Jarní detoxikace bez hladovění: Co pít a jíst, aby tělo znovu ožilo?

8. dubna 2025 • 04:56

S příchodem jara se mění nejen počasí, ale i naše chutě a potřeby. V zimě jsme tělu dodávali vydatnější a sytější jídla, která mu pomáhala zvládnout chlad a nízké teploty. Fyzické aktivity často ubylo, a tak není divu, že teď cítíme přirozenou potřebu očisty. Jak ale přistoupit k jarní detoxikaci, aby byla skutečně účinná, šetrná a dlouhodobě přínosná?

Smyslem detoxikace je pročistit se. A protože průměrné mužské tělo se skládá ze 60 % z vody a ženské zhruba z 55 %, základem každé očisty by měl být dostatečný pitný režim. Klíčovým nápojem je čistá voda„Voda hraje zásadní roli při vylučování a výměně látek, zároveň funguje jako transportní médium a má také funkci rozpouštědla. Pokud málo pijeme, dochází v našem těle k narušení rovnováhy, což může vést k nepříjemným zdravotním problémům,“ stručně popisuje funkci vody v organismu MUDr. Jana Ježková, vedoucí oddělení Asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP, a doplňuje: „Protože voda pomáhá odplavovat toxiny, podporuje činnost ledvin a hydratuje organismus, je základem každé detoxikace. Tu můžete podpořit také bylinnými čaji. U nich si ale raději zkontrolujte případné kontraindikace. Například třezalkový čaj může interagovat s hormonálními léky a snižovat účinnost hormonální antikoncepce.“

Které bylinky jsou při jarním detoxu nejlepší? 

Video se připravuje ...

Kolik toho vypít? A jak poznat, že piju dost?

Množství doporučeného příjmu tekutin se odvíjí od pohlaví, věku, hmotnosti, množství a typu fyzické aktivity a klimatických podmínek. „Obecně se uvádí, že muži by měli denně přijmout až 3 litry tekutin, ženy zase 2,2 litru tekutin. To je nezbytné minimum. Pokud hodně sportujete anebo jste v teplém klimatu, doplňujte více. Nečekejte ale na pocit žízně, protože když máte žízeň, už je tělo v lehké dehydrataci. Snažme se tedy přijímat tekutiny v průběhu celého dne, a ne více než 150 ml najednou, abychom nepřetížili ledviny,“ pokračuje doktorka Ježková.

Potřeba tekutin je individuální. Zajímavým ukazatelem, zda pijete optimálně, je sledování barvy moči. Světle žlutá značí dostatečnou hydrataci, tmavá naopak. „Je třeba ale myslet i na to, že všeho moc škodí. Nadměrná konzumace tekutin může vést k hyponatrémii, nízké hladině sodíku v krvi, což je potenciálně život ohrožující stav. Dodržujte proto doporučený denní příjem tekutin a naslouchejte signálům svého těla. ​Zase vám může napovědět barva moči – je-li dlouho průhledná, raději v pití přibrzděte.“

Abyste to měli pestřejší, zkuste vodu obohatit přídavkem čerstvého ovoce či bylin, které mohou zlepšit chuť a zároveň podpořit detoxikační procesy. ​

Zkuste si připravit tento detoxikační drink:

Video se připravuje ...

TIP: Když vás přepadne chuť na něco dobrého k pití, můžete zkusit nový Birell. Ten v reakci na rostoucí poptávku po funkčních nápojích, které mají nejen skvělou chuť, ale také složení, přichází se dvěma novými variantami:

Nové příchutě Birellu Nové příchutě Birellu • Autor: archiv značky

Zelený čaj & Broskev s přidaným kofeinem a vitamínem B6, který nabízí ovocnou chuť s jemným nádechem zeleného čaje.

Citrus & Zázvor se sníženým obsahem cukru o 30 % a vitaminy C a B6, které napomáhají snížit míru únavy.

Co jíst a čemu se při detoxu vyhnout?

Detoxikace neznamená hladovění. Její podstatou je podpora samoočistných procesů těla kvalitními a výživnými potravinami. Klíčové je zaměřit se na potraviny bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, které podporují trávení a naopak eliminují toxiny.

Potraviny, které podpoří očistu těla:

Zelené potraviny: Spirulina, mladý ječmen, rukola nebo špenát pomáhají odkyselovat tělo a podpořit funkci jater. Zkuste tyto recepty:

Zelená omeleta s hráškem

Pohanková miska se zeleninou a ztraceným vejcem

Zelená šakšuka

Křupavý jarní salát

Fermentované produkty: Kysané zelí, kimči nebo kefír posilují střevní mikrobiom, který hraje klíčovou roli v imunitě i detoxikaci. Zkuste tyto recepty:

Čerstvé kimči

Salát z kysaného zelí

Luštěniny a celozrnné obiloviny: Čočka, quinoa či ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a pomáhají čistit střeva. Zkuste tyto recepty:

Čočková minestrone

Pečené batáty s quinoou

Karbanátek z quinoy

Čokoládové vločky naložené přes noc

Potraviny, kterým se vyhnout:

  • zpracované potraviny s vysokým obsahem cukru a konzervantů
  • nadměrné množství červeného masa a uzenin
  • alkohol a kofein v nadměrném množství  

Naše nejčastější chyby při detoxikaci

Někdy jsme v záchvatu detoxikační aktivity příliš horliví. A jakýkoli extrém škodí. Na co bychom si tedy měli dát pozor?

„Během detoxikace je důležité postupovat přiměřeným tempem. Jakmile vyřadíme najednou kofein, cukr a třeba také lepek, může nám to způsobit podrážděnost či únavu. Dalším naším detoxikačním prohřeškem bývá nedostatek kvalitních bílkovin v podobě vajec, luštěnin a třeba ryb. Proteiny podporují regeneraci buněk. A důležité je v průběhu detoxu nehladovět, protože přísné očistné kúry mohou oslabit imunitní systém a zpomalit metabolismus,“ vyjmenovává lékařka naše neduhy během jarní očisty a ještě doplňuje: „S mírou bychom měli konzumovat i bylinné čaje, které mají projímavé nebo močopudné účinky. Pak bychom mohli být dehydrovaní.“

Jarní detox a lepek?

​Protože je jaro často spojováno s očistou organismu a úpravou stravy, během těchto změn se někteří lidé rozhodují omezit nebo zcela vyloučit lepek ze svého jídelníčku. „Pro většinu lidí bez diagnostikované celiakie nebo glutenové senzitivity je lepek ve stravě neškodný. Neopodstatněné vyřazení lepku může naopak vést k nedostatku některých živin, protože mnoho obilovin obsahujících lepek je bohatých na důležité vitaminy a minerály,“ upřesňuje Jana Ježková z OZP. 

Pokud tedy plánujete jarní detoxikaci, zaměřte se na celkové zlepšení stravovacích návyků, zvýšení příjmu čerstvých a minimálně zpracovaných potravin a dostatečný příjem tekutin. Určitě pamatujte na aktivní pohyb a správné dýchání. Správná detoxikace je totiž cestou k vyváženému životnímu stylu, který dlouhodobě podporuje vaše zdraví, ne jednorázovou extrémně náročnou očistou.

Autor: Anna Kopečková