Waldorf, Coleslaw a Caesar: Slavné saláty s příběhem, které jsou skvělé a přitom jednoduché

12. dubna 2025 • 04:52

Doplňte po zimě potřebné vitaminy a vyzkoušejte jednoduché recepty na saláty, které skvěle chutnají a mají i své historické příběhy, jak vznikly. Který z nich ochutnáte?

Waldorf – celebrita mezi saláty

Slavný recept na ikonický salát pojmenovaný podle hotelu Waldorf Astoria v New Yorku byl vytvořen roku 1896 a poprvé servírován na charitativním plese tamní společenské smetánky. Jeho autorem je švýcarský přistěhovalec Oscar Tschirky, který v hotelu Waldorf Astoria pracoval jako hostitel, koordinátor obsluhy a provozu. Rozhodoval o tom, kdo do restaurace může nebo nesmí vstoupit, kdo kde bude sedět a podobně. Oskar, jak se mu familiárně říkalo, se brzo stal známou osobou nejen v New Yorku, ale i po celé Americe. Znal se s mnoha světovými celebritami a měl velký společenský vliv. S nadsázkou se dá říci, že kdo se neznal s Oskarem, jako by nebyl. Dokonce roku 1896 vydal svoji kuchařskou knihu The Cook Book of Oscar from Waldorf. A v ní se poprvé objevil recept na waldorfský salát: 

Salát Waldorf Salát Waldorf • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 2 velká jablka (kyselejší)
  • šťávu z půlky citronu
  • hrst kuliček hroznového vína
  • 80 g nasekaných vlašských ořechů
  • 80 g řapíkatého celeru nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce majonézy
  • 6 velkých listů zeleného salátu
  • cukr, sůl a mletý pepř na dochucení

Postup:

1. Jablka nakrájejte na tenké nudličky, dejte do mísy a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla.

2. K jablkům do mísy přidejte nakrájený řapíkatý celer,  rozpůlené kuličky hroznového vína a nasucho opražené vlašské ořechy.

3. Majonézu dochuťte cukrem, solí a pepřem, přidejte ji do mísy, zlehka promíchejte a salát nechte asi 30 minut vychladit. 

4. Na velký talíř rozložte listy zeleného salátu, na ně rozložte připravený salát a případně ho ještě dozdobte kuličkami hroznového vína nebo například lístky řapíkatého celeru.

TIPY: Salát můžete různě obměňovat, například použít různě barevná jablka, nakrájet je místo na nudličky na kostičky, přidat rozinky předem namočené v horké vodě nebo zálivku odlehčit přidáním bílého jogurtu.

Slavný a velmi oblíbený je i šopský salát:

Video se připravuje ...

Coleslaw jedli zakladatelé New Yorku

Kořeny receptů na saláty ze zelí sahají až do starověkého Řecka a Říma. Antičtí obyvatelé často jedli potravu obsahující zelí, vejce, ocet a další koření. Jedna z nejranějších zmínek o zdravém a vydatném salátu pochází ze 4. stol. př. n. l., kdy učenec a lékař Mnethius zaznamenal recept na „athénské zelí“.

Salát Coleslaw, který se podobá dnešním variantám, pochází od holandských zakladatelů New Yorku. Jeho název vychází z nizozemského výrazu „koosla“, což znamená zelný salát. V různých variantách se časem stal coleslaw celosvětově velice populárním. Hlavním základem salátu je vždy zelí, avšak regionálně se do něj přidávalo například ovoce, kořenová zelenina, ale i ořechy. Místo jednoduché octové zálivky se do salátu často používá majonéza.

Příprava salátu Coleslaw je velice jednoduchá: 

Salát Coleslaw Salát Coleslaw • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 malou hlávku bílého zelí
  • 1 střední cibuli
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce majonézy
  • šťávu z půlky citronu
  • mletý pepř a sůl

Postup: 

1. Zelí nakrouhejte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Zeleninu smíchejte ve větší míse, oslaďte a dochuťte solí a pepřem.

2. Zakápněte citronovou šťávou, přidejte majonézu, důkladně promíchejte a máte hotovo.

TIP: S tímto základem můžete dále pracovat, například do něj přidat ovoce, rozinky, ořechy, vinný ocet, celer nebo naopak vynechat majonézu, použít bílé i červené zelí apod. Záleží na vaší chuti.

Caesar salát vznikl díky zákazu alkoholu

Název tohoto salátu kupodivu není odvozen od slavného císaře Caesara. Sice existuje několik výkladů, jak salát vznikl, ale většina historiků se přiklání k příběhu, který se odehrál v Americe ve dvacátých letech minulého století, tedy v období prohibice. Roku 1924 restauratér a kuchař italského původu Caesar Cardini přestěhoval svou restauraci ze San Diega v Kalifornii do Tijuany v Mexiku, aby tam mohl bez obav prodávat alkohol. Restaurace Caesar’s stála u hranic a mnoho Američanů jeho podnik navštěvovalo právě pro volnost konzumace alkoholu.

Provoz restaurace při velké návštěvnosti štamgastů byl náročný a stávalo se, že mnohdy docházely zásoby surovin, ze kterých se připravovala jídla. Proto Cardini vymyslel jednoduchý recept na salát z regionálních, levných a dostupných surovin. Začal nakupovat od místních obyvatel zeleninu, kterou nakrájel na talíře, zalil dresinkem a navrch nasypal chlebové krutony. Jednoduchý, levný a rychlý salát se stal natolik oblíbeným, že se v různých podobách začal připravovat i v dalších restauracích. A nakonec se rozšířil do celého světa. 

Ochranná značka na dresink

Ve třicátých letech se Caesar Cardini přestěhoval do Los Angeles, obchodoval s alkoholem a otevřel další restaurace, o které se začali starat i jeho potomci. Tajnou recepturu na zálivku do salátu Caesar si nechal patentovat a ve velkém ji začal vyrábět a prodávat. Roku 1986 jeho dcera Rosa nakonec tajný rodinný recept na dresink prozradila.

Namíchejte si jednoduchý salát Caesar, který je vynikající třeba jako lehká večeře: 

Salát Caesar Salát Caesar • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • římský salát (nejlépe 3 větší srdíčka)
  • krutony z pečiva
  • hobliny parmazánu (podle chuti)

Na zálivku:

  • 6 ančoviček z olejové konzervy
  • 1 malý stroužek česneku
  • 2 uvařené žloutky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3/4 lžičky dijonské hořčice
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
  • sůl a mletý pepř na dochucení

Postup:

1. Začněte přípravou dresinku. Scezené ančovičky z konzervy s uvařenými žloutky, stroužkem česneku a špetkou soli rozšlehejte na pastu. Přidejte citronovou šťávu s hořčicí, po trochách přilévejte olivový olej a vyšlehejte do hladké a lesklé konzistence. Nakonec přidejte strouhaný parmazán a zálivku dochuťte solí a pepřem.

2. Na talíř rozložte natrhané listy římského salátu. Škrabkou na zeleninu na ně nakrouhejte hobliny parmazánu a přidejte krutony z pečiva. Poté vše zalijte připraveným dresinkem.

Video se připravuje ...

Zdroj: autorský článek, en.wikipedia.org/

Autor: Veronika Moučková