Zázračné mikrobylinky 5x jinak. Zkuste salát s mikro bazalkou nebo smoothie s řeřichou
Mikrobylinky, tedy mladé rostlinky, které se sklízejí už ve chvíli, kdy z nich vyraší první lístky, jsou pravým pokladem pro každou kuchyni. Nejenže jsou plné vitaminů a antioxidantů, ale jejich intenzivní chuť a estetická krása dodávají jídlům šmrnc, který si zaslouží pozornost. V tomto článku se podíváme na pět kreativních receptů, které z mikrobylinek učiní hvězdy vašeho jídelníčku.
Co jsou mikrobylinky?
Mikrobylinky neboli microgreens jsou mladé výhonky bylinek nebo zeleniny, sklizené krátce po vyklíčení. Ačkoli jsou malé, jsou koncentrovaným zdrojem živin a mají intenzivnější chuť než jejich dospělé verze. Oblíbené mikrobylinky zahrnují různé druhy, jako jsou mikro pažitka, řeřicha, bazalka, koriandr a mnoho dalších.
Mikrobylinkami si můžete posypat i polévku, třeba bramboračku>>>
S mikrobylinkami snadno přidáte do vašich pokrmů nejen zdraví prospěšné látky, ale i neotřelou chuť a svěží vzhled. Vyzkoušejte tyto recepty a nebojte se experimentovat s různými druhy mikrobylinek, aby vaše jídla byla nejen chutnější, ale i vizuálně atraktivnější.
Avokádový toast s řeřichou
Co budete potřebovat:
- 2 zralá avokáda
- 4 plátky celozrnného chleba
- 1 hrst mikrobylinek (řeřichy)
- citronovou šťávu
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Avokáda podélně rozkrojte, vyndejte z nich pecky, dužninu vydlabejte lžící, rozmačkejte vidličkou a zakápněte citronovou šťávou.
2. Plátky chleba opečte v toastovači dozlatova a potřete je vrstvou rozmačkaného avokáda.
3. Toasty osolte, opepřete a posypte hrstkou řeřichy. Nakonec je zakápněte olivovým olejem a ihned podávejte.
Salát s mikro bazalkou a mozzarellou
Co budete potřebovat:
- 200 g mozzarelly (v nálevu)
- 2 velká rajčata
- hrst mikrobylinek (bazalky)
- balzamikový ocet
- panenský olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Omytá rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky nebo kostičky a rozložte na talíř.
2. Posypte je mikro bazalkou, dochuťte solí a pepřem a pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem. Podávejte s pečivem.
Krevety s mikro koriandrem
Co budete potřebovat:
- 400 g oloupaných krevet
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- hrst mikrobylinek (koriandru)
- limetovou šťávu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Na pánvi rozehřejte olej a krátce na něm osmahněte nadrobno nakrájený česnek jen tak, aby se rozvoněl (nesmí zhnědnout). Přidejte krevety a orestujte je dorůžova.
2. Krevety zakápněte limetovou šťávou, osolte, opepřete a posypte mikro koriandrem. Podávejte s rýží nebo čerstvým chlebem.
Omeleta s mikro pažitkou
Co budete potřebovat:
- 4 vejce
- 1 lžíci mléka
- hrst mikrobylinek (pažitky)
- máslo
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Vejce rozšlehejte s mlékem, solí a pepřem.
2. Do studené pánve dejte kousek másla a zahřívejte, až se rozpustí. Přidejte připravená vejce a míchejte, až získají konzistenci krémových míchaných vajíček. Přestaňte míchat, povrch uhlaďte a posypte mikro pažitkou.
3. Omeletu smažte ještě asi minutu, aby ztuhla, pak ji přehněte na půlku, přeložte na talíř a ihned podávejte.
Smoothie s řeřichou
Mikrobylinky jsou skvělé do smoothie.
Co budete potřebovat:
- 1 banán
- hrst mikrobylinek (řeřichy)
- 1 hrnek vychlazeného mandlového mléka
- 1 lžíci medu
Postup:
Všechny ingredience vložte do mixéru, rozmixujte dohladka a podávejte.
Mikrobylinky skvěle oživí i salát Coleslaw>>>