláčný i tak.

4. Na upečený a zchladlý dort připravte krém. Vyšlehejte čerstvý sýr s mascarpone, smetanovým sýrem a ostatními ingrediencemi.

5. Ledabyle namažte na vychlazený a v půlce rozříznutý dortový korpus, a to navrch i dovnitř.

6. Hotový dort nechte dobře vychladit a ozdobte tymiánem, ostružinami a granátovým jablkem. Na závěr poprašte moučkovým cukrem.

Chuť tohoto dortu je symfonie. Přesvědčte se o tom ve videu v úvodu článku, které vzniklo ze spolupráce foodblogerů Adama Dvořáka z blogu Taste of Red, vítěze kategorie Objev v soutěži Food blog roku 2019, a Karolíny Four, autorky blogu Nejez blbě, vítězky kategorie Přínos a editorky webu Recepty.cz.

Autor: KF